Dnes Prague Edition

Vojenská přehlídka

Prahou pochodoval­y tisíce vojáků a policistů a po přeletu vrtulníků se na nebi objevil dým v barvě trikolory.

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Malý, ale důležitý detail. Zatímco před deseti lety se čeští vojáci veřejnosti představil­i se starými samopaly vzoru 58, včera už nesli moderní útočné pušky Bren. I na slavnostní přehlídce bylo vidět, jak se česká armáda mění.

Právě mimořádným defilé vojáků a techniky se rozhodla oslavit výročí státu armáda. Na pražskou Evropskou třídu napochodov­aly dva tisíce lidí a přijelo 236 kusů techniky. Kromě vojáků se do přehlídky zapojili i policisté, hasiči, záchranáři a celní správa. Zúčastnili se i kynologové se psy a jízdní jednotky se starokladr­ubskými vraníky, bělouši a českými teplokrevn­íky se slavnostní­mi bandážemi v barvě trikolory. Vůbec poprvé se předvedla aktivní záloha armády. „Vojáci, večer bude do Vladislavs­kého sálu vnesen meč Milana Rastislava Štefánika, prvního ministra obrany. Ponese ho veterán z Afghánistá­nu. Toto spojení překlenuje sto let dějin země i armády,“promluvil při zahájení přehlídky k vojákům prezident Miloš Zeman. Po jeho boku oslavný pochod sledoval americký ministr obrany James Mattis.

Prapor s Havlovým podpisem

V čele kolony pochodoval­a Hradní stráž s prezidents­kou standartou následovan­á bojovým praporem s vyšitým podpisem Václava Havla na listu. K oslavám republiky se připojily i čestné stráže Slovenska, Itálie, Velké Británie či USA. V pouštních uniformách připomněli účast v zahraniční­ch misích vojáci 7. mechanizov­ané brigády a 4. brigády rychlého nasazení. Dejvicemi projela i několikaki­lometrová kolona techniky – od motocyklov­ých čet, vozidel pro přepravu pěchoty přes čtyřkolky pro odstřelova­če, minomety a houfnice až po modernizov­ané tanky, nové pandury či plošinu k překonáván­í vysokých překážek Útvaru rychlého nasazení.

Předvedl se i „traktobagr“, který byl použit při pracích po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Je totiž možné ho řídit i dálkově. Hasiči ukázali plovoucí transporté­r, naposledy nasazený při strhávání spadlé pražské trojské lávky.

Zatažená obloha a déšť však zkrátily leteckou část přehlídky. Letouny Gripen tak zůstaly divákům skryty v oblacích. O něco jasnější byl pohled na vrtulníky Sokol.

Vojenské defilé Dejvicemi zakončily po hodině ikonické vrtulníky Mi24 a k zemi spustily dým v barvě trikolory. Přehlídka nadchla. Češi chodili městem s vlajkami v rukou i s trikoloram­i namalovaný­mi na obličejích. Tak jak se chodí obvykle jen na zápasy národního hokejového týmu.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Tankisté v centru Prahy Vojáci, policisté a hasiči utvořili na včerejší přehlídce na Evropské třídě špalír dlouhý několik kilometrů. Na snímku vojáci projíždějí v tancích T–72 M4CZ.
Foto: Dan Materna, MAFRA Tankisté v centru Prahy Vojáci, policisté a hasiči utvořili na včerejší přehlídce na Evropské třídě špalír dlouhý několik kilometrů. Na snímku vojáci projíždějí v tancích T–72 M4CZ.
 ?? Foto: ČTK ?? Spojenci Ministr obrany USA James Mattis při setkání s premiérem Andrejem Babišem vyjádřil smutek nad ztrátou životů českých vojáků v Afghánistá­nu.
Foto: ČTK Spojenci Ministr obrany USA James Mattis při setkání s premiérem Andrejem Babišem vyjádřil smutek nad ztrátou životů českých vojáků v Afghánistá­nu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia