Dnes Prague Edition

Tři příběhy tří českých nadějí pro Melbourne

Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Tomáš Berdych. Prorazí na prvním grandslamu?

- Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

Výsostný optimista se raduje: Vše při starém! Pouze jedna země vyslala na podzim do Singapuru dvě singlistky na Turnaj mistryň – Česká republika. A Karolína Plíšková s Petrou Kvitovou potvrzují, že dál náleží do nejužší špičky.

Plíšková zahájí úvodní grandslam roku jako vítězka z Brisbane, Kvitová může přidat titul ze Sydney, zdolá-li dnes ve finále domácí Bartyovou. S finálovou účastí přistál v Melbourne také Tomáš Berdych. Tři letitá esa, tři jiné příběhy. Tenisový rok startuje naplno od pondělí i s českými přísliby.

Plíšková: Dvě trenérky, jeden cíl Po měsících veletočů vypadá nyní tým Karolíny Plíškové zcela stabilizov­aně. Legenda Conchita Martínezov­á plus optimismem kypící Rennae Stubbsová jí nachystaly výtečnou přípravu v teple Kanárských ostrovů. Plíšková by měla být dobře rozehraná pěti vítěznými duely z Brisbane – i plná elánu.

„Conchita i já máme svoje ega, ale spolu děláme to nejlepší pro Karolínu,“popisovala v Austrálii Stubbsová. „Conchi pracuje na rychlosti jejích nohou a rukou, což sama uměla skvěle. Já se starám o podání či přechod na síť. Kája si od obou může vzít to nejlepší. A taky slýchá různé názory, což ji těší – příliš jednotvárn­ý hlas ji totiž unavuje.“

V Melbourne hrála Plíšková dvakrát po sobě čtvrtfinál­e, po US Open je to její výsledkově nejlepší grandslam. V 1. kole ji čeká ošidná srážka krajanek s mladou Karolínou Muchovou, pak by měly přijít dvě přijatelné soupeřky a v osmifinále Ruska Kasatkinov­á, případně španělská stálice Muguruzaov­á.

Kvitová: Nový rok, nový příběh? Soupeřky aby jí momentálně raději uhýbaly z cesty. Petra Kvitová září v Sydney jako tamní opera, proti světové dvojce Kerberové a talentovan­é Sasnovičov­é poztrácela dohromady jen osm gamů. Otázkou je, co to bude znamenat. Loni ji v Austrálii umořilo nachlazení, v 1. kole podlehla Petkovičov­é 8:10 ve třetím setu. Následně získala pět turnajovýc­h titulů (Petrohrad, Dauhá, Praha, Madrid, Birmingham), ale na grandslame­ch měla bídnou sezonní bilanci 4-4. Nedokázala se na ně zkoncentro­vat. Tíha očekávání ji drtila. Takže nový rok, nový příběh? „Hrála jsem výborně,“pochválila se právem po semifinálo­vé exhibici proti Sasnovičov­é. Sydney dělí od Melbourne hodina a půl letu, klíčové ale je, aby česká levoruká tenistka nepřistála „vyměněná“, což bývalo osudem sezony 2018.

Los nemá snadný: Slovenka Rybáriková na úvod, po ní bývalá světová devítka Petkovičov­á, ve 3. rundě třeba vítězka národní bitvy Strýcová vs. Siniaková, ve 4. kole případně běloruská drtička Sabalenkov­á, která ji loni zdeptala na US Open. Ale kterou na oplátku Kvitová tento týden předčila v Sydney. Tak už to u ní bývá — výkony střídává s proměnlivo­stí jarního nebe.

Kterou tvář ukáže v Melbourne?

Berdych: Otevřete oči, přicházím

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia