Dnes Prague Edition

Progres 2 má novou desku po třiceti letech

- — Václav Hnátek

BRNO Legendární kapela Progres 2 vydává po třicetilet­é tvůrčí pauze desku Tulák po hvězdách a mladí Mydy Rabycad připravili záznam z utajovanéh­o koncertu na Colours of Ostrava. To jsou jen dvě z novinek vydavatels­tví Indies Scope.

„Za třicet let od poslední desky vydal každý z nás něco ve svých paralelníc­h projektech, takže trvalo, než jsme se na přípravě nové desky dohodli,“říká kytarista Progresu 2 Pavel Váně. Deska vyjde 2. listopadu, dostala titul Tulák po hvězdách a texty na motivy stejnojmen­ného románu Jacka Londona napsal Martin Kudlička. „Jak jsme starší, tak už víc lpíme na textech. Martin našel pokoru jednak vydržet s dědky, jednak Londona interpretu­je, tak nějak po našom,“dodává Váně.

Album se objeví i na dvojitém vinylu, kde ovšem obsáhne pouze tři strany. Na čtvrtou se dostane raritní záznam koncertu Progresu 2 z roku 1970. „Je natočený jedním mikrofonem, ten člověk snad stál přímo před mou bednou, takže jsem musel odstranit všechny písně, kde hraju sólo, a nechat jen ty zvukově vyrovnaněj­ší,“směje se Váně.

Nezávislá scéna

Kapela Mydy Rabycad uzavírala letošní ročník festivalu Colours of Ostrava. Jejich vystoupení bylo navíc koncipovan­é jako překvapení mimo zveřejněný program. „Přáli jsme si mít opravdu našlapaný živák, bylo kolem toho hodně příprav a nervozity,“připouští zpěvačka Žofie Dařbujánov­á. „Jenže potom jsme si ještě přibrali koncert v Brně, do toho kluci bourali v dodávce na dálnici a nakonec vůbec nebyl čas se nervovat. Takže jsme si to vychutnali.“Live at Colours of Ostrava vyjde 16. listopadu, už nyní je několik písní i s obrazovým záznamem na YouTube.

Nezahálí ani Nero Scartch, jeden ze členů Mydy Rabycad, se svou sólovou tvorbou. Po debutové desce Piece Of My Life se rozhodl pustit mnoha žánrovými směry. „Budu vydávat singly a EP, protože celá deska je dlouhodobý proces. Nemám na to čas a vždycky potom vyjde v době, když už pro tvůrce není aktuální,“avizuje singl Turn Me On, který vyjde 9. listopadu.

Během podzimu pustili Indies Scope na trh i album s názvem Cosmic Background Radiation, na němž kapela I Love You Honey Bunny smíchala rockové i popové postupy, dále výběr skupiny Budoár staré dámy pod názvem Archivály i album Teorie dospělosti, na němž písničkář Cermaque po rozmáchlýc­h aranžích objevuje kouzlo hudební intimity.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia