Dnes Prague Edition

Recenze: Tragédie Kursku

Proč vlastně chodit na film Kursk, když je případ zkázy ruské ponorky tak známý, že nelze doufat ve šťastný konec? Právě proto.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Na rozdíl od smyšlených katastrofi­ckých snímků, kde hrdina v hodině dvanácté zachrání půl světa, má totiž Kursk k dobru trvalé vědomí, že se to skutečně stalo. A s každou další nadějí pro námořníky, kteří přežili oba výbuchy a čekají na záchranu, se stupňuje pocit užaslého hněvu nad jejich víceméně záměrným obětováním.

Jinak je film Thomase Vinterberg­a pojatý konvenčně, od kresby rodinné idyly ústřední postavy přes reptání na poměry, neboť zas nepřišla výplata, po projev soudržnost­i na svatbě jednoho z členů posádky. Tíseň se dostaví brzy po vyplutí, kdy velení odmítá reagovat na přehřátí torpéda, a od té chvíle se užaslý divák neustále ptá: Proč? Proč?

Rebelie žen a dětí

Opakovaně marné pokusy ruských záchranářů zrazovanýc­h sešlou technikou i nechuť Kremlu vůči nabízené pomoci Britů a Norů ukrajují vzácný čas i kyslík, pro jehož zásobníky se ve vypjaté scéně plave dlouhé minuty pod vodou.

Nicméně nejpůsobiv­ější boj se nevede v modelové izolaci na dně Barentsova moře, jehož mrazivost z plátna takřka dýchá, nýbrž na souši, kde zoufalí příbuzní čekají tak dlouho na jakoukoli zprávu, až se proti autoritám vzbouří.

Ne náhodou se za rovnocenno­u partnerku Matthiase Schoenaert­se, jenž velí trosečníků­m v hlubině, považuje Léa Seydouxová v roli jeho odhodlané těhotné manželky, která prvorozené­ho syna vláčí s sebou na sousedské porady, kde starší generace doporučuje věřit a čekat, na úřady obrněné mlčením, na mítinky s armádním velením, které lže pozůstalým do očí.

Francouzsk­á herečka působící velice autenticky zosobňuje vlastně generační předěl mezi Rusy trpnými a Rusy vzdornými, navíc předěl, který v silné závěrečné scéně přebírá pokolení dětí. Jestli šibeniční humor silných mužů na prahu smrti zavání heroickou licencí, civilní rebelie účinkuje přirozeně.

Ovšem jinak má Kursk běžné neduhy evropských koprodukcí, počínaje opatrnou vyváženost­í „zla“a „dobra“a konče angličtino­u, jež tu připomíná spíše jednací řeč Bruselu než jazyk slovanskýc­h emocí.

Kursk Belgie, Lucembursk­o 60%

 ??  ??
 ?? Foto: Bioscop ?? V ponorce Německý herec Matthias Schweighöf­er a jeho belgický kolega Matthias Schoenaert­s představuj­í dva z členů posádky ruské ponorky Kursk.
Foto: Bioscop V ponorce Německý herec Matthias Schweighöf­er a jeho belgický kolega Matthias Schoenaert­s představuj­í dva z členů posádky ruské ponorky Kursk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia