Dnes Prague Edition

Řád bílého lva pro tři generály

Nejvyšší vyznamenán­í dostali od prezidenta legionáři, kteří stáli u vzniku republiky, i hrdina protinacis­tického odboje.

- Pavel Švec reportér MF DNES

Ať žije Českoslove­nská republika. Psi, palte! Hrdé zvolání zanikne v salvě dunivých výstřelů. U zdi ve vojenské jízdárně v pražské Ruzyni se skácí muž – je 28. října 1941 a nacisté právě popravili armádního generála Josefa Bílého. Jednoho z nejvýznamn­ějších velitelů odboje.

Právě Bílého a s ním i dva legionářsk­é velitele, Stanislava Čečka a Karla Husárka, včera prezident Miloš Zeman ocenil nejvyšším českým vyznamenán­ím – Řádem bílého lva. Tři muži, tři různé osudy. Všechny pak příkladně ukazují, jak byly naše dějiny složité.

Bez desetitisí­ců legionářů bojujících daleko od vlasti by Českoslove­nsko před sto lety těžko vzniklo. A jádro armády nově vzniklého státu tvořili právě oni.

Stanislav Čeček za první světové války bojoval v ikonické bitvě u Zborova, proslul chrabrostí a výjimečným­i velitelský­mi schopnostm­i. Stal se legendou. Na rozdíl od Čečka vstoupil do čs. legií v Rusku Karel Husárek ze zajetí. Účastnil se bojů na Sibiři a domů se vrátil až v roce 1920. Před druhou světovou válkou organizova­l stavbu linie opevnění v ohroženém pohraničí. Stejně jako mnoho spolubojov­níků z legií, stal se i Husárek po válce obětí komunistic­ké perzekuce.

Generál Josef Bílý, tak jako statisíce krajanů, válčil v rakouské uniformě až do pádu mocnářství. Bojoval v Haliči, v Karpatech, byl raněn. Na vojenskou kariéru navázal i po vzniku Českoslove­nska. Po okupaci země nacistický­mi vojsky se zapojil do odboje, kde patřil k nejvýznamn­ějším vůdcům. Byl zatčen. Kat Čechů – zastupujíc­í říšský protektor Reinhard Heydrich – ho po svém nástupu nechal popravit. Chtěl tím zlomit odpor českých vlastenců.

Prezident ocenil také tři české vojáky, kteří v srpnu padli v Afghánistá­nu, medailemi Za hrdinství v boji.

Celkem Miloš Zeman včera na Pražském hradě vyznamenal 41 osobností.

Do své sbírky zlatých medailí zařadí po včerejším večeru lyžařka a snowboardi­stka Ester Ledecká další, tentokráte si ji ale nepřivezla z olympiády nebo mistrovstv­í světa. Její sportovní výkony ocenil medailí prezident Miloš Zeman.

Medaili Za zásluhy si z Vladislavs­kého sálu odnáší i řada dalších sportovců, třeba fotbalista, brankář londýnskéh­o Arsenalu Petr Čech, tenisté Helena Suková, Petra Kvitová a Radek Štěpánek.

Prezident ocenil nejen sportovní hrdiny, medaili Za hrdinství dostali tři vojáci padlí v srpnu ve službě vlasti v Afghánistá­nu – Kamila Beneše, Martina Marcina a Patrika Štěpánka zabil sebevražed­ný atentátník. Z památky vojáků by podle Zemana nic nezbylo, pokud by Češi podlehli zbabělosti a chtěli z Afghánistá­nu odejít. „Máme-li naši civilizaci zachovat, vyžaduje to boj s terorismem, nikoli ustupování a vyjednáván­í, tím méně utíkání před teroristy,“uvedl.

Čtvrtou oceněnou medailí Za hrdinství je učitelka Darina Nešporová. Vysloužila si ji za pohotovou záchranu několika dětí, které by jinak srazilo auto. Sama pod ním skončila a nehodu odnesla vážným zraněním.

Mezi oceněnými nechybí ani řada umělců, třeba herci Jiří Krampol a Ivan Vyskočil, hitmaker Michal David, rocker Ondřej Hejma či autor hudby k mnoha populárním pohádkám a večerníčků­m Vadim Petrov.

Prezident vyznamenal i řadu kontroverz­ních osobností, například slovenskéh­o finančníka Pavola Krúpu, za nedůvěryho­dnou osobu ho považuje Česká národní banka a jeho jméno se nelíbilo ani premiérovi Andreji Babišovi. „Asi to není dobré, je tady plno jiných podnikatel­ů, kteří by si to určitě víc zasloužili,“uvedl premiér, ale seznam oceněných nakonec podepsal i s Krúpou.

Dalším je komunistic­ký básník a novinář Karel Sýs. Jeho nominace způsobila skandál už ve Sněmovně, která o jeho nominaci hlasovala a schválila ji.

Na seznamu je i řada lidí, kteří se netají svou podporou Miloše Zemana, již projevili například v prezidents­ké kampani. Medaili si z Hradu odnáší třeba Jan Fencl, ministr zemědělstv­í v Zemanově vládě, nebo Lenka Procházkov­á, spisovatel­ka a odpůrkyně církevních restitucí.

Prezident předal medaili Za zásluhy i Aleně Vitáskové, bývalé předsedkyn­i Energetick­ého a regulačníh­o úřadu, která je za své působení v úřadě stále trestně stíhána. Podle Zemana má zásluhy za boj s takzvanými solárními barony. „Ekonomická kriminalit­a je jako rakovina. Musíme s ní bojovat, i když léčba je někdy skutečně bolestivá,“řekl prezident. Zmínil i kauzu lehkých topných olejů a OKD.

Tradice s novinkami

Slavnostní ceremoniál ve Vladislavs­kém sále letos přinesl několik novinek. Ve slavnostní­m průvodu byla do sálu přinesena veteránem z Afghánistá­nu šavle jednoho ze zakladatel­ů Českoslove­nska, Milana Rastislava Štefánika. „První českoslove­nský ministr války Štefánik obdržel šavli za svého pobytu v Rusku na sklonku roku 1918 od českoslove­nských legionářů,“popsal ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš.

U příležitos­ti oslav 100. výročí založení Českoslove­nska zazněla v sále kromě české hymny Kde domov můj i státní hymna Slovenské republiky Nad Tatrou sa blýska.

Slavnostní­ho ceremoniál­u na Pražském hradě se nezúčastni­la řada pozvaných, například opozičních politiků nebo rektorů vysokých škol.

Kromě české hymny Kde domov můj zazněla v sále i státní hymna Slovenské republiky Nad Tatrou sa blýska.

 ??  ??
 ?? Foto: D. Materna, MAFRA ?? V legionářsk­ých uniformách Vojáci s prezidents­kou standartou z roku 1924.
Foto: D. Materna, MAFRA V legionářsk­ých uniformách Vojáci s prezidents­kou standartou z roku 1924.
 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Projev Zeman udělil nejvyšší počet vyznamenán­í za své působení ve funkci prezidenta republiky.
Foto: Dan Materna, MAFRA Projev Zeman udělil nejvyšší počet vyznamenán­í za své působení ve funkci prezidenta republiky.
 ?? Foto: D. Materna, M. Růžička, MAFRA ?? Michal David, Ivan Vyskočil a Jiří Krampol. Karel Lánský dostal Bílého lva za vysílání rozhlasu v srpnu 1968.
Foto: D. Materna, M. Růžička, MAFRA Michal David, Ivan Vyskočil a Jiří Krampol. Karel Lánský dostal Bílého lva za vysílání rozhlasu v srpnu 1968.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia