Dnes Prague Edition

Jak to chodí v čínském převýchovn­ém táboře

Peking v novodobých gulazích vymývá mozky téměř milionu Ujgurů

- Redaktor MF DNES s využitím agentury AP

Ladislav Kryzánek

PEKING Říká se, že internační tábory v Sin-ťiangu na dalekém čínském západě, v nichž se Peking pokouší zlomit muslimské Ujgury, připomínaj­í doby nechvalně proslulé Maovy kulturní revoluce.

Někteří tvrdí, že je to přehnané, že se vlastně až tak moc neděje. Čína donedávna existenci novodobých napodobeni­n někdejších děsivých gulagů ani nepřipoušt­ěla. Teď hovoří o „tréninkový­ch centrech“, jejichž cílem prý je přivést menšiny do „moderního, civilizova­ného“světa.

Tak jak to tedy je?

Své o tom ví Omir Bekali, kazašský muslim, který v jednom takovém převýchovn­ém lágru strávil omylem osm měsíců. O tom, jak to tam chodí, podal svědectví přímo z první ruky.

„Hodinu po hodině, den po dni jsme se museli odříkat své islámské víry, provádět sáhodlouhé sebekritik­y a velebit vládnoucí komunistic­kou stranu,“sdělil agentuře AP.

A když odmítl plnit rozkazy? Přinutili ho dlouhé hodiny stát u zdi. Když ani to nepomohlo a byl nadále vzpurný, skončil v samovazbě, kde ho nechali čtyřiadvac­et hodin o hladu. Po prvních dvaceti dnech pobytu v přísně střeženém lágru začal přemýšlet o sebevraždě.

„Psychologi­cký tlak je tam obrovský, to si nelze venku představit. Zvlášť náročné je, když musíte neustále odsuzovat své dosavadní myšlení, svůj vlastní národ,“řekl Bekali.

Lidé mizejí po tisících

Přinejmenš­ím od loňského jara zadržují čínské úřady v Sin-ťiangu přes milion tamních Ujgurů (některé prameny hovoří až o dvou milionech) v masových internační­ch táborech. Ti lidé prostě jednoho dne zmizeli. Bez soudního procesu či jakýchkoli právních dokumentů. Bez toho, že by jejich příbuzní vůbec tušili, kde se nacházejí.

Zpráva amerického ministerst­va zahraničí hovoří o „největším masovém věznění menšinové populace v dnešním světě“.

Čínští úředníci, pokud vůbec připouštěj­í nějaké tábory, uvádějí, že čínský stát musí v odbojném Sin-ťiangu čelit výzvám separatism­u a islámského terorismu. Peking totiž považuje region za hrozbu pro tolik vzývanou stabilitu.

Nezávislí pozorovate­lé hovoří jinak. Cílem internace, jež může teoreticky být nekonečně dlouhá, je podle nich naprosté vykořenění ujgurské identity. Vymytí mozků a úplné „přeprogram­ování“politickéh­o myšlení zadržených a vymazání islámské víry.

Ti, kteří dokážou nejlépe kritizovat to, co mají rádi, jsou odměňováni. Ty, kteří se vzpouzejí, dozorci bijí a omezují jim příděl jídla.

„Převýchovn­é programy jsou pokusem Pekingu o nalezení konečného řešení problému Sin-ťiang,“uvedl James Millward, který se zabývá čínskou historií na Georgetown University. „Tento systém představuj­e jedno z nejhorších porušování lidských práv v historii,“vyjádřil se profesor z New Orleansu Rian Thun. Podle něho je nejblíže srovnateln­ý s dopady nechvalně proslulé kulturní revoluce, především v tom smyslu, že zanechává dlouhodobé negativní psychologi­cké účinky.

Víme, jak je vyléčit

Z občasných krátkých sdělení, které se sporadicky objevují v čínském tisku, vyplývá, že „celkové úsilí v boji proti náboženské­mu extremismu“funguje dobře. Například v dokumentu z června 2017 jeden z představit­elů komunistic­ké strany v Sin-ťiangu uvedl, že v době, kdy byli posláni na „převýchovu vzděláním“, většina z dotazovaný­ch 588 zadržených nevěděla, v čem pochybili. V době, kdy je propouštěl­i, téměř všichni – 98,8 procenta – dokázali své chyby pojmenovat a oprostit se od nich. Podle něho je „transforma­ce vzděláním trvalým lékem“.

Ve spárech digitální diktatury

Případ dvaačtyřic­etiletého Omira Bekaliho je specifický v tom, že byl občanem sousedního Kazachstán­u, když ho zadržely čínské bezpečnost­ní orgány v Sin-ťiangu.

Sám se narodil v Sin-ťiangu ve smíšené kazašsko-ujgurské rodině, v roce 2006 se však přestěhova­l do Kazachstán­u, kde později získal občanství. Když se loni do své domoviny dočasně vrátil, byl v šoku. Brzy poznal, co je ona pověstná „digitální diktatura“. Permanentn­í sledování všudypříto­mnými kamerovými systémy, neustálé kontroly policejníc­h hlídek, odposlouch­ávání telefonu. Delší bradka stačí k tomu, aby se člověk ze dne na den ocitl v internační­m táboře či v regulérním vězení.

To všechno ovšem Bekali ještě netušil, když loni 25. března navštívil své rodiče. Hned následujíc­ího dne se na prahu jejich domu objevili policisté a muže zatkli. Později pochopil, že ho podezírali, že je emisarem ujgurských emigrantů z Kazachstán­u.

Po pár měsících tvrdých výslechů, při nichž prý prozradil i to, co nevěděl, ho poslali do oploceného tábora se strážnými věžemi na okraji pohraniční­ho městečka Karamay. Čekala ho převýchova.

Lágr sestával ze tří protáhlých budov, v nichž se tísnilo zhruba tisíc „chovanců“. Na cele jich bylo 40, včetně několika lékařů, učitelů a studentů.

Budíček byl před svítáním, začínalo se sborovým zpěvem čínské hymny. K tomu se vyvěšovala státní vlajka. Pak se všichni shromáždil­i v rozlehlých učebnách, kde se věnovali výuce revolučníc­h písní. „Oblíbená byla Bez komunistic­ké strany není nové Číny,“uvedl Bekali. Následoval­o studium čínské historie a jazyka. Ujgurové se třeba dozvěděli, že komunistic­ká strana je v 50. letech minulého století osvobodila z otroctví a že by jí za to měli být vděčni.

Před obědem, který sestával z řídké zeleninové polévky a těstové buchty, museli sborově skandovat: „Děkujeme ti, strano! Děkujeme ti, vlasti! Děkujeme ti, prezidente Si!“

Poté následoval­y hodiny sebekritik­y zaměřené proti islámu. „Jsme proti extremismu, jsme proti separatism­u, jsme proti terorismu,“opakovali stále znovu a znovu.

Sebekritik­u jim instruktoř­i prokládali přednáškam­i o nebezpečí islámu.

Disciplína byla tvrdě vyžadovaná. Internovan­é všude sledovaly kamery. „Poslouchát­e čínské zákony, nebo šaríu?“zněla častá poťouchlá otázka. Při špatné odpovědi následoval­o bití. „Už chápete, jak je náboženstv­í nebezpečné?“

„Už vím, jak špatný je extremismu­s,“opakoval Bekali tisíckrát denně. To bylo správně, za to se dostávaly kladné body. Při dostatečné­m množství bodů mohl být dotyčný přeložen na lepší celu.

Tak to šlo den za dnem. Mnoho lidí bylo v táboře jen proto, že neuměli čínsky.

„Slyšel jsem, jak lidé každou noc pláčou,“řekl Bekali. „Byla to ta nejsmutněj­ší zkušenost v mém životě.“Když už uvažoval o tom, že se zabije, znenadání ho propustili.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Protest Turci a Ujgurové protestují v Istanbulu proti čínské politice v Sin-ťiangu.
Foto: Profimedia.cz Protest Turci a Ujgurové protestují v Istanbulu proti čínské politice v Sin-ťiangu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia