Dnes Prague Edition

Prudký propad akcií může přivolat recesi

Světové burzy rychle ztrácejí. Nejistota investorů může zažehnout zpomalení růstu, a to i v Česku.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

PRAHA Finanční trhy zachvátila blbá nálada. Burzy po celém světě již několik dnů v řadě ztrácejí a ani vyhlídky nejsou nejlepší. Investoři se začínají strachovat, zda aktuální propady nemohou signalizov­at ochlazení ekonomické­ho růstu. Ochlazení ve vyspělých zemích by zasáhlo i Česko, které je na vývoji v zahraničí kvůli vysokému podílu exportu extrémně závislé.

Jen během včerejška oslabily hlavní evropské trhy o dvě až tři procenta. Londýnská burza klesla na nejnižší hodnotu za poslední dva roky. Pražská burza od začátku týdne oslabila o více než tři procenta. Hluboko v červených číslech otevřely včera po jednodenní pauze kvůli pohřbu George Bushe také americké trhy.

Za aktuální nervozitou je zatčení finanční ředitelky čínské telekomuni­kační společnost­i Huawei Meng Wan-čou. Dcera zakladatel­e firmy byla zatčena v Kanadě a nyní čelí vydání do Spojených států, které ji viní z porušování sankcí proti Íránu. Čína to odmítá.

Investoři si tuhle zprávu přeložili jako narušení křehkého příměří v obchodní válce mezi Spojenými státy a Čínou, které uzavřely o víkendu hlavy obou států.

„Z tržního vývoje na nás dělá špatný dojem zejména to, že horšící se nálada začíná živit sama sebe. Na výsledcích schůzky prezidentů Donalda Trumpa a Si Ťin-pchinga se hledají hlavně nedostatky,“říká analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Pesimismus investorů vedle obchodní války mezi USA a Čínou přiživuje také předpoklád­ané další zvyšování úrokových sazeb. To naznačuje, že konjunktur­a ve vyspělých zemích se chýlí ke konci. To by přineslo ochabnutí zahraniční poptávky po českém zboží. A tuzemské firmy, zejména automobilo­vý průmysl, by tento výpadek těžko nahradily.

Sérii obdobně prudkých poklesů zažily akciové trhy už v polovině října. Z nich se částečně oklepaly a akcie poté pár týdnů lehce rostly. Nyní ale nabraly opět kurz směrem dolů. Prakticky všechny burzy tak umazaly zisky, které si připsaly během letošního roku.

Na pražské burze včera ztrácely všechny tituly. Nejvíc spadly akcie Avastu a Erste Bank. V globálním měřítku zasáhl výprodej nejvíc akcie firem, které mají nějakou vazbu na Čínu – tedy zejména těžební a ropné firmy, automobilk­y a technologi­cké společnost­i. Automobily jsou pro Evropu jedním z hlavních vývozních artiklů a mezi investory panují obavy, že eskalace obchodní války poškodí mezinárodn­í obchod jako celek.

Podle některých ekonomů však nejde jen o běžnou přetahovan­ou o výši cel. „Nejde pouze o obchod. Jde o to, kdo bude ekonomický­m a politickým lídrem světa za deset či dvacet let. Jde o technologi­e a o to, kdo bude dominovat,“říká investiční ředitel švýcarské banky Union Bancaire Privée Norman Villamin.

Obavy začínají růst také v Evropě. Jak upozorňuje stratég Saxo Bank Christophe­r Dembik, klesá důvěra evropských zákazníků. A pesimismus zasahuje hlavně motor evropského růstu, opět automobilk­y. „V německém automobilo­vém průmyslu nyní převládá negativní pocit více než v ostatních sektorech a blíží se minimům letošního roku,“tvrdí Dembik.

„Potýká se s řadou problémů, které jsou spojené se vstupem na trh s elektromob­ily i s celkovým poklesem na globálním trhu. Dva největší trhy – Spojené státy a Čína – zažívají pokles tržeb. A hrozba amerických cel situaci pro německý export a celou ekonomiku zhoršuje,“dodává stratég.

To do určité míry platí i pro Česko, kde jsou automobilk­y stále tahounem průmyslu. Pro řadu domácích firem představuj­e Německo – a jeho automobilo­vý sektor – klíčové odbytiště. Pokud o něj přijdou, jen sotva během krátké doby přesměrují svou produkci jinam. Situaci jim komplikuje také odchod Velké Británie z Unie.

Nejde však jen o nynější zájem zákazníků o české vozy. I malý náznak paniky na finančních trzích se může rychle přelít do reálné ekonomiky, jak se ostatně ukázalo během finanční krize před deseti lety. A to navíc v situaci, kdy roste počet ekonomů, kteří tvrdí, že ekonomická konjunktur­a trvá už příliš dlouho a že období růstu musí zákonitě vystřídat pokles nebo alespoň určité ochlazení.

Rostoucí nedůvěra a pesimismus se posléze přepíšou do myslí manažerů, kteří začnou odkládat investice na pozdější dobu a zpomalení přivolají či prohloubí. To platí i pro spotřebite­le, kteří se pod vlivem zpráv o možném příchodu krize začnou připravova­t na horší časy a odkládat nákup zbytných věcí.

K signálům o horším výhledu ekonomiky patří také ceny ropy. Severomořs­ká ropa Brent zlevnila za dva měsíce téměř o třetinu na 60 dolarů za barel. Kartel OPEC jedná o snížení těžby, které by mohlo propad zastavit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia