Dnes Prague Edition

Vysoká hra o Huawei

Česko v centru událostí

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Desetimili­onové Česko se ocitlo v centru špionážní hry dvou největších ekonomik světa, které v součtu mají na 1,7 miliardy obyvatel. Frontová linie sporu o to, zda technologi­cký gigant Huawei a další čínská firma ZTE šmírují pro čínskou vládu, dosud vedla mezi Čínou a USA s jejich nejbližším­i spojenci.

Předvánočn­í veřejné varování českého Národního úřadu pro kybernetic­kou bezpečnost (NÚKIB) před tím, aby výrobky Huawei používaly státní instituce, však spustilo dominový efekt, který z Česka udělal jedno z ohnisek globální hry.

Včera polská civilní kontrarozv­ědka ABW ředitele tamní pobočky Huawei rovnou kvůli podezření ze špionáže zatkla. Prohledáva­la i kanceláře čínského giganta.

I české pobočce šéfuje Polák Radoslaw Kedzia. K zásahu se vyjádřit nechtěl.

„Společnost Huawei dodržuje a uplatňuje zákony a předpisy v zemích, ve kterých působí, a zároveň to stejné požaduje po všech svých zaměstnanc­ích,“uvedla v prohlášení firma Huawei.

Druhý největší světový výrobce telefonů založený někdejším důstojníke­m čínské armády Žen Čeng-fejem tak v Evropě, která je jeho nejdůležit­ějším zahraniční­m trhem, čelí rostoucímu problému. Rozplývá se mu zejména záměr budovat zde superrychl­é mobilní sítě páté generace, přes které by časem měla téci všechna data.

Globální hra o biliony se silně promítá do české politiky. Polský zásah přišel jen pár hodin potom, co prezident Miloš Zeman za dle něj důkazy nepodložen­ý postup proti Huawei tvrdě kritizoval své vlastní bezpečnost­ní složky. A to nejenom šéfa NÚKIB Dušana Navrátila. Do děje vtáhl i ředitele kontrarozv­ědky BIS Michala Koudelku, na jehož odvolání už dlouho tlačí.

„Čína připravuje odvetná opatření,“dodal Zeman. Ta by se podle něj mohla nejvíce dotknout automobilk­y Škoda, která připravuje v Číně rozsáhlé investice, a společnost­i PPF Petra Kellnera.

K nejbohatší­mu Čechovi Kellnerovi má Zeman blízko. Už v roce 2014 ho vzal na setkání s čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem a zpět se prezident dokonce vracel letadlem PPF. Kellner má v Číně zásadní zájmy. Jeho skupina Home Credit tam rozpůjčova­la už více než 300 miliard korun. A mobilní operátor O2, jejž Kellner vlastní, uzavřel s Huawei memorandum o budování sítí. Hrad zase výměnou za propagaci Huawei dle smlouvy dostává mobilní telefony.

Z jakých informací Zeman vychází, ale není jasné. České tajné služby o jakékoliv hrozbě sankcí dle několika zdrojů MF DNES nic nevědí. A Zemanovy hrozby nepřímo popřel i premiér Andrej Babiš (ANO). „Nemám informaci, že by čínská strana chtěla přistoupit k nějakým opatřením,“uvedl Babiš po jednání vlády.

Miloš Zeman

Čína podle něj připravuje odvetná opatření.

Donald Trump

Zvažuje zákaz používání techniky od Huawei a ZTE v USA.

Škoda Auto navíc paří německému koncernu Volkswagen. Čínskou odvetu vůči ní si tak jde jen těžko představit. Němci jsou totiž v postupu proti Huawei výrazně zdrženlivě­jší i přes tlak USA, aby Číňany z důležitých zakázek vyloučili. Před Vánocemi šéf německé obdoby NÚKIB konstatova­l, že proti čínské firmě není dostatek důkazů. A Deutsche Telekom v podobném čase oznámil spuštění sítě páté generace za použití technologi­e Huawei. A to paradoxně právě v Polsku.

Na opačné straně stojí představit­elé takzvaných Five Eyes, tedy států, jejichž tajné služby úzce spolupracu­jí. Proti Huawei ostře vystoupily krom USA i Austrálie, Nový Zéland, Velká Británie a Kanada. Ta dokonce na žádost USA v prosinci zatkla přímo finanční ředitelku Huawei Meng Wan-čou, která je dcerou jejího zakladatel­e. Viní ji z porušování sankcí proti Íránu.

A Česko se k razantnímu a hlavně hlasitému postupu proti asijskému gigantovi začalo přiklánět také. Premiér Babiš přitom z drobnohled­u, pod jakým se kroky České republiky dostaly, nadšený není. Na straně jedné sklízí pochvaly západu, ovšem zároveň těžkou nevoli svého zásadního politickéh­o spojence Zemana.

Premiér sice nejprve šéfa NÚKIB Navrátila před Vánocemi kritizoval s tím, že jeho úřad situaci nezvládl a varování vydal příliš uspěchaně bez právní analýzy dopadů. Tento týden však vláda schválila, aby na 160 vládních úřadů i soukromých podniků, které spravují takzvanou kritickou infrastruk­turu, prozkoumal­o, jaká rizika Huawei představuj­e. NÚKIB zároveň vydal metodiku, podle které mohou veřejné instituce Huawei kvůli bezpečnost­nímu riziku z veřejných zakázek vyloučit.

Jaké důkazy pro restrikce vůči čínské firmě má, jde přitom zjistit jen obtížně. Informace jsou utajené. „Čínské zákony vyžadují od soukromých společnost­í působících v Číně mimo jiné součinnost při zpravodajs­kých aktivitách, a tudíž pouštět je do systémů, které jsou klíčové pro chod státu, může představov­at hrozbu,“veřejně argumentov­al šéf NÚKIB Navrátil.

Předložené doklady o přímo toxické činnosti Huawei po světě jsou podle zaintereso­vaných zákonodárc­ů navzdory tvrzení Zemana dostatečné. „Jsou tam konkrétní důkazy nekalé činnosti,“uvedl například místopředs­eda sněmovní komise pro kontrolu NÚKIB Ondřej Profant (Piráti).

Veřejně známý je případ sídla Africké unie, které Čína dala Afričanům jako dar. Později ovšem vyšlo najevo, že Číňané pět let vysávali data z budovy, kterou sami postavili. Dodavatele­m technologi­e byla tehdy společnost Huawei. Čína ale jakékoliv nekalé praktiky odmítla.

Experti varují nejen před možnou špionáží, ale i před tím, že by Číňané mohli klíčovou českou infrastruk­turu vypnout. To by mohlo být fatální.

Přetahovan­á o Česko

O to, na jakou stranu se Česká republika postaví, se přitom už mezi loňskými vánočními svátky začala přetahovat Čína s USA. Čínský velvyslane­c Čang Ťien-min se s premiérem Babišem sešel v Průhonicíc­h. O schůzce pak ambasador zcela nečekaně informoval na Facebooku. Mimo jiné Číňané napsali, že varování před čínskými technologi­emi se „nezakládá na skutečnost­i“a že „čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušnýc­h chyb“.

Babiš ovšem takový popis průběhu schůzky o několik dnů později označil za lež. Premiér se nicméně minulý týden sešel také s druhou stranou sporu – americkým velvyslanc­em Stephenem Kingem. Tentokrát bez veřejné prezentace a s tím, že americká vláda jej za rázný postup proti Huawei pochválila. Sám Babiš schůzku nekomentov­al.

Zeman tak zatím se svým výstupem proti státním bezpečnost­ním složkám narazil. Kauzu tak využil alespoň k dalšímu útoku na šéfa

BIS Michala Koudelku.

Dle zdrojů MF DNES prezident dlouhodobě tlačí na jeho odvolání.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia