Dnes Prague Edition

O víkendu na hory? Pozor na laviny

Podmínky jsou na českých svazích ideální. Mimo sjezdovky ale může hrozit nebezpečí

-

PRAHA Lyžařské areály v Česku mají před víkendem ideální podmínky. Pomohl jim nový sníh, který na mnoha místech stále padá. V provozu budou téměř všechny sjezdovky. Počasí však může působit i komplikace.

V největším krkonošské­m zimním středisku Špindlerův Mlýn napadl v posledních dnech skoro metr sněhu. V provozu je celý areál kromě Velkého hanku ve Svatém Petru. Ve SkiResortu Černá hora – Pec mají lyžaři k dispozici 43 kilometrů sjezdovek. Horská služba v Krkonoších varuje před pohybem v lavinových lokalitách.

Ideální sněhové podmínky mají i Jizerské hory a téměř metr nového prašanu umožnil otevření šumavského areálu Ski&Bike Špičák. Letos poprvé mohli lyžaři vyzkoušet také nejprudší českou sjezdovku – černou Šanci, která jako jediná není technicky zasněžován­a ani upravována.

Desítky kilometrů stop čekají na Šumavě na běžkaře. Skiareál Lipno otevře na víkend všechny sjezdovky kromě snowparku a skicrossov­é dráhy, které ještě připravuje. Nejlepší sněhové podmínky za poslední roky hlásí rakouský skiareál Hochficht u hranic s ČR, na sjezdovkác­h tam leží až 170 centimetrů sněhu.

Na Vysočině jsou v provozu sjezdovky v pěti areálech na Jihlavsku, Žďársku a Pelhřimovs­ku, jezdí se i na malé sjezdovce u Číchova na Třebíčsku. Svah s lyžařským vlekem v Brtnici na Jihlavsku nemá dostatek sněhu, sezonu tuto zimu ještě nezahájil. Upravených je několik běžeckých tras v okolí Jihlavy a Nového Města na Moravě.

Dostatek sněhu mají sjezdovky v Jeseníkách, jezdí se i v nižších polohách Olomouckéh­o kraje. Kvůli vydatnému sněžení platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Riziko je podle horských záchranářů značné. Lidé by rozhodně neměli vstupovat na lavinové svahy.

Menší laviny či sesuvy sněhu hrozí i v Beskydech, týká se to volného terénu, hlavně roklí a koryt potoků. Lyžaři se mají vyhnout volnému terénu. (ČTK)

 ?? Foto: MAFRA ?? Závěje Takto vypadá počasí na Pustevnách.
Foto: MAFRA Závěje Takto vypadá počasí na Pustevnách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia