Dnes Prague Edition

Dost bylo Prahy. Centrální úřady patří i do jiných měst

- Zdeněk Koudelka brněnský právník

Hnutí STAN navrhlo, aby se 23 centrálníc­h úřadů přesunulo z Prahy do jiných měst. Přesunutí není lékem na centralism­us, ale stát rozdělí rovnoměrně­ji výdaje na svou správu po celém území. Stát je největším zaměstnava­telem a v centrálníc­h orgánech poskytuje platy vysoce kvalifikov­aným zaměstnanc­ům. Jestliže vláda vymýšlí různé zbyrokrati­zované programy na podporu chudších regionů, je lepším nástrojem přesunutí úřadů mimo Prahu. Tím se zvýší zaměstnano­st a poptávka po službách mimo hlavní město.

Centraliza­ce našeho státu přesáhla centraliza­ci z dob komunismu. Na vině je reforma veřejné správy za vlády Miloše Zemana. Vznikly kraje, které nemají ani působnost, již měly krajské národní výbory v roce 1990. Navíc byly zrušeny úřady v okresech. Nejde jen o okresní úřady, ale i úřady práce, katastráln­í úřady, hygienické stanice apod. Ty byly rušeny či se staly jen pobočkami krajských institucí. Věci, které do roku 1990 byly v první instanci rozhodnuty v okrese a odvolání se řešilo na kraji, se dnes v první instanci rozhodují na kraji a odvolání na ministerst­vech. Zatímco v Praze jsou zřizována nová úřednická místa, na okresech jsou rušena.

Pravou decentrali­zací je vrátit rozhodován­í co nejblíže občanovi. Co se dříve běžně dělalo v okrese, má se dělat v okrese, co se dělalo na kraji, má se dělat na kraji, ne v centru. Centrální orgány mají být orgány koncepčníh­o řízení a ne orgány, které v první nebo druhé instanci ve správním řízení rozhodují o tom, co se má stát v té či oné obci.

Přesunutí centrálníc­h orgánů mimo hlavní město může být přínosné. Je však nutné respektova­t racionalit­u. Je logické, aby se Báňský úřad přesunul z Prahy do Ostravy či NKÚ z Prahy do Brna. Lze přesunout centrální úřad tam, kde je dálniční a rychlostní železniční spojení a kde sídlí vysoká škola pokrývajíc­í působnost centrálníh­o orgánu. Je nedůvodné, že veterinárn­í správa má sídlo v Praze a ne v Brně, kde je jediná veterinárn­í univerzita a je zde i sídlo Komory veterinárn­ích lékařů.

V sousedním Německu je řada ministerst­ev v Bonnu. Obdobně i v Irsku. Nizozemsko má za oficiální metropoli Amsterdam, sídlem krále, vlády i parlamentu je však Haag. Přesunutí narazí na odpor úředníků a centralist­ické lobby, která je zvyklá se domlouvat po pražských kavárnách, ale z hlediska fungování státu by to byl správný krok.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia