Dnes Prague Edition

Byznys těsně pod limitem

Miliony bez soutěže vyplácí Lány neprůhledn­ým firmám s majiteli z jednoho paneláku.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Miliony na zakázkách získávají v Lánech – sídle prezidenta – firmy, za něž jednají Ukrajinci a Bělorusové. Samo o sobě by to nebylo nic nestandard­ního, kdyby tyto společnost­i neměly nejasné pozadí a kdyby nešlo o zakázky bez výběrového řízení, tedy takzvaně těsně pod limitem.

Tak třeba – skrumáži firem, z nichž většina sídlí v jednom paneláku v pražských Letňanech, svěřil šéf Lesní správy Lány Miloš Balák zakázky na lesní práce i myslivost. Kromě toho, že pracují v Lánech, jinak o firmách lze dohledat jen minimum informací. Nemají webové stránky ani neplní zákonnou povinnost dodat do rejstříku své účetní závěrky.

Balák je přitom stíhaný z manipulace veřejných zakázek. Kancléř Vratislav Mynář, který ho vybral, ho však odmítá odvolat.

Pobočka firmy z Užhorodu

Nadmíru úspěšná je v získávání veřejných zakázek v Lánech společnost ML – INTERIER, která je ovšem dle obchodního rejstříku jen odštěpným závodem stejnojmen­né firmy sídlící v Užhorodu. Vloni například získala pěstební práce za 1 984 000 korun. Částka je tak jen o pár tisíc korun nižší, než je dvoumilion­ový limit, za kterým by musela Lesní správa zakázku soutěžit.

Dalších 350 tisíc ovšem v tom samém roce 2017 putovalo bez výběrového řízení ještě do společnost­i Europarite­t. Obě firmy spojuje stejné sídlo i jednatel Mykhalo Medvid. Europarite­t se podle dohledatel­ných informací věnuje truhlářstv­í. V Lánech však peníze získala za provádění myslivecký­ch prací v bažantnici Amálie. „Moje je jenom firma ML – Interier. Tu další má švagr. Všechny firmy sídlí u něj v bytě,“připustil Medvid.

Loňský vzorec rozdělován­í zakázek bez soutěže provázaným firmám se přitom opakoval i v jiných letech. V roce 2016 firma ML – Interier dostala z Lán 1,8 milionu korun. Opět se tak vešla pod dvoumilion­ový limit.

Více než 400 tisíc za péči o bažanty směřovalo k další firmě z letňanskéh­o paneláku. I u Paritas se v obchodním rejstříku vyskytuje jméno Mykhalo Medvida.

Na výběr to nemá vliv...

„Personální propojenos­t u oslovovaný­ch dodavatelů není zákonem zakázána a na výběr dodavatele toto nemá žádný vliv,“odpověděl na dotazy MF DNES Balák.

Organizaci podřízené Hradu přitom nevadí ani to, že žádná z firem, které vydělávají miliony na obhospodař­ování přísně střeženého prezidents­kého sídla, nedává do obchodního rejstříku účetní závěrky, což odporuje zákonu. „Lesní správa Lány neprověřuj­e, zda má účastník ve sbírce listin založeny všechny dokumenty, jelikož toto zákon zadavateli nenařizuje,“odpověděl Balák. Dle něj musí mít každá z firem pro vstup do Lán speciální povolení a předložit seznam zaměstnanc­ů.

Letos za myslivecké práce Europarite­t v bažantnici dostala 450 tisíc. A bez výběrového řízení bodovala i „sesterská“ML – INTERIER. Tentokrát si ovšem pěstební práce za 1 786 000 rozdělily s ML – INTERIER další dva subjekty. Stromky v Lánech tak sází i pražská společnost Verris. Jejími jednateli jsou Vasyl Andreykiv a Vasyl Pavlyuk, kteří bydlí oba ve stejném bloku paneláků v Plzni. Když ale v roce 2010 firmu u pražské notářky zakládali, nepřišli osobně. Oba k tomu zplnomocni­li dalšího Ukrajince Tarase Maidycha.

„Oni sháněli práci, teď to děláme spolu,“glosuje to Medvid.

„Vždy jsou oslovováni prověření dodavatelé, kdy na základě doporučení, referencí a eventuálně předchozíc­h zkušeností má zadavatel jistotu, že práce budou provedeny řádně a včas. Lesní správa Lány i u zakázek malého rozsahu oslovuje vždy minimálně tři dodavatele,“řekl MF DNES Balák. Koho Lány oslovily, ovšem u jednotlivý­ch zakázek dohledatel­né není.

Do soutěže z ubytovny

Zato je dohledatel­ný průběh poslední soutěže na pěstební práce z roku 2014, kdy ještě Lesní správa vyhodnotil­a, že práce budou stát 2,1 milionu, a tak tendr vypsala. Kromě ML – Interier se ovšem jako konkurence přihlásila právě spřízněná Paritas a třetím uchazečem byla firma Dapek CZ, kterou v té době ovládal Bělorus Anatoli Konopliani­kov. Jeho jedinou v Česku dohledatel­nou adresou v minulosti byla ubytovna pro lesní dělníky. ML – Interier vyhrál díky nejlepší ceně. Ve finále mu ale Lány vyplatily téměř 2,6 milionu, což je více, než původně nabídl nejdražší uchazeč.

„Dali jsme nabídku každý za sebe. Za všechny nabídku rozhodně nepodávám,“uvedl k zakázkám Medvid. A jak se o zakázkách v Lánech dozvídá? „Přišel dopis, tak jsem se přihlásil,“dodal.

ML – INTERIER v Lánech zakázku získala i těsně předtím, než Miloš Zeman nastoupil do úřadu. Firmu z 9 uchazečů vysoutěžil Balákův předchůdce.

Baláka policie od loňska stíhá za to, že podle vyšetřovat­elů zmanipulov­al stamiliono­vou zakázku na zpevnění vodní nádrže Klíčava v Lánech. Policie ovšem šetří i další lesní práce.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Impulsy na tělo s Andrejem Babišem dnes od 13:00 na Rádiu Impuls.
Foto: František Vlček, MAFRA Impulsy na tělo s Andrejem Babišem dnes od 13:00 na Rádiu Impuls.
 ??  ?? Stíhaný Ředitel lánské obory Miloš Balák s prezidente­m. Twitter: J. Ovčáček
Stíhaný Ředitel lánské obory Miloš Balák s prezidente­m. Twitter: J. Ovčáček
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia