Dnes Prague Edition

Vítězka Turnaje mistryň Ukrajina slaví, trofej převzala Svitolinov­á

Titulová sklenice české tenistky je dál poloprázdn­á. Může se to ještě změnit?

- Analýza Miroslav Němý reportér MF DNES v Singapuru

Americká průkopnice Chris Evertová by měla vědět, o čem mluví, když sama dobyla 18 nejcennějš­ích tenisových titulů. A pravila: „Hraje dobře. I letos se na grandslame­ch zrodilo pár premiérový­ch triumfů, takže na příští rok pro její první volím Karolínu Plíškovou.“

Češka to od ní slyšela osobně. A je jí jasné, co taková slova obnášejí. Sportovní schizofren­ii.

Na šestadvace­tiletou Plíškovou sází legenda Evertová proto, že vidí její potenciál. Zároveň hovořila o dámách, které by se mohly v roce 2019 dočkat průlomu – a v tomto směru už ve špičce Plíšková zůstala prakticky sama. Také Turnaj mistryň, trofej z podobně prestižní kategorie, jí zůstává zapovězen, podruhé za sebou vypadla v semifinále, letos z velmi slibně rozehranéh­o duelu proti Sloane Stephensov­é.

„Musím Káju učit, jak vidět sklenici poloplnou,“pronesla zde její australská trenérka Rennae Stubbsová. Při pohledu zvenčí je to čím dál těžší, Plíšková si totiž opakovaně říká o cejch velké hráčky bez velkých počinů; a to byla loni i světovou jedničkou. Ona sama ovšem naději neztratila.

Další „plíškovský“rok

Po singapursk­ém semifinále neskrývala: Neměla jsem kde brát. Což se dá pochopit, neboť účast na Turnaji mistryň naháněla doslova last minute, u rovníku kvůli tomu nastoupila do šestého turnaje v šesti týdnech. To, že by selhala mentálně, odmítla: „Nebyla jsem nijak psychicky na dně. Ale úplně mi došla energie. Věřím, že od finále US Open 2016 jsem vyzrála. Tehdy jsem ještě nebyla připravená hrát velké zápasy.“

Jenže podobná šance letos nepřišla. Plíšková získala dva tituly ve Stuttgartu a v Tokiu, navíc hrála už jen finále v Tchien-ťinu. Na grandslame­ch byla dvakrát ve 3. kole a dvakrát ve čtvrtfinál­e. Se soupeřkami z Top 10 má bilanci 6-6.

Ryze „plíškovský“rok. Solidní, vždyť si udržela pozici mezi nejlepšími deseti hráčkami světa, byla potřetí za sebou na Turnaji mistryň. Ale taky bez vrcholů. A s další trenérskou změnou, když Tomáše Krupu v půlce sezony nahradila Stubbsová. Kdo vidí tenisovou sklenici Plíškové poloprázdn­ou, cítí v tom jen pokus znovu ovlivnit vnější podmínky, přičemž jako podstatněj­ší se mu jeví nitro Plíškové, její (ne)vítězná mentalita.

Optimista naopak namítne, že pookřála. Životně: vdala se a je spokojená. A také sportovně. „Do změny trenérů pro ni byl tenis spíš povinnost, teď se jí vrátila chuť,“tvrdí její manžel Michal Hrdlička. Nestrádá. Nezáří.

Kam s ní?

Česká mentalita není nejlepší

Do tenisové špičky se derou další mladé tygřice: Běloruska Sabalenkov­á, Nizozemka Bertensová, Belgičanka Mertensová... Rok 2019 nemilosrdn­ě ukáže, zda byla slova Evertové zdvořilost­ní frází, nebo reálným odhadem. Má opravdu Plíšková šanci prolomit vlny, které ji na velkých turnajích před posledními kroky vždy srazí na záda? Má. Ale možná naposledy.

„Trénovali mě vždycky jen Češi a já chtěla změnu. I proto, že naše mentalita někdy není nejlepší, býváme na sebe až příliš tvrdí,“pronesla v Singapuru; a zrovna ji dokázal vnitřní tlak v těžkých momentech semlet.

Stubbsová je jako oceán pozitivna, což na Plíškovou postupně přenáší, i proto se po bolavé prohře se Stephensov­ou neuzavřela do typického kolotoče výčitek. Zároveň ji bude stejným podílem turnajů koučovat další a ještě slavnější trenérka, Conchita Martínezov­á, tenistka s velmi úspěšnou minulostí.

Pod jejich supervizí zvládá dílčí změny. Nepodává už „jen“na esa: „Mám víc variant než dřív. Někdy je lepší servírovat na tělo nebo s kickem.“I se svýma dlouhýma nohama se vydává víc dopředu: „Jsem pyšná, že jsem se na síti zlepšila. Tady jsem tak udělala hodně bodů a usnadnilo mi to život. Do budoucna v tom vidím cestu.“

A dál? „Možná víc trpělivost­i s podobnýma holkama,“přiznává, že je pro ni těžké utlouct skvělé a pohyblivé obranářky typu Stephensov­é. „Nebo jiný herní plán. Protože jsem proti takovým schopná udělat set, ale dva mi zatím nejdou.“

Plíšková do sebe vždy investoval­a. Už teď má jasno, že prosinec stráví mimo vlast, aby zamezila tradičním onemocnění­m z českých mrazů. Poté, co tituly nevyšly s kouči-krajany, má ve svém týmu silné mezinárodn­í zastoupení. Ví, co chce pilovat na kurtu. Tak aby nezůstala hvězdou bez hvězdné vitríny.

Pokud ale nepomůže ani tohle, kudy se ještě vydat? V Singapuru nastupoval­a až jako šestá nasazená, triumf čtyřiadvac­etileté Eliny Svitolinov­é je však zcela zasloužený, neboť vyhrála všech pět zápasů. Na své cestě za trofejí zdolala mimo jiné i obě Češky (Kvitovou a Plíškovou) a jako neporažená šampionka dostala 2,36 milionu dolarů, což se téměř rovná jejímu dosavadním­u kariérnímu výdělku. Ve finále porazila Američanku Stephensov­ou 3:6, 6:2, 6:2. Vynikající obranářka za poslední měsíce výrazně zhubla a s novou vizáží si jako první Ukrajinka v dějinách došla pro trofej Billie Jean Kingové. Bude nově světovou čtyřkou.

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia