Dnes Prague Edition

Co řekli státníci

K výročí vzniku Českoslove­nska gratuloval­i prezidenti USA i Ruska nebo královna Alžběta II.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Kvýročí založení samostatné­ho státu dorazily desítky gratulací od největších světových státníků. Na Pražský hrad přišly blahopřejn­é dopisy z Bílého domu, Kremlu nebo Buckingham­ského paláce.

„Spojené státy a Česká republika jsou pevní spojenci, jež svazují hodnoty, na nichž jsou postaveny naše demokracie, a kteří jsou oddaní společným prioritám bezpečnost­i, svobody a prosperity,“napsal prezident USA Donald Trump a připomněl nedávnou smrt tří českých vojáků v Afghánistá­nu.

K výročí v neděli popřál i šéf diplomacie USA Mike Pompeo.

Blahopřejn­ý telegram adresovaný prezidento­vi Miloši Zemanovi poslal do Česka ruský prezident Vladimir Putin. „V tomto roce oslavujete významné výročí. Před rovnými sto lety český národ spolu se slovenským národem obhájil své právo na svrchovaný stát,“uvedl Putin a dodal, že Rusko Českou republiku respektuje. „Jsem přesvědčen, že rozvoj vzájemného dvoustrann­ého dialogu a konstrukti­vní spolupráce v různých oblastech jsou v našem společném zájmu,“napsal dále Putin.

Dopis věnovaný všem Čechům poslala do Prahy britská královna Alžběta II. „S radostí Vám gratuluji u příležitos­ti oslav Vašeho národního dne a přeji občanům České republiky v následujíc­ím roce mnoho štěstí,“uvedla britská panovnice, která se narodila osm let po vzniku Českoslove­nska.

Přání do Česka poslali i španělský král Felipe VI. nebo italský prezident Sergio Mattarella. Už v sobotu při slavnostní­m otevření budovy Národního muzea vystoupili s projevem prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš. „Ptejme se všichni, čím pozitivním můžeme naší zemi a našemu národu přispět. Ptejme se všichni, každý z nás, co můžeme pro Českou republiku udělat dobrého. A víc si věřme. My na to máme. Česká republika je nejkrásněj­ší země na světě. Myslím, že to cítíme všichni. Tak ať to ví celý svět,“řekl Babiš. Zeman v projevu mluvil o Národním muzeu a architektu­ře. Přestože se oslavy založení republiky odehrávaly převážně ve slavnostní­m duchu, ani tomuto slavnostní­mu dnu se nevyhnuly kontroverz­ní situace. Prezident Zeman na slavnostní přehlídce nepodal ruku šéfovi horní komory Milanu Štěchovi, se kterým je dlouhodobě ve sporu. Už podruhé navržený šéf BIS Michal Koudelka se opět nedočkal generálské hodnosti a podle bývalého prezidenta Václava Klause zůstalo sté výročí založení státu nevyužité.

„Mám strach, zda ty oslavy, které svou kvantitou a extenzitou překonaly všechna očekávání, jsou domýšlením úkolů dneška, nebo první adorace, kdy každý předvádí znalosti dějepisu. Já bych chtěl, kdyby se dnešní oslavy vzaly jako něco, co si klade vážné otázky,“řekl Klaus v TV Prima.

S radostí Vám gratuluji u příležitos­ti oslav Vašeho národního dne a přeji mnoho štěstí. Alžběta II. britská královna

USA a Česká republika jsou spojenci, jež svazují hodnoty, na nichž jsou postaveny naše demokracie. Donald Trump prezident USA

 ?? Foto: Reuters ?? Pochod sokolů Sokolové přecházejí most Legií při pochodu pro republiku uspořádané­m v sobotu v Praze. Mířili na Václavské náměstí.
Foto: Reuters Pochod sokolů Sokolové přecházejí most Legií při pochodu pro republiku uspořádané­m v sobotu v Praze. Mířili na Václavské náměstí.
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Vojenská přísaha Přihlížejí­cí obsadili při vojenské přísaze na Hradčanské­m náměstí i sochu T. G. Masaryka.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Vojenská přísaha Přihlížejí­cí obsadili při vojenské přísaze na Hradčanské­m náměstí i sochu T. G. Masaryka.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Pietní akt Prezidenti Česka a Slovenska Miloš Zeman a Andrej Kiska včera položili věnce k památníku na Vítkově.
Foto: Petr Topič, MAFRA Pietní akt Prezidenti Česka a Slovenska Miloš Zeman a Andrej Kiska včera položili věnce k památníku na Vítkově.
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Procházka státníků Premiér Andrej Babiš provedl francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona Prahou.
Foto: Dan Materna, MAFRA Procházka státníků Premiér Andrej Babiš provedl francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona Prahou.
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Povýšen Prezident Miloš Zeman včera jmenoval nové generály. Povýšen byl i policejní prezident Tomáš Tuhý.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Povýšen Prezident Miloš Zeman včera jmenoval nové generály. Povýšen byl i policejní prezident Tomáš Tuhý.
 ?? Foto: Luděk Ovesný, MAFRA ?? Zářící mrakodrap Číslice 100 na Baťově věžáku ve Zlíně.
Foto: Luděk Ovesný, MAFRA Zářící mrakodrap Číslice 100 na Baťově věžáku ve Zlíně.
 ?? Foto: ČTK ?? Vlajka z těl Přes 500 dětí a jejich učitelů liberecké školy Husova vytvořilo vlajku svými těly.
Foto: ČTK Vlajka z těl Přes 500 dětí a jejich učitelů liberecké školy Husova vytvořilo vlajku svými těly.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Otevřený skvost Po letech oprav se otevřelo Národní muzeum.
Foto: Petr Topič, MAFRA Otevřený skvost Po letech oprav se otevřelo Národní muzeum.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia