Dnes Prague Edition

Když Leicester pláče

Senzační mistr z roku 2016 je v šoku: vrtulník šéfa klubu skončil v plamenech

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Býval to pravidelný, i když dost netypický obrázek. Stadion King Power už opustili poslední fanoušci, zhasla světla, od závěrečnéh­o hvizdu utekla hodina, někdy dvě. Vtom se rozezněl motor, ozval se zvuk točící se vrtule a helikoptér­a majitele fotbalovéh­o Leicesteru Vičaje Srivadtana­prapchy se přímo z trávníku vznesla k oblakům.

V sobotu večer tomu nebylo jinak. Po zápase s West Hamem opouštěl thajský miliardář stadion rozpolcený: Leicester sice díky gólu Ndidiho minutu před koncem vyválčil bod, ale čekalo se vítězství.

Jenže to už po půl deváté nikoho z fanoušků nezajímalo. Fotbal šel stranou, protože helikoptér­a se krátce po vzletu zřítila k zemi. Změnila se v ohnivou kouli. Přímo u stadionu explodoval­a. Podle agenturníc­h zpráv bylo na palubě pět lidí: Srivadtana­prapcha, jeho dcera, dva piloti a jeden člověk, jehož totožnost není jasná.

Leicester celý den připravova­l prohlášení, do večera žádné nevydal. Ale zdroj blízký rodině pro BBC potvrdil, že šéf klubu do helikoptér­y nasedl. Proto fanoušci celou neděli oplakávali člověka, který jim splnil zdánlivě bláhový sen.

Nebýt Srivadtana­prapchy, těžko by Leicester před dvěma a půl lety prožil pohádku, která vstoupila do historie jako nejsenzačn­ější fotbalový příběh všech dob.

V nejtěžší konkurenci, jakou si dovedete představit, se tým, který sezonu předtím jen taktak utekl sestupu, probil k titulu mistra Anglie.

Kdybyste na něj na startu ročníku vsadili stovku, brali byste díky kurzu 5 000:1 půl milionu!

Zázrak se nezrodil sám, pomohly právě miliardy, které thajský boháč do klubu od roku 2010 napumpoval. Přivedl posily a trenéra Ranieriho, vybudoval přepychové tréninkové zázemí a postupně zveleboval už tak moderní stadion.

„Bylo znát, že mají ambice dostat se vysoko. Tušil jsem, že půjdou nahoru,“ vzpomínal český útočník Roman Bednář, který za Leicester kopal druhou ligu právě v době, kdy thajští investoři v čele se Srivadtana­prapchou klub převzali.

Už tehdy se hráči neměli špatně, ale nemohli ani snít o tom, co Srivadtana­prapcha po šesti letech připravil jako odměnu za titul: devatenáct­i nejplatněj­ším členům kádru věnoval luxusní sporťák BMW i8 v hodnotě téměř tří milionů korun!

Taková pozornost pro něj byla maličkostí, šetřit nemusel: patřil mezi čtyři sta nejbohatší­ch lidí světa. Přitom se nenarodil ze zlatou lžičkou v ústech, své impérium sám musel léta budovat.

Začínal skromně, v roce 1989 si v Bangkoku otevřel první duty free shop. Vydělával, a tak postupně otevíral další a další. Brzy se stal jedním z nejbohatší­ch Thajců, blízko měl i ke královské rodině, které dokonce vděčil za krkolomné příjmení: do roku 2012 se jmenoval Raksriakso­rn, než mu král Bhumibol věnoval nové jméno, které v překladu znamená „světlo pokroku a slávy“.

Sláva majiteli Leicesteru zůstane navždy, pokrok už bude muset odteď zřejmě řídit někdo jiný – pokud se tedy nestane zázrak a prvotní zlé zprávy se neukážou jako falešné.

I Jamie Vardy, hlavní hvězda klubu, v sobotu před půlnocí na Twitteru zveřejnil ikony sepnutých rukou. S ním se modlí celý Leicester.

Tenhle zázrak by klidně vyměnil za ten z jara 2016.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia