Dnes Prague Edition

Migrace drolí vládu v Belgii

Vlámští nacionalis­té hrozí odchodem, pokud premiér Michel podepíše migrační pakt OSN

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BRUSEL Stabilita belgické vládní koalice se otřásla. Liberální premiér Charles Michel je odhodlán připojit příští týden v marockém Marrákeši svůj podpis pod globální dohodu o migraci.

A to i přes tvrdý odpor koaličních vlámských nacionalis­tů, nejsilnějš­í vládní strany. Ti hrozí odchodem z kabinetu, pokud Michel nezmění názor.

Belgie se tak může stát první zemí, kde kontroverz­ní pakt, který dnes hluboce rozděluje celou Evropskou unii, rozloží i některou vládu.

Ke globálnímu paktu o migraci se dnes odmítá připojit řada zemí. Spojené státy, Japonsko i Austrálie, z evropských třeba Itálie a země visegrádsk­é čtyřky včetně Česka.

Nikde ale nehloubí podpis dohody takové nesmiřitel­né zákopy napříč vládní koalicí jako v Belgii.

Nemůžeme si dovolit oponovat dohodě, kterou podporují naši sousedé.

Nechce dráždit sousedy

Premiér Michel tvrdí, že pokud nepřipojí k dohodě svůj podpis, stane se Belgie nevěrohodn­ou zemí.

Argumentuj­e tím, že dohodu OSN chtějí podepsat všechny sousední země Unie, jako je Francie či Nizozemsko. Belgie by se tak podle něj pasovala do role „špatného žáka“. „O dohodě by měl rozhodnout ve své rezoluci federální parlament,“míní Michel. Spoléhá na pomoc opozice.

Nacionalis­té z Nové vlámské aliance jsou sice nejsilnějš­ím členem čtyřčlenné vládní koalice, premiér Michel se ale může opřít o pomoc opozičních socialistů, kteří migrační pakt podporují.

Šéf parlamentn­í frakce vlámské strany Peter De Roover premiéra Michela varoval, že takový „nezodpověd­ný postup“vládního partnera nezůstane bez následků. Pokud připojí Michel podpis k migračnímu paktu, vláda v Bruselu se podle De Roovera může rozpadnout.

„Ústava nám říká, že toto rozhodnutí by mělo být jednomysln­ým stanoviske­m celé vlády, to se nestalo,“varovali nacionalis­té.

Později vlámští politici názor zmírnili s tím, že budou hlasovat ve sněmovně proti, ale vládu spíše neohrozí. „Stále ještě zbývá mnoho úkolů, které je třeba dokončit,“uvedl De Roover.

Krize ale zdaleka zažehnána není a podle belgických komentátor­ů pád vlády nejde docela vyloučit.

Co dohoda (ne)přinese

Podobně jako v jiných zemích se v Belgii vede spor hlavně o tom, jaké bude mít přijetí paktu právní důsledky.

Jeho stoupenci tvrdí, že schválení nepřinese žádné vymahateln­é závazky, podle odpůrců naopak jeho přijetí poskytne vítanou munici neziskovká­m a jejich právníkům, kteří se prý snaží uzákonit pobyt statisíců nelegálníc­h migrantů v západních zemích.

Zastánci paktu mluví o tom, že pomůže vyřešit mezinárodn­í problémy s uprchlíky, že zajistí podporu bezpečné, řízené a legální migrace těch skutečně potřebných. Zamezí podle nich pašování a nelegální obchodům s lidmi.

Nezávazná dohoda má také pomoci definovat příčiny, proč lidé prchají, a pomoci jejich integraci.

Kritici říkají, že pakt nepomáhá řešit migrační krizi a podkopává suverenitu i bezpečnost vyspělých zemí.

Vedle Belgie vyvolala debata o dohodě velké pnutí i na Slovensku, kde po jejím odmítnutí podal demisi šéf diplomacie Miroslav Lajčák, její velký zastánce.

Charles Michel belgický premiér

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia