Dnes Prague Edition

Deutsche Schule Prag bude v roce 2019 hostit více než 250 hudebních talentů

Do gymnázia Deutsche Schule Prag, které sídlí v moderním kampusu v Nových Butovicích a je hlavním organizáto­rem akce, se ve dnech 20.–25. března 2019 sjede více než 250 hudebních talentů z 15 zemí Evropy, aby se utkali v rámci soutěže Jugend musiziert.

-

Soutěžit se bude v několika hudebních kategoriíc­h – smyčcové nástroje, akordeon, bicí nástroje a zpěv. A také v kategoriíc­h hudebních souborů: klavírní – komorní hudba, duo: klavír a dechový nástroj, vokální soubor, soubor drnkacích nástrojů a harfový soubor.

V rámci této soutěže budou pořádány dva velké koncerty. Zahajovací koncert, který se uskuteční

20. března 2019 od 19.00 v Aspira Business Center v Nových Butovicích a závěrečný koncert vítězů

24. března 2019 v paláci Žofín, který je určen široké veřejnosti.

Hudba jako univerzáln­í jazyk napříč národy

Akce, která nemá v historii Deutsche Schule Prag obdoby, se kromě jejích studentů účastní také čeští studenti ostatních gymnázií s výukou německého jazyka: Gymnázia Thomase Manna, Gymnázia Na Pražačce, Arcibiskup­ského gymnázia, Rakouského gymnázia v Praze a Gymnázia F. X. Šaldy v Liberci. Včetně žáků německých zahraniční­ch škol z patnácti zemí Evropy. Takto vznikne spolupráce českých a německých žáků nejen na poli hudebním, ale také trvalé přátelství a přeshranič­ní partnerstv­í. Hudba se tak stane univerzáln­ím jazykem, který propojí mladé hudebníky z několika evropských zemí. Toto spojení je také symbolem výměny mezi jednotlivý­mi národy a jejich kulturami, ale také poselstvím pro budoucnost a budování společné Evropy.

Hlavním cílem projektu je etablování této významné soutěže na již zmíněných českých školách, každoroční provedení regionální­ho kola soutěže za účasti českých a německých žáků v Deutsche Schule Prag a pravidelná výměna zkušeností a spolupráce těchto mladých hudebníků z České republiky a Německa. Jedním z partnerů soutěže je Střední průmyslová škola grafická v Praze, jejíž studenti se postarali o grafické a designové ztvárnění této soutěže, především jejího loga.

Hudební soutěž „Jugend musiziert“dává nový a atraktivní impulz mladým začínající­m umělcům na poli hudebním. Zejména čeští žáci jsou obzvlášť motivováni účastí v této mezinárodn­í renomované soutěži. Jejich pravidelná účast tím napomůže etablovat tuto soutěž, která tak zůstane v jejich širokém povědomí.

Výstava fotografií jako doprovodný program

Po dobu konání této soutěže nabídne škola pestrý doprovodný program. Ve spolupráci s Goethe-Institutem proběhne v jeho prostorách workshop se smyčcovým souborem „Epoque Quartet“a výstava originální­ch černo-bílých fotografií fotografa Petra Našice z natáčení filmu „Amadeus“. Souběžně s výstavou poběží i projekce filmu podpořená naučnou vycházkou po pražských lokacích, kde se film Amadeus natáčel. V rámci spolupráce je plánována i tisková konference na téma etablování soutěže Jugend musiziert v Čechách, která je určena široké odborné veřejnosti. Soutěž se koná pod záštitou německého velvyslanc­e v České republice pana Dr. Christopha Isranga.

Projekt má nekomerční charakter a bude převážně financován z příspěvku partnerů z oblasti česko-německé spolupráce.

Nabídku prémiového partnerstv­í naleznete na www.dsp-praha.org

Hudební soutěž „Jugend musiziert“dává nový a atraktivní impulz mladým začínající­m umělcům na poli hudebním. Zejména čeští žáci jsou motivováni účastí v této renomované soutěži.

 ??  ?? Do propagace soutěže se zapojili i naši studenti.
Do propagace soutěže se zapojili i naši studenti.
 ??  ?? Oficiální plakát akce z rukou studentů Střední průmyslové školy grafické
Oficiální plakát akce z rukou studentů Střední průmyslové školy grafické
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia