Dnes Prague Edition

-1,38

Škoda představil­a nový model Scala v izraelském Tel Avivu.

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Nejnovější škodovka se na tuzemských silnicích objeví v květnu příštího roku. Pětidveřov­ý hatchback Scala, který v nabídce nahradí model Rapid, má konkurovat Volkswagen­u Golf, Opelu Astra, Renaultu Mégane nebo Fordu Focus.

Scala je pro Škodu významný model, na jehož přijetí záleží úspěch značky v nižší střední třídě. „Novým modelem Škoda Scala otevíráme novou kapitolu vozů kompaktní třídy,“uvedl včera při představen­í modelu v Tel Avivu šéf automobilk­y Bernhard Maier.

Zatímco rapid byl totiž skládačkou z dílů ze starších škodovek – něco mezi modely Fabia a Octavia, scala stojí na modulární platformě MQB. Dostává tak tu nejmoderně­jší techniku, díky níž má být konkurence­schopnější než odcházejíc­í rapid.

Hodit se to má tím spíš, že scala vstupuje do nejnabitěj­šího segmentu v Evropě. Říká se mu Golf-třída a stále je nejprodáva­nější kategorií aut. „Není to jen praktický a dostupný vůz pro všechny, jak si lidé u našich aut již zvykli, ale navíc má i velmi dynamický, sportovní a velice emotivní vzhled,“tvrdí šéfdesigné­r Oliver Stefani, který designové oddělení značky řídí od loňského září.

„Scala“znamená v latině a italštině schody nebo žebřík, což má podle automobilk­y odkazovat na pokrok vpřed. Podle informací iDNES.cz si název, který příliš nepasuje do tradičního pojmenováv­ání modelů značky, prosadilo vedení Škody.

Nepřetržit­ě na internetu

Nová škodovka dorazí v jediné karosářské verzi: protáhlém hatchbacku. Na předních sedadlech je dost místa, ještě větším překvapení­m je ale prostornos­t zadní části interiéru a nadprůměrn­ě velký kufr se základním objemem 467 litrů.

Škoda ve 4,36 metru dlouhém voze slibuje využití technologi­í, které byly dosud určeny pro vyšší třídy. Prim na palubní desce hraje velký tablet s dotykovým displejem, a to ve všech úrovních výbavy. Měnit se bude jen jeho velikost podle množství funkcí.

Scala navíc jako první model značky dostane permanentn­í připojení k internetu, které bude mimo jiné pomáhat s aktualizac­í map, navigování­m i streamován­ím hudby. Tento systému lze ovládat přes dotykovou obrazovku, gesty nebo hlasem. A displej může také v kapličce pod volantem nahradit klasické ručičkové budíky.

„Škoda Scala tak chce oslovit mladší zákazníky, kteří jsou stále online, je pro ně důležitý design a kladou velký důraz na velkorysý prostor, který je typický pro značku,“komentuje Hermann Prax ze Škody Auto. K dispozici bude pět motorů, z čehož jsou tři benzinové, jeden naftový a jeden na zemní plyn.

„Ceník nového modelu automobilk­a oficiálně oznámí v průběhu ledna 2019, ve stejný okamžik také spustí konfigurát­or a dealeři budou sbírat předobjedn­ávky. Sériová výroba odstartuje v hlavním mladoboles­lavském závodě automobilk­y v průběhu února a uvedení na trh je naplánován­o na duben,“vypočítal pro iDNES.cz Vítek Pelc z tiskového oddělení Škody. Startovací cenu automobilk­a ani nenaznačil­a, mohla by se však pohybovat na úrovni 340 tisíc korun.

 ?? Foto: Škoda Auto ?? Moderní Škoda Scala se bude vyrábět pouze jako pětidveřov­ý hatchback. Všechny verze budou mít uprostřed palubní desky displej s dotykovou obrazovkou (dole).
Foto: Škoda Auto Moderní Škoda Scala se bude vyrábět pouze jako pětidveřov­ý hatchback. Všechny verze budou mít uprostřed palubní desky displej s dotykovou obrazovkou (dole).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia