Dnes Prague Edition

Malí Pařížané možná pojedou zdarma

-

PAŘÍŽ Starostka Paříže Anne Hidalgová chce od září zavést dopravu zdarma pro děti až do 11 let věku. Záměr socialisti­cké političky, který by veřejné finance vyšel na více než 50 milionů eur (1,3 miliardy Kč) ročně, vyvolal podle deníku Le Figaro kritiku. Pařížské děti za cestu veřejnými dopravními prostředky zatím neplatí jen do čtyř let věku. „Slevy nejsou zadarmo,“zaznívá z okolí šéfky středofran­couzského regionu Ile-de-France Valérie Pécresseov­é, která má tamní dopravu na starosti.

Podle vedení regionu by se opatření dotklo 150 000 dětí, které zatím ročně vydávají za cestování po hlavním městě Francie 341 eur (přes 8700 Kč). Jeho představit­elům vadí, že starostka záměr oznámila bez konzultací, a označují jej za unáhlený. Podle Stéphana Beaudeta zodpovědné­ho za dopravu v celém regionu není myšlenka sama o sobě špatná. „Musíme ale pracovat společně, Paříž nemůže postupovat sama,“zdůraznil a dodal, že opatření není technicky proveditel­né. „Běžte říct revizorovi, ať zkontroluj­e, že dítěti je méně než 11 let, když s sebou ani nemusí nosit občanku! A jak zkontroluj­ete, že opravdu bydlí v Paříži? cituje Beaudeta Le Figaro.

V Praze jezdí zdarma děti do šesti let věku. Do 15 let. Pokud studují, tak až do 26 let platí podle webu pražského dopravního podniku od 1. října 2018 ročně pouze 1 280 Kč. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia