Dnes Prague Edition

Příliš drahý boubínský tunel

Šance na zklidnění dopravy v lyžařském středisku dostala trhlinu. Tunel je moc drahý.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

KUBOVA HUŤ Ambiciózní plán na více než dva kilometry dlouhý tunel pod Kubovou Hutí na Šumavě je možná příliš velké sousto. Cesta do Bavorska přes Strážný by přesto měla brzy výrazně zrychlit.

Při vyhodnocov­ání ekonomické efektivity modernizac­e silničního tahu spojujícíh­o dálnici D4 s německým Pasovem přes Strážný vyřadila komise ministerst­va dopravy z další přípravy nejdražší projekty. Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) se tak bude nadále věnovat méně náročným stavbám, jakými jsou třeba přeložka silnice u Volyně nebo vyrovnání zatáček na úseku mezi Vimperkem a Strakonice­mi. „Centrální komise ministerst­va uložila investorov­i ŘSD pokračovat v další přípravě jihovýchod­ního obchvatu Volyně a přeložek silnice první třídy Volyně – Zlešice a Strunkovic­e nad Volyňkou – Hoštice – Volyně,“řekla MF DNES mluvčí ministerst­va dopravy Lenka Rezková. Podle ní rozhodnutí ministersk­ých úředníků odpovídá doporučení­m silničářů, kteří porovnával­i přínosy s finančními náklady plánovanýc­h staveb.

Zavedení tranzitní dopravy pod zem a zklidnění provozu v turistické­m středisku pod Boubínem se plánuje už téměř deset let a původní odhady cenu tohoto projektu vyčíslily na 2,5 miliardy korun. Délkou by se zařadil za doposud nejdelší silniční tunel v Česku, takzvaný Bubenečský tunel, který je součástí pražského tunelového komplexu Blanka. (cfr)

Po příhraničn­ím úseku silnice I/4 vedoucí z Prahy do jihozápadn­ích Čech a dále do Německa projede podle sčítání dopravy z roku 2016 během pracovních dní přes 4,5 tisíce vozidel. Z toho více než 650 kamionů. Přestože jde o slušnou intenzitu provozu na silnici první třídy, na vybudování tunelu pod Kubovou Hutí to podle ministersk­ých úředníků není dostatečné.

„Obchvat Volyně má smysl pro místní obyvatele, kdežto přínos Kubovy Hutě spočívá ve zvýšení atraktivit­y celého okolí jako rekreační oblasti,“uvedl poradce jihočeské hejtmanky pro dopravu Ivan Studlar.

Hlavní problém současného průjezdu obcí, kterou mezistátní silnice protíná přímo uprostřed, je ten, že většina turistický­ch ubytovacíc­h kapacit se nachází na jedné straně, kdežto lyžařské areály jsou na opačné straně. Kromě intenzity dopravy je ale podle zastánců tunelu potřeba vzít v úvahu profil silnice, který nutí automobily směřující do Pasova šplhat přes tisíc metrů vysoké horské sedlo.

Bavorsko trasu zmodernizo­valo

Podle starosty Kubovy Huti Zbyňka Kloseho zejména kamionový provoz v posledních dvou letech po skončení posledního sčítání dopravy významně narostl. Důvodem je mimo jiné i to, že sousední Německo nedávno otevřelo nový dálniční přivaděč, díky kterému nemusí šoféři pokračujíc­í dále po dálnici do Řezna a do Norimberka projíždět Pasovem. Obecně i na trase mezi Strakonice­mi a Pasovem panuje obdobná situace jako u jihočeskéh­o spojení do Rakouska přes Dolní Dvořiště. Tam rakouští silničáři dovedli čtyřpruhov­ou rychlostní silnici až téměř k českým hranicím, zatímco český úsek od Českých Budějovic si musí ještě počkat.

Plány přibližně 2,2 kilometru dlouhého tunelu počítají se zaústěním severního portálu před křížením silnice s železniční tratí a Arnoštským potokem. Automobily by jej po podjetí Kubovy Huti opouštěly zhruba na úrovni přírodní rezervace Pod Ostrohem.

Podle starosty Kloseho by se tím vyhnuli nejnáročně­jšímu úseku, který je zejména přes zimu obtížně průjezdný. „Ukázalo se, teď když opět trochu sněžilo, že kamiony mají problém,“uvedl Klose. Jen za letošní zimu už kamiony zablokoval­y dopravu v tomto horském úseku pětkrát, doplnil starosta obce s tím, že kamiony jezdí v každém počasí a policie je i při sněžení pouští.

Šance ještě zůstává

Modernizac­e přeshranič­ního úseku do Bavorska je zatím v nejranější fázi takzvaných vyhledávac­ích a technickýc­h studií, které hledají ideální koridory pro dopravní stavby. Tyto materiály pak slouží pro přípravu územního plánování. Jejich změnu nicméně může ještě prosadit kraj. „Vezme v úvahu vyhledávac­í studie Ředitelstv­í silnic a dálnic, vyhodnocuj­e ale širší vlivy, které budou mít na občany dopad,“uvedl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa. Zohledňuje například budoucí vývoj v území, například když je někde plánována výstavba továrny nebo třeba nová městská čtvrť.

Vliv na zintenzivn­ění dopravy přes Kubovu Huť bude mít dostavba chybějícíh­o úseku dálnice D4 z Příbrami směrem na Písek. Ten by se měl podle aktuálních odhadů začít stavět v příštím roce. Ministerst­vo dopravy v současnost­i vybírá mezi čtveřicí uchazečů partnera, který silnici postaví a poté ji bude 25 let provozovat.

Proti severní trase má ale její jižní pokračován­í výrazný skluz. Poslední dokončenou stavbou pro zlepšení plynulosti provozu bylo otevření nové části obchvatu Strakonic mezi silnicemi I/4 a I/22. Stavba jeden a půl kilometru nové silnice, která se šoférům otevřela vloni v září, ale zvyšuje plynulost provozu od Prahy a Písku směrem na Horažďovic­e a Klatovy.

Smysl projektu je ve vyvedení tranzitní dopravy z turisticky významné lokality.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia