Dnes Prague Edition

Zubařka nedostala dotaci. A tak nebere místní

Doktorka Téglová se nedohodla s městem Studénka, zuby teď vrtá výhradně přespolním. Podle lidí z oboru na to však patrně nemá právo

- Linda Veselá redaktorka iDNES.cz

Vedení města nevyužilo nabídku o přednostní­m příjmu místních občanů za podmínky příspěvku na zřízení ordinace, občany města proto nepřijímám­e do evidence. Ceduli s tímto nápisem si mohli přečíst obyvatelé města Studénka, když se chtěli registrova­t k nové zubařce.

S městem se totiž nedohodla na dotaci. Proto přednostně přijala pacienty z jiných obcí. Podle odborníků by se však měla chovat ke všem pacientům stejně.

Pavla S. ke končící zubařce docházela s celou svou čtyřčlenno­u rodinou. Poté, co stomatolož­ka odešla do důchodu, chtěla se přepsat k zubařce nové. „Když jsme se byli informovat o možném termínu objednání, bylo nám řečeno, že jí bohužel město Studénka nedalo žádné dotace, a tak občany Studénky nebude mít za pacienty,“uvedla žena.

Protože několik stomatolog­ů, kteří ve Studénce ordinují, má plno, Pavla se snažila sehnat stomatolog­a i v okolních obcích – beznadějně. Obvolala tak přibližně třicet lékařů. Nikde však volno nebylo.

Do podobné situace se dostali i další obyvatelé Studénky.

„Vedení města Studénky nevyužilo a odmítlo nabídku o přednostní­m příjmu místních občanů za podmínky příspěvku na zřízení stomatolog­ické ordinace. Tuto nabídku však využily některé okolní obce, a proto je kapacita rezervován­a pro jejich občany,“stojí na dveřích ordinace stomatolož­ky Adély Téglové, která převzala ordinaci po končící zubařce. Téglová dále na ceduli anoncuje, že občany města Studénka nepřijímá do lékařské evidence.

„Již během prvního pracovního dne v tomto roce mne navštívilo zhruba třicet občanů našeho města s tím, že nová zubařka odmítá ošetřovat pacienty s trvalým bydlištěm ve Studénce a Nové Horce,“uvedl starosta Studénky Libor Slavík.

1,2 milionu na vybavení

Téglová oslovila město před několika měsíci s žádostí o dotaci 1,2 milionu na vybavení ordinace. Město a stomatolož­ka se však neshodli na podmínkách dotace a k dohodě nedošlo. Ordinaci ve Studénce po předchozí zubařce však Téglová přejala stejně.

Peníze na vybavení však získala jinde, konkrétně od obcí Pustějov a Bílov – každá jí přispěla 300 tisíc korun. Výměnou Téglová slíbila, že do dvou let přijme 100 registrova­ných pojištěnců z každé z obcí. V současnost­i má okolo pěti set pacientů a plnou kapacitu.

„Paní doktorka má plnou kapacitu proto, že když okolní obce přispěly na zřízení ordinace, tak si zajistily určitý počet míst. Ne že nepřijímá občany Studénky, ona samozřejmě nepřijímá občany i z jiných měst, která nebyla součástí té investiční dotace,“komentoval přítel Téglové Daniel Lazaridis, který byl u jednání přítomný. Téglová však prý ošetřuje i pacienty z jiných obcí.

„Samozřejmě přednostně musím ale ty z Bílova a Pustějova – tam, kde máme domluvený určitý počet lidí, který máme mít,“dodala Téglová. Pustějov má pak podle Lazaridise předjednán­o, že když bude možnost dalšího příspěvku, může si rezervovat dalších padesát až sto míst. Až začne Téglová na jaře nabírat, bude prý samozřejmě přijímat i obyvatele jiných obcí.

Naplněná kapacita

Podle právníka Ondřeje Dostála musí lékař, který má smlouvu s pojišťovno­u, přistupova­t ke všem pojištěnců­m stejně.

„Tuto péči hradí pojišťovna a ta má ve svých smlouvách povinnost brát pacienty bez diskrimina­ce a ničím to nepodmiňov­at,“upřesnil Dostál.

Pokud však stomatolož­ka nepřijímá pacienty kvůli naplněné kapacitě, je to podle advokátky Lenky Tesky Arnoštové v souladu se zákonem. „Nicméně ta forma sdělení mi připadá nešťastná,“reagovala advokátka na vzkaz na dveřích ordinace.

Podle prezidenta České stomatolog­ické komory Romana Šmuclera musí lékař především postupovat podle smlouvy s pojišťovno­u. „Obecně brát pacienty, jak za sebou přijdou, a omezení jsou dána jen zákonem,“uvedl Šmucler. Případy, kdy lékař pacienta odmítne z jiného důvodu, než je překročená kapacita, řeší VZP podle jejího mluvčího Oldřicha Tichého ojediněle.

„Pokud by se ukázalo, že náš smluvní lékař odmítá naše klienty, přestože nemá naplněnou kapacitu, šlo by o porušení smlouvy,“říká Tichý.

Pojišťovna má ve smlouvách povinnost brát pacienty a ničím to nepodmiňov­at.

 ??  ?? Pokračován­í ze str. 1
Pokračován­í ze str. 1

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia