Dnes Prague Edition

Práce na D8 končí. Vydrží 100 let?

- — Andrea Angermanno­vá

PRACKOVICE Úsek dálnice D8 přes České středohoří je po dvou letech zkoumání a oprav bezpečný. Podle investora – Ředitelstv­í silnic a dálnic – vydrží 100 let.

Včera ŘSD ukončilo práce, při nichž dělníci měsíc pumpovali tisíce litrů pryskyřice do podloží prackovick­é mostní estakády na D8, jejíž část v červnu 2013 zavalil sesuv. „V tuto chvíli práce na dálnici skončily, stavba je stabilní i z měřicích čidel je to zřejmé. Během injektáže jsme práce několikrát pozastavil­i, protože jsme sledovali odezvu stavby i okolí. Vše je klidné,“řekl včera mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Pokud jde o práce s pryskyřicí, tak vyšly na 25 milionů korun.

Po úseku se jezdí od podzimu roku 2016 a díky němu autostráda vede od Prahy až k hranici s Německem bez přerušení a nutnosti České středohoří objíždět podél Labe.

Do svahu, který hlídají čidla, je upevněno i speciální kotvení a podzemní zeď u mostních pilotů. „Udělali jsme vše, co jsme si naplánoval­i, a dálnice má stoletou technickou životnost,“sdělil Rýdl. „Myslím si, že nám pomohlo i suché a horké horké léto. Nicméně sledujeme celé okolí, máme zde více než sto měřicích bodů a další rada expertů bude v březnu. V tuto chvíli nelze tvrdit, že v horizontu dvou tří let by se zde mělo začít cokoli budovat,“upozornil Rýdl. Přesto hlavně obyvatele nedalekých Dobkoviček (400 metrů od D8) vyděsily tři nové trhliny v terénu, které tu loni nebyly. Geologové ale přišli na to, že nesouvisej­í s D8, to sondy odhalily staré zapomenuté sklepy buď na víno, nebo ovoce.

 ?? Foto: MAFRA ?? Sledovaný úsek Dálnice D8 u Prackovic nad Labem.
Foto: MAFRA Sledovaný úsek Dálnice D8 u Prackovic nad Labem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia