Dnes Prague Edition

I jízlivý Profesor T. je z ciziny

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Napůl Doktor House, napůl Sheldon z Teorie velkého třesku; zkrátka protivný génius. Hrdina seriálu Profesor T. s Pavlem Řezníčkem v titulní roli zastupuje podzimní novinku Novy. A jak se v Česku stává zvykem, opět nejde o domácí originál, nýbrž o přepis zahraniční licence.

Kriminolog­a tvrdícího, že je vědec, nikoli detektiv, vymyslel Paul Piedfort. V jeho původní belgické verzi se jmenoval Teerlinck, v německé Thalheim, u nás jej tým scenáristů nazval Tauber. Se Sheldonem sdílí strach z bakterií, s Housem fakt, že k přesné hypotéze přidává občas praxi. Díky posedlosti čistotou, sebekontro­le citů a spisovnému vyjadřován­í je mile výstřední, místy dokonce zábavný, což česká detektivka potřebuje jako sůl a Řezníčkovi to vyloženě sluší.

Příště s vraždou

Herecky přirozeně působí i neokoukaní Sarah Haváčová a Aleš Petráš coby mladí kriminalis­té, kteří se s profesorem radí, a Lenka Termerová s Igorem Barešem, jejichž postavy z akademické­ho pracoviště už nápravu jízlivého znalce vzdali. Zato na kriminálce se hraje běžný model včetně chápavé státní zástupkyně, jež měla s T. kdysi pletky, a naopak nevrlého šéfa, jenž však prožil osobní tragédii.

Nicméně i kdyby týmu radil Mr. Bean, sebevděčně­jší odlehčení nestačí, pokud podstata detektivky kulhá. A první díl jednak ukázal pachatele předčasně, jednak neobratně snímal akci, hlavně však odstartova­l případem bez mrtvol. Přitom právě úvod by měl v rámci žánru připravit výjimečný ohňostroj, aby diváka navnadil. Příště už se vraždit bude, takže Profesor T. má ještě šanci, započtenou i v hodnocení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia