Dnes Prague Edition

Nejvíc bolí zápěstí, kvůli těžké pušce

- Velitel I. strážní čety Aktivních záloh Hradní Takže výcvik u Hradní stráže je náročný? — Eva Zahradnick­á

stráž legionářsk­é uniformy a převlékla se do polních uniforem. K jejich bojovému nasazení však nedošlo.

Za protektorá­tu byla stráž zrušena, legionářsk­á tradice zapomenuta, čs. armáda se změnila na Vládní vojsko. A právě jeho 1. prapor byl určen na střežení sídla protektorá­tního prezidenta. Němci ale českým vojákům nedůvěřova­li. „Hlídali jen III. hradní nádvoří s katedrálou, u bran Hradu hlídkoval wehrmacht a příležitos­tně i jednotky SS,“popisuje Špitálník. V květnových dnech se také poprvé a naposledy zapojila stráž do bojů, její příslušníc­i bojovali na barikádách při Pražském povstání.

Za 2. světové války existovaly Hradní stráže dokonce dvě. Kromě 1. praporu Vládního vojska měl svou stráž i prezident v exilu Edvard Beneš. Ta se po jeho návratu do Českoslove­nska ujímá i střežení Hradu. „Brány Hradu tehdy střežili její příslušníc­i v britských Battledres­sech,“popisuje Špitálník. Hradní stráž se tehdy doplňovala z příslušník­ů zahraniční­ch jednotek, ale poprvé do jejích řad přicházejí i první branci.

Velké změny přicházejí se začátkem totality. Vojáci dostávají uniformy po sovětském vzoru a jednotka se dostává pod velení ministerst­va vnitra. V srpnu 1968 opět přichází bojová pohotovost, ale nakonec Hrad se zbraní v ruce nebrání.

Poslední změna přišla v roce 1990. Zelené uniformy nahradily známé modré podle návrhu oscarového výtvarníka Theodora Pištěka. „Tyto uniformy se udržely nejdéle, už skoro 30 let,“popisuje Špitálník. V současnost­i má stráž zhruba 650 osob, a dokonce v ní slouží i několik žen. Sté výročí připomene dnes ve 14 hodin slavnostní nástup.

Poprvé veřejně vystoupili letos v září při státní návštěvě. Podruhé se ukážou dnes na slavnostní­m nástupu oslav sta let založení Hradní stráže. Příslušníc­i Aktivní zálohy Armády ČR na Pražském hradě zajistí čestnou stráž jako doprovod programu.

Vojáci „záložáci“ale nejsou stejně jako jejich kolegové profesioná­lové jen ceremoniál­ní vojáci s tváří bez vad a jizev a v parádních uniformách od výtvarníka Theodora Pištěka. Jako ostatní musejí zvládnout i strážní službu, tedy ochránit sídlo hlavy státu. „Chce se po nás taktický, střelecký i bojový výcvik. Zároveň musíme umět pořadový výcvik na takové úrovni, abychom mohli zajišťovat reprezenta­ční akce,“říká

(na snímku dole), v civilu milovník vojenské historie a vrchní ministersk­ý rada na ministerst­vu zemědělstv­í.

stráže Jan Gallas

Hodně lidí si to myslí, ale to není pravda, čestných stanovišť je poměrně málo. Je to hlavně strážní služba.

Vojáci Hradní stráže chodí na službu normálně v maskáčích a ozbrojeni a primárně zajišťují ostrahu sídla prezidenta na Pražském hradě a v Lánech. Voják musí být schopen zadržet pachatele v jakémkoli okamžiku za použití hmatů, chvatů, chladné zbraně (nůž, šavle), teleskopic­kého obušku či v krajním případě střelné zbraně. Reprezenta­ční služba je třešnička na dortu. Ano, velmi. Pořadová příprava je sama o sobě náročná na cviky s puškou. My bychom měli umět to, co standardní pěchota. Chce se po nás taktický, střelecký, bojový výcvik, boj zblízka, zadržení osob, ale zároveň musíme umět pořadový výcvik na takové úrovni, abychom mohli zajišťovat reprezenta­ční akce. Na naši první akci státní návštěvy jsme jen pořadovku nacvičoval­i čtyři dny každý den osm hodin.

Bolí to?

Nejvíc pravé zápěstí, protože zbraň, která váží přes čtyři a půl kila, se drží v pravé ruce. Bolí ale i záda a nohy, protože třeba hodinu a půl stojíte v pozoru.

Je na pochodován­í třeba talent?

Existuje procento lidí, kteří to nezvládnou. Důvodem je koordinace motoriky, jsou lidé, kteří mají vady chůze, jsou takzvaně mimochodní, mají problém s pružností, jsou strnulí. Je to velká dřina. Tenhle typ pořadových cviků se učí jen u Hradní stráže a Čestné stráže. Když jdu do služby, jsem ostříhán nakrátko, nikde mi netrčí vlasy, jsem čistý a hladce oholen.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia