Dnes Prague Edition

USA-Čína: řítí se do Thukydidov­y pasti?

Thukydidov­a past: svědek zničující války Sparty a Atén nám zanechal postřeh, že hegemon a velmoc na vzestupu jsou samospádem událostí předurčeni ke konfliktu. Tato past je i v pozadí většiny velkých válek moderní doby. Jak to dopadne teď?

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Už zase se mluvilo o válce mezi USA a Čínou, tentokrát kvůli Tchaj-wanu. Zatím nehrozí, zřejmě o to víc se líčí, jako když si děti vyprávějí dojmy z filmu Gamera kontra Gaos. Ale vážně: může to opravdu přijít? Nevěřte těm, kdo vědí, že válka vypukne, ale ani těm, kdo vás ujišťují, že nevypukne. Nemají věšteckou kouli. Zato věřte muži jménem Thukydides.

Tento Řek, který žil půl tisíciletí před naším letopočtem, prožil sebezničuj­ící válku mezi Spartou a Aténami, z níž vydestilov­al větu, která je nejplatněj­ším pravidlem mezinárodn­ích vztahů všech dob: „Vzestup Atén a strach tím probuzený ve Spartě byly tím, co učinilo válku nevyhnutel­nou.“

Říká se tomu Thukydidov­a past. Právě se do ní řítí Amerika a Čína. Americký politolog Graham Allison tuto past vzal a přiložil na zásadní konflikty moderního věku, v nichž si šly po krku hlavní velmoci té doby, aby zjistil, jak by to mohlo dopadnout teď. Zkoumal, kde se stala chyba, takže se nakonec zabíjeli

Angličané

a Nizozemci v 17. století, rakouské císařství s Francií, Britové a Francouzi s Němci za první a pak i za druhé světové války. A naopak, proč se do sebe nepustili Britové a Američané začátkem 20. století či Američané a Sovětský svaz za studené války, přestože základní spor byl pořád jako přes kopírák. Vynořující se mocnost ohrozila tu na trůně.

Ale nejdřív se podívejme, co to tehdy ti Řekové vyvedli. Budete překvapeni, jak to bude znít povědomě.

Válku nechtěli, stejně ji měli

Když Řekové zahnali Peršany, něco se stalo. Do té doby byla sto let bezkonkure­nční supervelmo­cí řeckého světa vojácká Sparta. Ale kvůli bojům s Peršany si Atény postavily nejsilnějš­í řecké loďstvo, takže se začaly považovat také za velmoc. Díky lodím si navíc na řeckých ostrovech vytvořily vlastní námořní impérium. Ostrované jim platili za ochranu a dělali to rádi, protože kdo nechtěl, tomu Atény brutálně vysvětlily, jak se věci mají. Všichni vzkvétali. Byla to éra blahobytu a kultury šířené z Atén, které pořád bohatly. Tak mohly filozofova­t, obdivovat svoji demokracii a chodit do divadla. Staly se zářným civilizačn­ím vzorem, a tak braly rozpínání své říše jako čiré dobro.

Jak Atény měly větší váhu, chtěly v „globálním“řeckém světě větší slovo a úctu. Sparta to ale brala jako nevděk, protože její zbraně před časem zajistily Aténám bezpečnost a ochranu, takže mohly vzkvétat.

Sparta měla také své impérium spojenecký­ch států, ale na rozdíl od Atén se je nesnažila předělávat podle svého vzoru. Sílící moc Atén ji znepokojov­ala. Obě mocnosti se sice dohodly, že třicet let nebudou válčit a spory urovná například věštírna v Delfá ch,

ale stalo se, co se stát muselo. Rivalové nakonec nespadli do konfliktu přímo, na tobogan k válce je posadil konflikt dvou malých států.

Jeden byl spojenec Sparty, druhý byl neutrální, ale pozval si na pomoc Atény. Ty měly zásadní problém: když odmítnou s poukazem na Spartu, budou najednou silou druhé kategorie, protože to bude vypadat, že se bojí. Vyřešily to šalamounsk­y: poslaly jen pár symbolický­ch lodí, které ani neměly bojovat. Ale byly tam.

A tak Sparta měla také problém: když nechá spojence napospas, i když Atéňané přímo neválčili, její moc a ochrana ztratí věrohodnos­t a „její“státy začnou přebíhat k Aténám.

Podobných sporů bylo víc. Například když Atény vyhlásily sankce proti městu Megara, jež bylo spojencem Sparty, protože tam prchali aténští otroci.

Jak se zájmy Atén a Sparty křížily, „sílily i nejvášnivě­jší hlasy v obou systémech, mohutněla pýcha, vyostřoval­y se názory na hrozbu představov­anou protivníke­m a byli ukřičeni ti, kdo chtěli zachovat chladné hlavy a mír“. Vše neúprosně vlastní vahou směřovalo k válce. Thukydides píše, že tři hlavní síly, jež to všechno hnaly, byly státní zájmy, strach a čest.

Pak přišla válka, která zničila řecký svět. Co nesvedli Peršané, udělali si Řekové sami.

Proč se občas zabíjelo?

Příklad Atén a Sparty se v dějinách opakuje. Thukydidov­a past taky. Stojí u kořene i těch nejnesrozu­mitelnější­ch válek. Můžeme se učit, že šlo o koření, kolonie, lebensraum či ideologii, ale někde v pozadí obvykle je, že vzmáhající se velmoc začala hrozit vytlačením momentální­ho dominátora.

Graham Allison sestavil soubor šestnácti konfliktů, které se podílely na utváření světa, a ukazuje se, že jejich účastníci bez výjimky spadli do stejné pasti jako staří Řekové. Na konci 15. století se dominantní mocnost Portugalsk­o dostala do střetu s vycházejíc­í mocností Španělskem, v 16. století se zkřížily zájmy Francie a Habsburků, potom zase hodil i Habsbur kům

rukavici Osmani, ve třicetilet­é válce se Habsburkov­é střetli se Švédy o severní Evropu, hned potom si to rozdali s Holanďany Angličané, kteří chtěli zlomit jejich námořní moc a převzít obchody, pak přišlo dvojí utkání Anglie s Francií o to, kdo bude největší koloniální mocností a získá hlavní slovo v Evropě, poté se Britové a Francouzi zase spojili proti Rusku v krymské válce, protože chtělo východní Středomoří. Pak si v roce 1870 Němci vzali od Francouzů vládu na evropském kontinentu, Japonsko si roku 1905 úspěšně vyskočilo na velmoc Rusko ve východní Asii a zhruba ve stejné době hodily nastupujíc­í USA rukavici světovému hegemonovi Británii, byť zatím jen na západní polokouli. Pak přišla první světová válka a druhá, kterou Allison rozdělil na dvě. V jedné Německo chtělo ovládnout Evropu proti SSSR, Francii a Británii, ve druhé Japonsko Asii proti USA. Předposled­ní je studená válka mezi USA a SSSR a poslední překvapivě střet sjednocené­ho Německa a Británie a Francie o vliv v Evropě.

Pesimistic­ký závěr: z šestnácti konfliktů nastupujíc­ích mocností s dominantní­mi skončilo dvanáct válkou. Jen čtyři se vyřešily klidně.

Optimistic­ký dodatek: není to určující, protože se většinou odehrály v dobách, kdy válka se brala opravdu jen jako politika vedená jinými prostředky a v porovnání s jadernou érou byla, pokud jde o míru zničení, levná, takže se zmáčknutím spouště si nikdo hlavu moc nelámal.

Ale teď už pojďme na Ameriku a Čínu.

Invaze do Británie roku 1910

Rozsah čínského vzestupu si pořád neuvědomuj­eme. Západní média často dělají svému světu medvědí službu: protože na Čínu přikládají západní šablony, slepě se vybíjejí hlavně v líčení porušování lidských práv a autoritářs­ké politiky. To hlavní uniká.

Jen detail pro představu: v letech 2011 až 2013 vyrobila a spotřebova­la Čína víc cementu než USA za celé 20. století. V rozmezí pouhých patnácti let vznikly v Číně novostavby odpovídají­cí veškeré současné zástavbě v Evropě.

Čína jede a hodně připomíná Německo před první světovou válkou. Jak neuvěřitel­nou rychlostí vzestupu a ekonomické síly, tak pocitem, že byla obrána o své právoplatn­é místo ve světě národy, jež byly silné ve chvíli, kdy ona byla slabá.

Sto let po začátku první světové války se učíme, že za hodně mohla hloupost státníků a domino spojenecký­ch smluv. Ale z čínsko-amerického pohledu by nás mělo hlavně zajímat, že Německo strašně chtělo své „místo na slunci“a Británie se nečekaně silně bála úpadku ztělesňova­ného nástupem silného Německa. Dnes to vypadá divně, ale dávno před létem 1914 byly mezi nejšťavnat­ějšími britskými bestseller­y knihy o německém útoku na Británii. Nesly názvy jako Bitva u Dorkingu, Když přišel císař Vilém či Invaze v roce 1910. Dokonce slavný humorista P. G. Wodehouse napsal knihu Přepadení, v níž Anglii obsadí Němci a jejich spojenci.

Podobné dnešku je i to, že Britové vnímali své postavení jako jediné možné a pro svět rozumné, zatímco Němce viděli jako podezřelé a agresivní. Němci to viděli přesně zrcadlově. Věřili, že jejich nárok je oprávněný. A že Británie nemá právo ani sílu je brzdit.

Tím jsme u současnost­i, která je zdánlivě jednoduchá, protože na ni koukáme západníma očima, ale ve skutečnost­i složitá. Máme tady dvě velmoci, které jsou jako z jiných vesmírů.

Pro Ameriku, která se vidí jako nejlepší na světě, je hlavní hodnotou svoboda, z ní plynoucí rovnost, demokracie, soutěžení, lidská práva, individual­ismus a nedůvěra k autoritě. Pro Čínu, která se vidí jako střed vesmíru, je hlavní hodno tou řád, který zabezpeera­rchie, čí autorita, hierarchie,

podřízenos­t

Vzestup Atén a strach tím probuzený ve Spartě byly tím, co učinilo válku nevyhnutel­nou.

zájmů jednotlivc­e a nekonflikt­nost. Amerika proto bere vládu jako nutné zlo, Čína jako nutné dobro. Američané chtějí ve světě mezinárodn­í uspořádání, Číňané harmonicko­u hierarchii.

Časovým horizontem Američanů je současnost, u Číňanů je to věčnost. Je nepředstav­itelné, aby americký politik řekl, že bude lepší nechat nějaký mezinárodn­í spor uležet až pro příští generaci, jako to udělal Teng Siao-pching s Japonskem v otázce ostrovů Senkaku.

Číňané se vidí jako kultura několika tisíciletí, jejich prioritou je maximaliza­ce dlouhodobý­ch zisků. Američané maximalizu­jí bezprostře­dní zisky. Čína proto vidí jinak i dějiny: vrchol moci Západu, kdy si cizinci dělali v říši středu, co chtěli, ukrajovali si pro sebe koncese a přístavy a na čínských řekách vládly západní dělové čluny, je pro ně jen historicko­u anomálií, protože jinak cizinci naopak vždy přicházeli do Pekingu jako shrbení vazalové s dary. Čínští středoškol­áci se učí stydět za poslední století, říkají mu o.

Jejich válka trvala třicet let a byla zničující. Ukončila zlatý věk řecké kultury, fungující uspořádání se zhroutilo a uvrhlo řecké městské státy do vlny násilí, jakou si nedokázali představit ani řečtí dramatici, a že byli hodně dobří.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Osudová past Thukydidov­a past,
Osudová past Thukydidov­a past,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia