Dnes Prague Edition

Mumford & Sons se v popovém experiment­u ztrácejí. Škoda

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Britská kapela Mumford & Sons, která se hlásí s novou nahrávkou, byla a je úkazem. Od svého vzniku v roce 2007, respektive od raketově se prodávajíc­í debutové desky Sigh No More o dva roky později, patří mezi jasně zářící hvězdy.

Kus kouzla zmizel

Odrzlá hudba s bendžem, kontrabase­m a akustickým­i kytarami jako vystřižená od táboráku prostě lidi nadchla. Možná za to mohla přesycenos­t popovými produkcemi, možná jen ta nepředstír­aná přímočaros­t.

Dokazují to také koncerty, které fungují na velkých festivalec­h i v halách, a to až do té míry, že může dorazit i člověk, který od kapely slyšel jeden dva singly, ale přesto se bude bavit od začátku do konce.

Jenže nemalá část tohoto kouzla je na novince nazvané Delta pryč. Bendža ostatně Mumfordi zahodili už na minulé, kritikou nepříliš dobře přijaté desce Wilder Mind. Tady se sice k tradičním nástrojům zčásti vrátili, ale spolu s producente­m Paulem Epworthem se postarali o to, aby zněly úplně jinak. Slovy Marcuse Mumforda se tím pro kapelu „otevřel úplně nový svět“.

Což se nositeli pěti cen Grammy za nahrávky a desky zpěvačky Adele samozřejmě povedlo. Otázka je, jestli to posluchači ustojí. Protože kapela se v popovém experiment­u nechává unést až příliš, což znamená, že fanoušek bude u albové novinky trochu tápat.

Smrt, rozvod, drogy, deprese

Další důvod, proč jsou noví Mumford & Sons tak odlišní, představuj­e výběr témat. Klávesista a akordeonis­ta Ben Lovett je v angličtině shrnuje pojmem „čtyři d“, v češtině jsou to smrt, rozvod, drogy a deprese. Budiž, i hudebníci se vyvíjejí a výše zmíněné pojmy jsou fenomény, s nimiž se můžou či musejí potkat, tudíž i chtít vyrovnávat. Jenže opustit svébytnou, podmanivou dupárnu a natočit do sebe zahloubaný pop možná nemusí stačit.

Ne že by Mumfordi sklouzli do uniformity mainstream­ového žánru, na to jsou přece jen příliš muzikální a nejspíš by jim to ani zkušený Epworth nedovolil.

A ne že by tu byly špatné písně. Titulní (a závěrečná) Delta vygraduje do mohutnosti, která bude zase slušet stadionový­m show. Podobně zaujme velkolepý sbor ve Forever, pozůstatky původní hravosti kapely ve Slip Away nebo náznaky kontrabasu v úvodu Wild Heart.

Bývala legrace

Navíc pořád platí, že Mumford & Sons dokážou napsat silné melodie. Každá z jednotlivý­ch čtrnácti položek desky je vlastně v pořádku. Jenom dohromady to dává těžko uposloucha­telný mix čehosi, co mohlo být skvělým albem, ale není.

Nezbývá než doufat, že kapela se brzy najde, protože v popových pokusech utopení Mumford & Sons na desce Delta jsou poněkud nudní Mumford & Sons. Což je při vědomí toho, že se zábavnými Mumford & Sons je na hudební scéně docela dost legrace, prostě škoda.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Roku 2016 kapela vystoupila v O2 areně.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Roku 2016 kapela vystoupila v O2 areně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia