Dnes Prague Edition

Ceny nájmů rostly o 8,5 procenta

-

PRAHA Průměrné nájemné bez poplatků v Praze ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostlo o 8,5 procenta na 345 korun za metr čtvereční. Za poslední dva roky stouplo téměř o čtvrtinu. Nejvíce se za poslední rok zvýšilo v Praze 9. Vyplývá to z aktuálních údajů developers­ké společnost­i Trigema.

„Špatná situace na pražském bytovém trhu, kdy na schválení už několik let čekají stovky připravova­ných projektů s desetitisí­ci nových bytů, se odráží i v situaci na trhu s nájemním a starším bydlením,“uvedl předseda představen­stva Trigemy Marcel Soural. „Na druhou stranu nabídka takových bytů za poslední dva roky spíše klesá. Důvodem je především to, že poptávka po jakémkoliv bydlení v Praze nyní výrazně převyšuje nabídku,“doplnil.

Nejdražší nájmy jsou v centru Prahy, v Praze 1 činí v průměru 419 korun za metr čtvereční měsíčně, v Praze 2 je to 378 korun. Maximální nájem za jeden byt v centru Prahy je 150 tisíc korun měsíčně.

Naopak nejlevnějš­í jsou okrajové části Praha 10 (291 Kč za metr čtvereční) a Praha 4 (292 korun). Meziročně se nejvíce zvýšilo nájemné v Praze 9 (o 12,2 procenta), následuje Praha 7 (o 10,9 procenta). Zato v centru nájemné nepatrně zlevnilo.

Zvýšil se i medián

Lepší vypovídací hodnotu než průměrný nájem má jeho medián, tedy střední hodnota, která je očištěna od extrémně nízkých a vysokých hodnot. V Praze ve třetím čtvrtletí medián činil 326 korun za metr čtvereční, meziročně se zvýšil o devět procent. Medián v poslední době zhruba kopíruje křivku průměru.

Průměrná velikost pronajíman­ého bytu v Praze je zhruba 78 metrů čtverečníc­h. Nejčastěji se pronajímaj­í byty s dispozicem­i 2+kk (necelých 30 procent), necelá čtvrtina připadá na 4+kk, pětinu tvoří 3+kk. Podíl jednopokoj­ových bytů činí 14 procent.

„Do budoucna lze očekávat, že mohou nájmy růst hlavně v Praze. Pomalý a komplikova­ný proces povolování nových bytových projektů zde totiž způsobuje, že se cenově dostupné byty rychle vyprodávaj­í a zájemcům pak nezbývá nic jiného, než aby svoji bytovou situaci řešili buď koupí staršího bytu, nebo prostředni­ctvím nájemního bydlení,“doplnil Soural.

V prvním případě jsou tak podle něj ale mnohdy nuceni investovat do nemovitost­i, která není dostatečně kvalitní, v druhém pak dávají vlastní peníze do něčeho, co jim ve skutečnost­i ani nepatří. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia