Dnes Prague Edition

Kde se to v nich bere? Outsideři střílí jako nikdy

- — David Čermák

Když před čtyřmi lety poprvé nastoupil za Duklu v přátelském utkání proti druholigov­ému Varnsdorfu, vypadalo to, že se do Česka přiřítil superstřel­ec.

Čtyři góly při debutu? Za pouhých osmadvacet minut druhého poločasu? No páni, klobouk dolů!

Jean David Beauguel, vytáhlý francouzsk­ý útočník, si tehdy nastavil laťku hodně vysoko. A až teď se zdá, že naplno ukazuje, co v něm skutečně je.

V sobotu v dresu Zlína jediným gólem zápasu šest minut před koncem srazil Spartu a dorovnal dosavadní osobní maximum: víc než osm gólů za sezonu v Česku nikdy nedal. Teď má ještě nejméně sedmnáct zápasů na to, aby svůj rekordní statistick­ý zápis překonal.

Těžko hledat důvod, proč by se to nemělo povést. Beauguel zázračně ožil, najednou je z něj před brankou zabiják, který se těžko brání.

Přitom v minulých letech připomínal mátohu: po přesunu z Dukly do Zlína ho brzdilo zdraví, i proto dal za rok a půl jen pět ligových gólů. Z toho tři v posledním kole minulého ročníku proti Liberci.

„Pořád ležel na lehátku a někdo ho ofoukával, protože ho neustále něco bolelo. Když takový chlap nemá v těle sílu, je to trapné,“popíchl ho tehdejší trenér Vlastimil Petržela. „Ale když bude dobře trénovat, může z něj být velký hráč.“

Petržela se startu nové sezony ve Zlíně nedočkal, zato Beauguel hattrickem šéfy přesvědčil, aby to s ním ještě zkusili. Teď si mnou ruce: pod novým koučem Michalem Bílkem francouzsk­ý čahoun rozkvetl, což dokonale potvrdil přesnou levačkou, která obrala Spartu.

„Porazit takový tým je fantazie,“jásal po zápase. „Cítím se v pohodě, proto taky často zakončuju.“

Často, ale hlavně přesně. Beauguelov­i v zimě končí smlouva a možná o něj bude rvačka sám by rád zkusil angažmá v lepší soutěži. Kdyby ale vydržel, může zabojovat o titul krále střelců: tabulce zatím vládne s 12 góly Nikolaj Komličenko, ruský kanon z Boleslavi.

Ten dokonce v sobotu proti Bohemians přidal k tradičnímu gólovému zápisu ještě dvě asistence a nepřestává udivovat. Stejně jako v případě Beauguela také při pohledu na Komličenka se mnozí v úžasu ptají: Kde se to v něm vzalo?

Také on se předtím v Česku spíš hledal. V dresu Liberce dal tři góly, za Boleslav během roku jen čtyři. Ale letošní podzim mu patří: i když v mezihře má ještě rezervy, před brankou je najednou neomylný.

Bude mít liga po letech nečekaného krále střelců?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia