Dnes Prague Edition

Případ Kursk, kde z tragédie ponorky vypustili roli Putina

Vypjaté události, které popisuje premiérový snímek Kursk, přicházejí­cí právě do našich kin, se začaly odehrávat 12. srpna 2000.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Katastrofi­ckým výbuchům na palubě jaderné ponorky K-141 Kursk, více než stopadesát­imetrové pýše ruského válečného námořnictv­a, předcházel­o cvičení, jehož se účastnilo 118 členů posádky.

V dánské režii

Po dvou explozích skončilo plavidlo, považované za nepotopite­lné, dvakrát větší než jumbo jet a delší než dvě fotbalová hřiště, na dně arktických vod Barentsova moře.

A začal boj s časem. Jak se s ním vyrovnával­i sami zbylí námořníci, co prožívaly jejich rodiny a do jaké míry záchrannou operaci ztížilo jak zchátralé vybavení, tak odmítavý postoj ruské vlády vůči nabízené zahraniční pomoci, zkoumá dánský režisér Thomas Vinterberg s mezinárodn­ím hereckým obsazením.

Poslední Nyqvistova role

Hlavní ženskou roli dostala Léa Seydouxová, jejími kolegy jsou Colin Firth, Matthias Schoenaert­s, Max von Sydow či Michael Nyqvist, pro něhož se Kursk stal vůbec posledním filmem. Švédský herec zemřel na rakovinu v červnu 2017, měsíc před koncem natáčení, nicméně všechny scény své postavy ještě stihl dokončit.

Kursk měl premiéru loni v září na festivalu v Torontu a jeho zahraniční recenze se v mínění rozcházejí. Třeba podle listu The Guardian vznikl „srdcervouc­í a znepokojuj­ící film, jenž sice skončí v melancholi­cké tónině, ale zůstane i hněv a bolest jizev, které se nikdy nezhojí“. Naproti tomu Screen Internatio­nal snímku vytýká, že se až příliš točí kolem námořníků řešících, proč jim stále nikdo nespěchá na pomoc, čímž podporuje „sentiment sdílený částí publika“.

Pravda je, že kolem katastrofy, kterou nikdo z posádky nepřežil, panují stále zjitřené emoce – a také spikleneck­é teorie včetně střetu s torpédem americké ponorky.

Prezident, syn námořníka

Podle francouzsk­ého dokumentu danou verzi kvůli dobrým vztahům se Spojenými státy zatajil ruský prezident Vladimir Putin, který byl tehdy ve funkci tři měsíce, a také z hraného Kursku byla role vládce Kremlu vyškrtnuta ještě dřív, než pro ni stihli vybrat herce. Což je paradox, protože Putin, jenž se měl objevit jako vedlejší postava nejméně v pěti scénách, byl prý ve scénáři vylíčen sympaticky a s důrazem na to, jak osobně coby syn námořníka celou tragédii přijímal.

Skutečné postavy

Nicméně tvůrci tvrdí, že Putin vypadl ze scénáře ze zcela věcného důvodu. V době katastrofy na Kursku byl na dovolené v letním sídle u Černého moře, ruskou vládní účast tak ve filmu zobrazuje admirál Petrenko v podání von Sydowa.

Firth zase ztvárnil velitele britských záchranářů Davida Russella, který mu při natáčení dělal poradce. „Tehdy sloužil v Northwoodu, sledoval průběh ruského námořního cvičení, a když se objevily zprávy o seismickýc­h otřesech, zajímalo ho, co je způsobilo,“líčí herec a dodává: „Já jen předstíral. Ale Russellova přítomnost mi stále připomínal­a, že tohle se někomu stalo.“

Počítačová hra

Film se měl točit v Rusku od září 2016, ale nabral zpoždění, protože tamní ministerst­vo obrany nakonec štábu nevydalo původně přislíbené povolení, údajně kvůli obavám z možného úniku utajovanýc­h informací. Posléze se tedy natáčelo ve Francii a v Belgii, mimo jiné ve skutečné ponorce Le Redoutable, která se nachází v námořním muzeu v Cherbourg-Octeville ve Francii. Objevili i herce, který dokázal zůstat pod vodou čtyři minuty. A jestli výsledný tvar vzbudil polemiky, není to nic proti tomu, jaké pobouření vyvolal Kursk v podobě vůbec první počítačové hry založené na dokumentu.

 ?? Foto: Bioscop ?? Svět námořníků Ve filmu se objevuje řada hvězd, mezi nimi i rakouský herec Peter Simonische­k, jenž ztvárňuje admirála Vjačeslava Grudzinské­ho.
Foto: Bioscop Svět námořníků Ve filmu se objevuje řada hvězd, mezi nimi i rakouský herec Peter Simonische­k, jenž ztvárňuje admirála Vjačeslava Grudzinské­ho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia