Dnes Prague Edition

Omluva patří do slušné společnost­i

- Antonín Rašek sociolog

VČesku se poslední dobou stále zrychluje frekvence, s níž jedna aféra střídá druhou. Od korunových dluhopisů přes Čapí hnízdo, od údajného únosu premiérova syna na Krym k nové kauze o střetu Andreje Babiše, do níž se z iniciativy Transparen­cy Internatio­nal vložil Brusel.

Od samého Babišova vstupu do politiky bylo jasné, že spojení ekonomické, politické a mediální moci bez náležité demokratic­ké kontroly hrozí vytvořením základů korporativ­ního státu. Naše zákonodárs­tví to vyřešilo přijetím zákona o střetu zájmů, který je ne marně nazýván jako Lex Babiš. EU pak přijala s platností od 6. srpna letošního roku právní dokument, který v této oblasti stanoví kritéria náročnější než zákon náš.

Stalo se tak bohužel po bezprecede­ntním úniku právních informací, čehož využila naše opozice s varováním, že budeme možná muset platit miliardy. Jako kdyby nikdo z opozičních politiků nevěděl, že těžko může být někdo postižen se zpětnou platností a že mnohé dotace jsou udělovány automatick­y bez našeho vlivu.

Opozice se snaží přesvědčit občany, že postupuje ve své kritice s vědomím vytváření slušné společnost­i. Kvůli tomu jdou lidé demonstrov­at i na ulici. Jenže ke slušné společnost­i patří také omluva. Premiér byl zproštěn obvinění ze zneužití korunových dluhopisů a předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek ze spoluúčast­i na kauze Čapího hnízda a finančního deliktu. Omluvil se jim někdo z opozičních politiků? Zatím se tak nestalo.

Nyní se do aktuálního premiérova případu velmi kriticky vložili Ivan Bartoš, Petr Fiala, Jiří Pospíšil a Petr Gazdík. Analýzy ministerst­va spravedlno­sti a ministerst­va pro místní rozvoj premiérův střet nepotvrzuj­í, ale je pravda, že tito ministři jsou ve vládě právě za hnutí ANO.

Partie je rozehrána, známí jsou i hráči. Palmou vítězství se možná budou pyšnit opoziční politici. Pokud ale ne, stejně jako dosud, omluví se v souladu se svým úsilím budovat slušnou společnost? Arbitrem jsou jako vždy voliči, kteří zatím moc opozici nenahrávaj­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia