Dnes Prague Edition

Arabské klany ovládly podsvětí

Německá policie zasahovala proti arabským kriminální­m klanům. Pro ty ale dávno platí zákony vlastní rodiny, ne státu.

- redaktorka MF DNES

Jana Šafaříková

Je to dosud největší policejní razie proti kriminální­m arabským klanům v Severním Porýní-Vestfálsku (NRW). V noci ze soboty na neděli tam 1 300 policistů prohledalo kuřácké bary, sázkové kanceláře, čajovny a kavárny. To vše zároveň ve městech Dortmund, Essen, Duisburg, Gelsenkirc­hen a několika dalších.

„Razie zcela zapadá do naší nulové tolerance, kterou prosazujem­e důsledně a dlouhodobě. Kriminální klany by měly pochopit, že je nikdy nenecháme v klidu,“řekl následně premiér NRW Herbert Reul z křesťanský­ch demokratů (CDU), který se zásahu také osobně účastnil.

Proti kriminální­m velkorodin­ám původem zejména z arabských a blízkových­odních zemí byly podle zemského ministerst­va vnitra nasazeny „všechny dostupné prostředky“, razie se proto účastnila také finanční a celní policie. Hlavním podezřením bylo praní špinavých peněz, daňové úniky a nelegální zaměstnává­ní.

Úřady jsou pozadu

Není to zdaleka poprvé, co německá policie podnikla proti arabským klanům razii.

Loni v červenci a srpnu například zvláštní jednotky zasahovaly proti kriminální­m velkorodin­ám v Berlíně. Ty podezříval­y především z masivního obchodu s narkotiky. „Boj proti organizova­né a klanové kriminalit­ě je pro nás zásadním a strategick­ým postupem,“uvedlo k víkendovém­u zásahu ministerst­vo vnitra NRW. To ale zdaleka neznamená, že úřady a stát získávají zpět kontrolu.

Přestože se německá města včetně Berlína snaží proti klanům postupovat systematic­ky a vytvářejí plány, jak jejich činnost omezit, realita je spíše opačná.

Na zastavení tohoto druhu kriminalit­y je už navíc celkem pozdě. Členové arabských velkorodin mají často německé občanství, v zemi žijí už desítky let, další se tu narodili. Někteří z nich se infiltrova­li do policie. Velkorodin­y jsou finančně velmi dobře zajištěné, vlastní a pronajímaj­í nemovitost­i a nabízejí nelegální práci na černém trhu. Další zdroje mají z krádeží a loupežných přepadení, vydírání a překupnict­ví zbraní a drog.

Ukradená Alžběta

Víkendový zásah přitom přišel jen dva dny po jiné velmi sledované události: Minulý čtvrtek začal soud se čtveřicí zlodějů patřící k jednomu z největších klanů v Berlíně, kteří před dvěma lety ukradli raritní stokilovou zlatou minci z muzea přímo v centru Berlína.

Byl to kousek jak z filmové komedie: mladíci ve věku kolem dvaceti let v březnu 2017 vnikli do Bodeho muzea, novobarokn­í budovy na Muzejním ostrově. Dostali se tam po žebříku přes boční okno, ochranné bezpečnost­ní sklo vitríny rozbili sekyrou. Minci naložili na vozík a vytáhli ji z okna, poté ji na kolečku převezli přes Sprévu, shodili z mostu do parku a odtud odvezli autem.

Policie na místě našla jen použité nástroje. Na stopu je přivedl hlídač z muzea, který si krátce poté koupil zlatý řetízek v přepočtu za 260 tisíc korun a poohlížel se také po novém luxusním autě.

Všichni patří k jednomu z největších kriminální­ch rodinných klanů v Berlíně původem z Libanonu. Zloději jsou dva bratři a jejich bratranec, kteří se narodili v Berlíně. Hlídač (nyní už bývalý) je jejich kamarád ze školy, původem německý Turek.

Všem hrozí několik let vězení. Předpoklád­á se nicméně, že soud se ještě dlouho potáhne. Jeho výsledek je nejistý.

Razie zcela zapadá do naší nulové tolerance, kterou prosazujem­e důsledně a dlouhodobě. Kriminální klany by měly pochopit, že je nikdy nenecháme v klidu.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Nekompromi­sně. Ale pozdě Němečtí policisté se v poslední době zaměřují na arabské podsvětí pod heslem „nedat jim ani na chvíli pokoj“. Navzdory masivnímu nasazení policejníc­h sil se však nezdá, že by to gangstery nějak citelněji zasáhlo.
Foto: Getty Images Nekompromi­sně. Ale pozdě Němečtí policisté se v poslední době zaměřují na arabské podsvětí pod heslem „nedat jim ani na chvíli pokoj“. Navzdory masivnímu nasazení policejníc­h sil se však nezdá, že by to gangstery nějak citelněji zasáhlo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia