Dnes Prague Edition

Hřib s rozpočtem Krnáčové

Jak použít miliardy? Podle opozice je nová koalice málo ambiciózní, když chce „jen“opravovat

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA

Jedna z prvních věcí, které nové zastupitel­stvo v Praze udělá, bude, že posvětí práci odcházejíc­ího vedení hlavního města, proti kterému se jinak nově vzniklá koalice vymezuje.

Noví vůdcové města přijmou rozpočet na příští rok sestavený vládou primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Chtějí se tak vyhnout situaci, kdy by metropole skončila v rozpočtové­mu provizoriu.

Budoucí vedení magistrátu v čele s budoucím primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) už představil­o svůj program, v něm slibuje hlavně opravy, s výstavbou hodlá začít později. Nová koalice se tak drží při zemi a podle opozice je málo ambiciózní.

„Uděláme v rozpočtu několik drobných změn v oblasti běžných výdajů a takto je předložíme s tím, že rozpočet bude předložen zatím de facto bez investic,“vysvětlil Pavel Vyhnánek (Praha sobě), budoucí náměstek pro finance. Úpravy hodlá nové vedení zapracovat až v únoru. Podle Vyhnánka nová koalice nepřebírá takřka žádné nové projekty, tudíž je bude muset začít teprve připravova­t.

„Hlavní část financí budeme muset uvolnit na přípravu investiční­ch projektů, které se naplno v rozpočtu projeví za dva nebo dokonce až tři roky u větších staveb,“dodal. Žádné rychlé změny zatím nové vedení města dělat nehodlá.

„Je tam šest až osm miliard na investice, a jak ty peníze rozdělíme, bude samozřejmě záležet na nás. Ale my tam nebudeme dělat žádné překotné změny,“souhlasil také Petr Hlubuček (Spojené síly).

Nový okruh nebo opravy

V dopravní infrastruk­tuře je podle budoucího náměstka pro dopravu Adama Scheinherr­a (Praha sobě) manko 20 až 30 miliard korun. Peníze by měly putovat v dalších letech hlavně na opravu chodníků, mostů i ulic.

„V dopravním rozpočtu v kapitálový­ch výdajích jsou peníze a jde o to, jestli se nasměrují do oprav,“ řekl. Opravy jsou pro něj nyní prioritou. „Každý Pražan vnímá tuto situaci, kdy je jeden most uzavírán z minuty na minutu a druhá lávka dokonce spadne,“uvedl Scheinherr.

Ačkoliv opravy mostů jsou nezbytné, podle opozice by nemělo nové vedení rezignovat na novou výstavbu. „Já doufám, že se ty věci budou dělat současně. Není možné nechat spadnout most na straně jedné, na straně druhé je ale potřeba začít připravova­t silniční okruhy,“okomentova­l plány Tomáš Portlík, předseda pražské ODS, podle kterého by se mělo začít pracovat na nových projektech a záměry nové koalice podle něj nejsou dostatečně odvážné. „Pokud je rada kvalitně složená, tak má mít podstatně vyšší ambice. To znamená, že má mít ambici držet běžné výdaje na uzdě, že má mít ambici přinejmenš­ím okruh začít a při té příležitos­ti opravovat infrastruk­turu,“dodal Portlík.

Podle odcházejíc­ího náměstka pro dopravu Petra Dolínka má být také prioritou kromě oprav městský a pražský okruh. „Hostivařsk­á spojka a Radlická radiála už jsou připravené, to už se může začít stavět, je důležité také postavit nový most a opravit mosty,“uvedl Dolínek.

I v oblasti bydlení bude nová koalice prozatím opravovat, začít s výstavbou nových bytů hodlá později. „Mojí prioritou je opravit současný bytový fond, protože zhruba dva tisíce bytů v městském bytovém fondu potřebují rekonstruk­ci, aby byly obyvatelné,“domnívá se Adam Zábranský (Piráti), který bude mít na starosti bydlení. Ten zároveň vysvětluje, že opravy jsou levnější a rychlejší než výstavba bytů nových, která je problemati­cká a bude trvat delší dobu.

Peníze sportovců pro učitele

Investice se nemají týkat pouze dopravy a bydlení. Miliardy bude vedení hledat také pro oblast školství, kde slibují navýšit mzdové prostředky o 1,5 miliardy korun.

„K některým změnám dojde v mé další gesci, a to je oblast sportu, protože nám z dosavadníh­o auditu udělování grantů vyšlo, že současný mechanismu­s je chybný. Dochází tam ke zbytečným nákladům a ztrátám a tuto oblast můžeme na začátku použít k tomu, abychom ty peníze přesunuli do oblasti školství,“nastínil své plány Vít Šimral (Piráti).

Koalice má v plánu zařídit také místa ve školkách pro všechny tříleté děti. Spíše než navyšovat kapacity chtějí školky po městě rozprostří­t tak, aby odpovídaly kapacitě v daném místě. Silné populační ročníky už tak jako tak podle něj nastupují na střední školy.

V oblasti kultury by se mělo také spíše opravovat. „Některé rekonstruk­ce jsou vyhlášené nebo dokonce rozjeté,“vysvětlila Hana Třeštíková (Praha sobě), která má na starosti kulturu.

Koalice plánuje nový koncertní sál, na který chce v daleké budoucnost­i vyhlásit soutěž. „Ideální by bylo, abychom to stihli v tomto volebním období,“dodala. Velkolepě zní plán vysázet v metropoli milion stromů. Podle opozice to ale není nic nového. „V roce 2016, 2017 a 2018 se podle údaje Lesů hlavního města Prahy vysázelo zhruba 550 tisíc stromů,“upozornil Portlík z ODS.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia