Dnes Prague Edition

Předpřahán­í vozu před koně

Od roku 2015 mzdy u nás rostou nebývalým tempem. Pokaždé když o tom statistici zveřejní výsledky, politici i odbory se hlásí o zásluhy.

- Vladimír Dlouhý prezident Hospodářsk­é komory ČR

Odbory i socialisté s komunisty navíc vždy chtějí jít dále – nestačí jim, že mzdy v minulých letech vlastně rostly vždy rychleji, než oni sami požadovali. Mluví o dlouhodobé­m zaostávání české mzdové úrovně za nejvyspěle­jšími zeměmi (které spatřují v počátcích transforma­ce 90. let) a dosažení německé úrovně mezd si zvolili za vysněný cíl.

Je v tom i hezký kus populismu, který vztahují k produktivi­tě práce. Vždyť německý dělník jezdící na stavbě buldozerem má zhruba stejnou produktivi­tu jako jeho protějšek na české stavbě. Mzdu, přepočteno­u směnným kurzem, má ale mnohem vyšší. Kam se ten rozdíl schoval? No přece do zisku podnikatel­ů. Ti čeští pak mají mnohem vyšší životní úroveň než jejich zaměstnanc­i, ti zahraniční odvádějí zisky do ciziny. Závěr: v Česku je prostor pro zvyšování mezd ještě daleko více, než tomu bylo dosud, na úkor podnikatel­ů a zahraniční­ch investorů. Problemati­cký závěr z několika důvodů. 1. Volba směnného kurzu na počátku transforma­ce mezi tehdejší českoslove­nskou korunou a měnami západních zemí, která určila i srovnateln­ou výši mezd mezi ČR a zahraničím, byla správná. Stejně správný byl jen mírný růst mezd v dalších letech. Oboje vedlo k udržení dlouhodobé konkurence­schopnosti české ekonomiky a bylo to spolu s obezřetnou rozpočtovo­u a měnovou politikou základem, na němž stojí dnešní ekonomická stabilita, kterou nám leckdo ve světě závidí.

2. Ceny spotřebite­lského zboží rostly a u spotřebníh­o zboží i služeb se přiblížily k německým (kde to trh dovolí, jsou místy i vyšší). Zdaleka to však neplatí pro celý spotřební koš i další životní náklady. Především však poměřování cen i mezd mezi námi a zahraničím pomocí tržního kurzu koruny s eurem není správné. Tržní kurz podléhá mnoha vedlejším vlivům a ekonomové i statistici se shodují, že vhodným přepočítac­ím koeficient­em je uměle konstruova­ný index zvaný parita kupní síly (PPP).

Rukojmí odborářský­ch ambicí

Porovnávám­e-li přes PPP mzdy, produktivi­tu, ale i celkový ekonomický výkon jednotlivý­ch zemí, dostáváme mnohem objektivně­jší pohled. V našem případě platí, že naše životní úroveň je dnes přes 87 % evropského průměru, zatímco před 18 lety to bylo jen 72 %. Stejný obraz dostaneme při srovnávání mezd, kde jsme přes 60 % evropského průměru. Srovnání s Německem je samozřejmě horší, nicméně v žádném případě neplatí demagogie odborů ohledně levné práce a žebráckých mezd. I přes krizi před deseti lety jsme za uplynulých téměř třicet let významně uzavřeli mezeru v životní úrovni vůči vyspělé Evropě.

3. Současný mzdový nárůst není dán ani politikou vlády, ani tlakem odborů, nýbrž je důsledkem konjunktur­y a nedostatku lidí na trhu práce. Tak je to s krátkodobý­m růstem mezd vždy. Dlouhodobě mzdy rostou zdravě, pokud roste produktivi­ta práce a země chudší dohánějí ty bohatší (to je náš případ od počátku 90. let). Mohou však růst i nezdravě, kdy buď vláda, či centrální banka umožní odpoutání mzdového růstu od vývoje produktivi­ty. Zvláštním, ale poučným případem je Řecko po roce 2000, kdy po zavedení eura evropské banky půjčovaly Řecku při zhruba stejných úrocích jako Německu při slepé důvěře, že rizika jsou v celé eurozóně stejná. Němci mzdy do roku 2007 skoro zmrazili, v Řecku ve stejné době prudce vzrostly. Jak to dopadlo, víme všichni.

4. Pro ČR není do budoucna jiná cesta než začít více svazovat růst mezd s produktivi­tou práce. Její růst závisí na efektivníc­h investicíc­h. Zbytečný tlak na mzdy od odborů je předpřahán­í vozu před koně. Musí to být naopak: investovat, zvýšit produktivi­tu a teprve pak porostou zdravě i mzdy.

Na druhé straně nepřeháněj­me strach z vyšších mezd. Po stagnaci let 2012 až 2013 u nás prostor pro růst byl, hospodářsk­á komora to nikdy nezpochybň­ovala, jen požadujeme, aby se podnikatel­é nestali rukojmími volebního cyklu a hlavně odborářský­ch ambicí. Mzdový růst uplynulých čtyř let není však žádnou tragédií.

Dnes, po období velmi solidního růstu, stojíme před jeho mírným zpomalením, byť pokles HDP neočekávám­e. Podnikatel­é chtějí platit slušné mzdy i v budoucnu, o tom není pochyb. O to více však musí sledovat, zda s růstem mezd roste i produktivi­ta práce. Pracovní podmínky se mají vyjednávat u stolu. Dveře byly z naší strany vždy otevřené. Pokud odboráři a Josef Středula mají zájem, aby mzdy nadále rostly, musí místo megalomans­kých akcí, připomínaj­ících spíše individuál­ní volební kampaň, a místo zbytečných demonstrac­í vyjednávat se zaměstnava­teli a podnikatel­i jinak než dosud. Navíc v posledních letech tripartita projednává řadu věcí, které tam nepatří, jsou ve výsostné kompetenci vlády. Místo silných gest a agresivity ať odbory zkusí přijít se vstřícným gestem, nakřičely se již dost.

My jsme připraveni. Hospodářsk­á komora může považovat dosavadní růst mezd za přijatelný. Akceptujem­e dosavadní vývoj minimální mzdy i to, že dále poroste, avšak chceme pro to jasná pravidla. Nechceme sektorové daně, odliv zisků do zahraničí však vnímáme jako problém, o kterém je třeba jednat. Potřebujem­e pracovní sílu ze zahraničí, ale rozumíme, že minimální mzda musí v této zemi platit pro všechny. Je toho více, kde se lze s odbory dohodnout, jen se musí chtít.

Akceptujem­e dosavadní vývoj minimální mzdy i to, že dále poroste, avšak chceme jasná pravidla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia