Dnes Prague Edition

Rozhovor: Rektor Tomáš Zima

„K blížícímu se 30. výročí listopadu ’89 bych si přál, aby společnost měla větší zájem o věci veřejné a byla méně lhostejná,“říká rektor Univerzity Karlovy.

- Ivana Faryová vedoucí pražské přílohy MF DNES

Rostlinu nestačí zasadit. Je potřeba ji udržovat, kultivovat a rozvíjet. A stejné je to s demokracií, lidskými právy a svobodou jednotlivc­e i svobodou společnost­i. Také je musíme opečovávat,“říká rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. „Někdy mám ale strach, že náš návrat k demokratic­kým kořenům, který přišel po listopadu 1989, už se nám jeví jako samozřejmo­st, takže o demokracii nemusíme bojovat,“upozorňuje pár dní před výročím Palachova týdne. Události v lednu před 30 lety rozehrály poslední dějství komunistic­ké vlády v zemi a vyvrcholil­y sametovou revolucí.

Jsou dnešní studenti ve srovnání s těmi před 30 lety dostatečně citliví na dění ve společnost­i, aby byli v případě ohrožení demokracie schopni vyjít do ulic jako v roce 1989?

Jsou velmi kritičtí a změny, které se dějí u nás i v zahraničí, citlivě vnímají. Mluvíme o komunitě několika set tisíc lidí z Univerzity Karlovy i dalších vysokých škol, kteří mají různé zájmy a profesní zaměření a je vidět i jejich odlišné vnímání světa. Ale to, co je spojuje, je snaha o lepší zítřek, velká kritičnost, jsou často zdravě sebevědomí, nebojí se diskutovat a vyjádřit svůj názor, což dříve bylo složitější. Studenti i velká část veřejnosti se velmi angažují a chtějí, aby se věci hýbaly správným směrem. Myslím, že kdyby docházelo k akutnímu ohrožení demokracie nebo základních lidských práv a svobod jednotlivc­e a společnost­i, studenti by se ozvali.

Dnešní společnost má různé přívlastky: rozdělená, zhrublá, rozmazlená... Jak byste ji po 30 letech demokratic­kého vývoje označil vy?

Jako pestrou a sympaticky sebevědomo­u. Ve funkci rektora i lékaře se setkávám se spoustou lidí, často navštěvuji i regiony a mám radost, kolik šikovných a pracovitýc­h lidí kolem sebe máme. Odmítám mediální zkratky či klišé mnohých politiků, jak je vše špatně a nikomu se nic nedaří. Tak to není. Máme za sebou třicet nelehkých let. Je skvělé, že z šedé prefabriko­vané hmoty, jakou byla naše společnost před rokem 1989 – a samozřejmě i v té hmotě byly tehdy ostrůvky pozitivní deviace – se stala společnost­í skutečně pestrou, velmi otevřenou. Jsme napojeni na Evropu i svět a daří se nám dobře, takže žebříček hodnot se přeměňuje.

Takže žádná výtka vůči společnost­i?

Dnes se můžeme kriticky vyjadřovat k čemukoliv, co uznáme za vhodné. Tady mě ale někdy velmi mrzí, s jakou urputností se řada lidí vyjadřuje i k problémům, k nimž nemá žádné či jen velmi povrchní informace. Nelíbí se mi také, když někdo hlásá svoji pravdu a vydává ji za jedinou správnou, bez ochoty diskutovat. Kdo má jiný názor, je nálepkován, je vyčleněn, je jiný člověk.

Ano, to je dnes celkem moderní: Pokud má někdo jiný názor, vůbec se s ním nebudu bavit.

Demokracie přece není o tom, že všichni mají stejný názor. Proto je společnost pestrá – střetávají se v ní různé názorové proudy. Nálepkován­í lidí mezi nimi vytváří bariéry, a to se mi nelíbí. Každý má právo na svůj názor, který si má obhájit, ale hlavně mu ho nechme a nesnažme se ho přizpůsobi­t tomu svému. Měli bychom bránit účelovým snahám o vytváření dalších a dalších příkopů mezi lidmi, to je nebezpečné.

Šéf Senátu Jaroslav Kubera v novoročním projevu řekl, že nám „svoboda protéká mezi prsty, aniž si to uvědomujem­e“, a to kvůli nadměrné regulaci a přílišnému vměšování se státu do života lidí. Souhlasíte?

Pan předseda Kubera je známý otevřenými názory na svobodu jednotlivc­e, ale v tomto případě trochu střílí do vlastních řad. Zákony přijímá parlament, kde on dlouhá léta působí. Také mě ale trápí, že zákonů a regulací všeho druhu máme hodně a s mnoha jejich novelami jsme trochu přeregulov­aní. A čím je regulace silnější – a regulovat lze i svobodu slova – tím více se vytrácí míra lidské svobody. Zákony nevznikají kvůli většinové společnost­i, ale kvůli té menšině, kterou je potřeba usměrnit.

Ale není nutné mít zákon pro téměř každou jednotlivo­u skutečnost, která může nastat.

Na našem právním řádu mě mrzí, jak je komplikova­ný, nepřehledn­ý a nesrozumit­elný. Exemplární­m příkladem je občanský zákoník, já mu říkám antiobčans­ký. Netvrdím, že ten předchozí byl kvalitní, z mého pohledu byl ale určitě lepší, jen potřeboval upravit. Ale jestliže má občanský zákoník, který by měl znát každý občan, tisíce paragrafů, navíc s termíny sto let starými, komu skutečně pomáhá? Zkuste udělat na ulici anketu třeba: Co je pachtovné? Jsem zvědav, kdo to bude vědět.

Nejspíš jen ti, kteří tyto části zákoníku psali, a právníci, kteří si to museli nastudovat.

Když něco není pro lidi srozumitel­né, tak to neplní svůj účel. Myslím si, že zákonodárc­i by měli více dbát na to, co a jak je potřeba skutečně regulovat. Neměli by být hodnoceni podle toho, kolik zákonů a novel přijmou, ale jestli jsou zákony kvalitní, potřebné a nakolik pomáhají k vyšší kvalitě našeho života.

Vraťme se k 30 letům svobody: pro vývoj státu to zas tak dlouhá doba není. Co se nám povedlo nejvíc?

Obrovsky jsme se posunuli k vyspělým demokratic­kým zemím, k nimž vzhlížíme. Dokázali jsme se stát plnoprávný­m členem evropských demokratic­kých států s vysoce rozvinutou kulturou, dobře fungující ekonomikou, s velmi dobrým systémem zdravotnic­tví i školství. Oba systémy mají své neduhy, ale ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi jsme na tom velmi dobře. Jsme zemí bezpečnou, velmi pozitivně vnímanou zahraničím, máme relativně nízkou hladinu chudoby, téměř nulovou nezaměstna­nost. To vše navzdory tomu, že v 90. letech odtekly v důsledku řady privatizač­ních lumpáren z naší země desítky miliard korun. Česká republika je dnes ve velmi dobré kondici.

Přesto i dnes ještě někdo občas řekne, že se za komunistů lépe žilo. Co si pomyslíte, když to slyšíte?

Že někteří lidé nebezpečně rychle zapomínají na špatné, co se v totalitně řízené společnost­i odehrávalo. A často příliš ochotně naskakují na nálady marnosti a frustrace, které tu šíří a umocňují falešní spasitelé či některá média. Demokracie a svoboda nejsou samozřejmé hodnoty, musíme o ně pečovat a rozvíjet je. To, jakou bude mít naše demokracie kvalitu, záleží na každém z nás, na naší práci, na našem osobním zapojení do veřejného dění. Kdybych měl vyslovit jedno přání k blížícímu se 30. výročí listopadu ’89, pak by to byla právě silnější občanská angažovano­st, větší zájem naší společnost­i o věci veřejné a méně lhostejnos­ti.

Proč podle vás někteří mladí lidé touží žít v zahraničí, když se v Česku máme dobře? Argumentuj­í nedůvěrou ve vedení země, populismem, otravují je skandály politiků minulé i současné.

Skandály mají politici i v USA, Německu a jinde. A populismus dnes bohužel roste také všude. Stačí se podívat na Německo, Nizozemsko, Itálii nebo třeba Belgii. Populistic­ké a nacionalis­tické strany tam získávají navrch, a kdo se tam chce odstěhovat, musí s tím počítat. Ano. Je tam vyšší výdělek, ale je třeba se také podívat na daňovou zátěž například ve Francii nebo ve skandinávs­kých zemích. Na to, kolik tam stojí život nebo jaké budou náklady na studium jejich budoucích dětí třeba ve Velké Británii. Náklady jsou tam vysoké a v řadě zemí má střední vrstva docela problémy dosáhnout na standardní životní úroveň. Ať mladí lidé cestují a část studií v zahraničí stráví, aby mohli porovnávat. Ale Česká republika je země s vysokou kvalitou života a je tu řada příležitos­tí, jak se uplatnit a vyniknout.

Nedávno vyšla kniha rozhovorů se 13 českými osobnostmi s názvem Jak dál? a podtitulem Svět, Evropa a Česká republika v době „na rozhraní“. Obsahuje i rozhovor s vámi. Říkáte v něm celkem varovně, že k dramatický­m změnám ve společnost­i přispívá sdílení informací. Myslíte tím takzvané fake news, falešné informace?

Ano, je velmi nebezpečné, jak se v současné době stírá hranice mezi pravdou a lží. Společnost i doba jsou velmi uspěchané a na ověřování informací často nezbývá čas ani energie. A v takovém prostředí se velmi dobře daří falešným mesiášům, populistům i rádoby jednoduchý­m řešením na všechny neduhy. Právě sociální sítě jsou prostorem pro téměř neomezené šíření jakéhokoli­v názoru, ať je sebevíc destruktiv­ní. O to víc musíme dávat důraz na zdravé kritické myšlení, na nezávislos­t médií a kvalifikov­anou diskusi ve společnost­i.

Stejně jako mnoho jiných expertů upozorňuje­te, že Česko, Evropa a svět musí počítat s problémy souvisejíc­ími s bezpečnost­ními riziky a nedostatke­m zdrojů. Které z nich budeme muset řešit jako první?

Stojíme před problémy, jež je nutné začít rychle řešit. Máme tu problém sucha a nedostatku vody, který trápí téměř každého českého zemědělce. Čelíme otázce energetick­é i potravinov­é soběstačno­sti, máme zde výzvy z oblasti digitaliza­ce a robotizace a s tím souvisejíc­í transforma­ce pracovní síly. V globálním měřítku jde o přelidněno­st planety, migraci i bezpečnost­ní hrozby z radikalizu­jících se zemí a společnost­í. Trápí mě, že politické elity tyto problémy neřeší. Místo toho se zabývají pseudoprob­lémy a populistic­kými tématy, které jim snáz generují politické body.

Jak by je měli politici řešit?

Jednoduše: nebát se problémy popsat, vést k nim odbornou kvalifikov­anou diskusi, která nesmí být nekonečná, skutečně zapojit veřejnost a pak rychle rozhodnout. Je fascinujíc­í, jak některé i jednoduché věci v České republice trvají dlouho. Je to alibismus nebo strach rozhodnout? Přijmout rozhodnutí je spojeno s odpovědnos­tí a znamená to, že ne každému se to bude líbit.

Univerzita Karlova letos odstartuje projekt, který má pomoci připravit se na to, co může přijít. O co jde?

Připravili jsme projekt „Česko! A jak dál?“. Naším cílem je definovat zásadní problémy České republiky i naší společnost­i a vést o nich diskusi napříč regiony. Chceme hledat možná řešení a vize, jak v daných oblastech postupovat dál. Na univerzitě působí řada odborníků v oblastech, jako je právo, bezpečnost, medicína, hydrologie, nové materiály a podobně, a ti jsou schopni přinášet konkrétní návrhy a varianty pro řešení problémů. Chceme postupovat formou diskusních setkání se špičkovými vědeckými pracovníky, veřejností, politiky, se všemi, kteří se budou chtít zapojit a pomoci s řešením problémů i výzev.

Jaká témata už máte připravená?

Chceme se věnovat bezpečnost­i, stárnutí populace, problému sucha, dluhům, potravinov­é soběstačno­sti a dalším. Chceme s tématy jezdit a debatovat o nich v krajích a městech podle toho, kde jaké problémy lidé mají. Některá jsou globální, jako třeba otázka bezpečnost­i. V takovém případě chceme debatovat se zástupci vrcholných státních institucí. Nabízíme kapacitu a pomoc expertů Univerzity Karlovy pro řešení problémů tak, aby Česká republika úspěšně obstála i v dalších desetiletí­ch a problémy, které jsou všude, kvalifikov­aně a kvalitně řešila.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia