Dnes Prague Edition

Silničáři dohánějí termín, z D1 bude opět staveniště

Stavbaři napřesrok plánují rekonstruo­vat rekordní počet kilometrů dálnice D1

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Řidiči si od uzavírek na dálnici D1 neodpočino­u ani napřesrok. Celkem se během příští stavební sezony vystřídají stroje na více než 80 kilometrec­h dálnice. Plán oprav na nejvytížen­ější české dopravní tepně je tak ještě ambiciózně­jší než letos, kdy silničáři kvůli probíhajíc­í modernizac­i dálnice a běžným opravám výtluků postupně během roku rozkopali zhruba třetinu celé trasy mezi Prahou a Brnem.

Důvodem většího počtu rozestavěn­ých úseků je předně skluz některých staveb, které měly začít už v letošním roce a kvůli průtahům při získávání stavebních povolení nezačaly a na druhou stranu blížící se termín slíbeného dokončení stavby v roce 2021.

„Abychom to splnili, tak budeme muset zintenzivn­it výstavbu,“uvedl ministr dopravy Dan Ťok. I přes komplikace, které zúžení jízdních pruhů a omezení rychlosti na 80 kilometrů v hodině během výstavby řidičům přinášejí, projede denně po dálnici na 90 tisíc vozidel. Kolaps dopravy tak podle ministra ani napřesrok nehrozí.

K téměř 74 kilometrům modernizov­aných úseků napřesrok potrápí řidiče i opravy vozovky u Prahy i Brna. K dvoukilome­trovému úseku z Čestlic do Nupak v levém jízdním pásu přibude během roku oprava asfaltobet­onového povrchu dálnice i v opačném jízdním pásu. Ve směru z Prahy do Brna tak vznikne omezení mezi druhým a jedenáctým kilometrem, tedy od Chodova za nájezd na Pražský okruh u Modletic.

Na opačném konci dálnice u Brna se během roku počítá s opravami vozovky mezi 190. a 194. kilometrem. Opravovat by se měl povrch obou jízdních pásů mezi sjezdy do Bítešské a Vídeňské ulice.

Silničáři rozdělají sedm úseků

Z letošního roku zůstanou rozdělány dva modernizov­ané úseky. Prvním z nich je 8,6 kilometru dlouhý úsek dálnice mezi Hvězdonice­mi a Mirošovice­mi ve Středočesk­ém kraji, na kterém začaly přípravné práce v polovině října. Hlavní část prací se ale zahájí až napřesrok

na jaře a modernizac­e této části dálnice potrvá do roku 2021. Kromě ní se stavaři po zimní pauze vrátí i na úsek z Humpolce do Větrného Jeníkova. Jde o problémovo­u stavbu, na které od letošního dubna pracuje sdružení vedené italskou firmou Toto Costruzion­i Generali spolu s kazašskou SP Sine Midas Stroy a českou stavební společnost­í Geosan Group. Postup prací na tomto doposud nejdelším rekonstruo­vaném úseku se podle kontrol Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) nachází od začátku ve skluzu, aktuálně je harmonogra­m prací podle ŘSD zpožděný zhruba o měsíc.

Zasekaná Vysočina

Toto téměř čtrnáct kilometrů dlouhé dopravní omezení se napřesrok zřejmě ještě o deset kilometrů prodlouží. Silničáři totiž mají v úmyslu rozestavět ještě sousední úsek z Koberovic do Humpolce.

Po projetí této zdvojené uzavírky čeká šoféry u Jihlavy patnáctiki­lometrový úsek bez omezení, na který naváže další nové omezení, téměř 15 kilometrů dlouhá rekonstruk­ce úseku z Velkého Beranova do Měřína. Jde o úsek, který se podle původních plánů ředitelstv­í silnic měl začít rekonstruo­vat už v letošním roce. Podobně se na příští rok posunula i modernizac­e dálnice od Devíti Křížů po sjezd v Ostrovačic­ích na 178. kilometru.

U obou úseků napadlo stavební povolení na sklonku loňského roku ekologické sdružení Děti Země, které u modernizov­aných úseků mimo jiné požaduje, aby se na tělese dálnice sázely jen místně původní druhy rostlin a aby protihluko­vé stěny byly z materiálu, který budou ptáci dobře vidět, a navíc byly osázeny popínavými rostlinami.

Podle Ťoka nyní vše nasvědčuje tomu, že boj mezi státním investorem a ekologický­m sdružením o každý modernizov­aný úsek dálnice D1 skončil. Přelomová v tom byla dohoda předsedy Dětí Země Miroslava Patrika se šéfem ŘSD Janem Kroupou na stažení připomínek ke stavebnímu povolení na dostavbu dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic, na které se pracuje od začátku letošního října. Stav, kdy silničáři ekologické­mu sdružení vychází vstříc s požadavky na ochranu přírody, trvá doposud.

Během letošního roku se rekonstruk­ce dopravní tepny mezi českou a moravskou metropolí přehouply do druhé poloviny. Ke konci roku by tak mělo být hotovo více než 80 kilometrů z celkových 162 kilometrů určených k modernizac­i spočívajíc­í v kompletní výměně vozovky a rozšíření o 75 centimetrů po obou stranách. „Myslím, že si toho každý řidič všimne. Když jedete po těch opravených úsecích, tak je to už jiná dálnice. Bez této modernizac­e bychom měli dálnici, po které za chvíli nepůjde vůbec projet.“doplnil ministr Ťok.

 ?? Foto: J. Šnajdr, MAFRA ?? Rekonstruk­ce Ke konci roku by mělo být hotovo více než 80 z celkem 162 kilometrů určených k modernizac­i.
Foto: J. Šnajdr, MAFRA Rekonstruk­ce Ke konci roku by mělo být hotovo více než 80 z celkem 162 kilometrů určených k modernizac­i.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia