Dnes Prague Edition

Pozor, lavina. Riziko v Alpách je stále vysoké

-

MNICHOV, VÍDEŇ Několik dnů trvající kalamita způsobená sněžením v alpských zemích stále není u konce. Po krátké pauze bez srážek v noci na dnešek v německém alpském podhůří a rakouských či švýcarskýc­h Alpách opět sněžilo.

Nebezpečí pádu lavin je nadále enormní, v sobotu zahynuli pod sněhovou masou tři Němci a jeden člověk se pohřešuje. Těžký sníh způsobuje zatížení střech domů, které hrozí zřícením.

Meteorolog­ové počítají se silným nárazovým větrem, který může způsobovat závěje a pády stromů. Ode dneška se znovu ochladí a místy napadne až metr nového sněhu. V Alpách přitom již nyní panuje zvýšené lavinové nebezpečí.

V sobotu zahynuli v rakouské spolkové zemi Vorarlbers­ko pod masami sněhu tři Němci a jeden se stále pohřešuje. Pátrání po něm muselo být přerušeno kvůli nebezpečí pádu dalších lavin. Turisté neuposlech­li varování, aby neopouštěl­i upravené tratě.

Za poslední měsíc zemřelo v důsledku špatného počasí v Evropě již 24 lidí. V Bavorsku, Rakousku a Švýcarsku v těchto dnech hrozí samovolné uvolnění lavin, a to i v nižších polohách. (ČTK, zah)

 ?? Foto: ČTK ?? Příliš těžký Vojáci shazují sníh ze střechy v německém Buchenhöhe. Snaží se předejít tomu, aby tíha sněhu střechu rozdrtila.
Foto: ČTK Příliš těžký Vojáci shazují sníh ze střechy v německém Buchenhöhe. Snaží se předejít tomu, aby tíha sněhu střechu rozdrtila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia