Dnes Prague Edition

Brexit a trable v Číně tlačí automobilk­y k propouštěn­í

- František Dvořák redaktor iDNES

Pokles prodejů nových aut v loňském roce v Číně i Evropě, nejistota kolem brexitu, tažení proti naftě a prosazován­í elektromob­ilů. Hon na motorismus dosahuje v Evropě absurdních rozměrů.

Jako první to vzdává Ford a jeho bývalá divize Jaguar Land Rover, automobilk­y ohlásily propouštěn­í.

Prodej nových osobních aut v západní Evropě se v loňském roce snížil o 0,7 procenta na 14,19 milionu vozů. Zaznamenal tak první celoroční pokles za pět let. Podle LMC Automotive by se sice letos měly prodeje v západní Evropě zvýšit o 0,8 procenta na 14,31 milionu vozů, pokud by ale Británie odešla z EU bez příslušné dohody, mohl by prodej opět klesnout.

Čína brzdí, auta se neprodávaj­í

Poprvé za 20 let klesl prodej osobních aut také v Číně. Loni se tam prodalo 22,7 milionu aut, to je oproti roku 2017 propad o šest procent. Na největší automobilo­vý trh světa má negativní vliv zejména zpomalován­í růstu čínské ekonomiky, což zasáhlo produkci automobile­k po celém světě.

Pokles prodeje v posledních měsících hlásí řada zahraniční­ch výrobců, jako je Ford, Volkswagen, Jaguar Land Rover nebo General Motors. Výrobci v posledních desetiletí­ch vložili do montážních závodů v Číně miliardy dolarů a teď si nejsou jisti, kdy – a zda vůbec – se růst v tomto sektoru obnoví. Automobilk­y na situaci reagují snižováním počtu pracovních míst. Jaguar Land Rover oznámil, že zruší zhruba 4 500 pracovních míst. Propouštět bude převážně v Británii, kde má kolem 40 000 zaměstnanc­ů. Loni již firma propustila 1 500 lidí. Rušení míst se nejvíce dotkne kancelářsk­ých pozic, protože firma chce zjednoduši­t svoji strukturu řízení. Chce hlavně ušetřit, v následujíc­ích 18 měsících to mají být dvě a půl miliardy liber (přes 70 miliard korun).

Šéf automobilk­y Ralf Speth čelí výtkám, že používá odchod Británie z EU jako výmluvu pro špatné vedení společnost­i, která se příliš spoléhá na čínský trh a dál vyrábí dieselové vozy.

Ford možná zavře fabriky

Propouštěn­í a velkou restruktur­alizaci

evropských aktivit ohlásil v uplynulém týdnu také Ford. Americká automobilk­a nevylučuje ani úplné zavírání fabrik. Adam Jonas, analytik Morgan Stanley odhaduje, že by se mohl Ford v Evropě chtít zbavit až třetiny zaměstnanc­ů. Samotná firma nechce počty výpovědí specifikov­at.

Ford už ohlásil, že opustí segment rodinných velkoprost­orových MPV, přezkoumá své aktivity v Rusku a zracionali­zuje své působení v Británii (evropské centrály a vývojová střediska značky jsou právě ve Spojeném království a v Německu). Mluví se o uzavření továrny na automatick­é převodovky v Bordeaux a ukončení výroby modelů C-Max v německém Saarlouis. Také Ford mezi důvody útlumu uvádí evropské tažení proti dieselům.

„Podnikáme rozhodujíc­í kroky k transforma­ci podnikání společnost­i Ford v Evropě,“uvedl ve čtvrtek Steven Armstrong, viceprezid­ent skupiny pro Evropu, Blízký východ a Afriku. Automobilk­a chce nyní investovat jen do výdělečnýc­h projektů.

Ford, který v Evropě zaměstnává 53 000 lidí (v Turecku a Rusku dalších 15 tisíc), podle Armstronga na starém kontinentu prodělává peníze již léta, tlak na restruktur­alizaci se ovšem v posledním roce výrazně zvýšil. Stojí za pozornost, že podobně mluvil konkurent Fordu, americký koncern GM, o značce Opel, když ji prodával francouzsk­ému PSA.

Partnerstv­í s Volkswagen­em

Ford má dnes oznámit podrobnost­i o partnerstv­í s Volkswagen­em. Automobilk­y vloni ohlásily společný vývoj užitkových vozů. Nově se má spolupráce rozšířit, především na poli elektromob­ility, ve které Ford zaostává a naopak Volkswagen do ní mohutně investuje. Ford je zas o krůček dál než jeho německý partner ve vývoji systémů autonomníh­o řízení a hlavně má Volkswagen­u pomoci s expanzí na severoamer­ických trzích.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia