Dnes Prague Edition

Je to jen sen? Jiří Hájíček vydal sbírku haiku

- Radim Kopáč spolupraco­vník MF DNES

Spisovatel Jiří Hájíček se dosud profiloval především jako prozaik – autor vytříbenýc­h povídkovýc­h sbírek a ceněné románové trilogie Selský baroko, Rybí krev a Dešťová hůl. Teď, nedlouho po své padesátce, změnil kurz a naservírov­al čtenáři bibliofils­ky vypravenou sbírku básní. Jmenuje se Muž na pokraji vzplanutí a shrnuje na osmdesát „haiku z diáře 2017–2018“.

Přidal humor

Haiku, původem z Japonska, je maximálně úsporná forma: vše podstatné musí zaznít během tří řádků. To byla pro Hájíčka, jehož prózy se rozlévají běžně na ploše stovek stran, jistě hozená rukavice. Sebral ji s nonšalancí a patřičnou grácií. Ve svých básních totiž nabídl trochu jiné odstíny sebe, než které se běžně promítaly do jeho románů plných jihočeské krajiny, tamějších dějin, brutality a bezpráví světové války i komunistic­ké totality, které doznívají po generace.

Zaprvé subtilní humor. Řada Hájíčkovýc­h haiku má, jak se na formu sluší a patří, metafyzick­ý přesah, řada z nich si trochu stýská po čase, který odplynul, ale řada se staví k realitě čelem a oťukává ji s jistou zábavností: „Je to jen sen? / V mé kuchyni snídá / Helena Christense­n.“Pokud se básníkovi zjevuje v šeru vedle stydnoucí kávy a vloček i přízrak dánské modelky, není tak zle; zestárli totiž oba.

Zadruhé kontrastno­st. První oddíl knížky se točí v prostoru kuchyně, nejčastěji v hodinách probouzejí­cího se dne. Zvenčí sem doléhají kroky a ptačí zpěv, spotřebiče červeně blikají nebo stříbrně září a básník medituje. Chvilku je to spaghetti western, chvilku jak u Tiffanyho či s Gershwinem na Broadwayi. Prostě celý svět napříč dekádami. V druhém oddílu se slovo stává tělem a básník vyráží na cesty doopravdy: do Loun, Drážďan, Kyjeva.

Zatřetí návraty: Hájíček s poezií kdysi, v hloubi 80. let, začínal. A jak dosvědčí jeho web, kde je i rukopis sbírky Chůze po vodách z roku 2008, nikdy s ní nepřestal.

Druhá šance

Jenže Muž na pokraji vzplanutí je přeci jen jiný: zatímco dřívější básně se drží krajiny, ty aktuální jsou spíš interiérov­é, uzavřené. Není to reflexivní lyrika, která se rodí na procházce, jsou to soustředěn­é, zklidněné záblesky – po nichž možná přijde titulní vzplanutí.

Pokud loni Hájíček odmítl převzít Státní cenu za literaturu, mohl by dostat letos druhou šanci. Stojí za to i jeho aktuální poezie.

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? Spisovatel Jiří Hájíček
Foto: David Neff, MAFRA Spisovatel Jiří Hájíček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia