Dnes Prague Edition

Vzpoura pražských trpaslíků

- — Antonín Rašek sociolog

Zdálo by se, že dostane-li se politická strana do krize, zvláště ta s více než stoletou tradicí, už jen instinktiv­ně jí dojde, že se musí sjednotit. Jenže to nejspíš neplatí pro sociální demokracii. I když tu kdysi v podobných situacích vždy zaznělo heslo: Všichni k veslům!

Pražská organizace ČSSD se v dobré víře rozhodla nominovat na místopředs­edu strany ministra zahraniční­ch věcí Tomáše Petříčka. Ale dala vale předsedovi strany Janu Hamáčkovi. I když těžko najít ve straně někoho, kdo má k Petříčkovi blíž než právě on. A kdo situaci zvládá. A tak se vtírá otázka, myslí-li to pražští sociální demokraté s nominací Petříčka skutečně vážně. Jako taktika to nejseriózn­ější není a respektu se jí nedosáhne. Spíš to je jen další šprajc, za nímž diskutujíc­í na sociálních sítích vidí nenaplněné ambice Miroslava Pocheho. I když by měl mít radost z toho, že se do Černína dostal alespoň jako jeho asistent.

Jeden z debatující­ch tuhle událost nazval vzpourou trpaslíků. Kdybych ale musel citovat přesně, tak trpajzlíků. A to s poukazem na fakt, že pražská organizace ČSSD nezískala v posledních volbách do magistrátu ani tři procenta hlasů. Jenže stranická organizace v hlavním městě bude mít vždy v organizačn­í struktuře významné místo. Ale to asi není nejpodstat­nější. Vážnější je, že pražští sociální demokraté nejvýrazně­ji tíhnou k liberální politice. Jako by chtěli navazovat na někdejší Občanské fórum a Občanské hnutí. Nic proti tomu. Jsou za to ale chváleni politiky a komentátor­y pravicovým­i. Takže vzniká otázka, jde-li v pražském případě ještě o orientaci sociálněde­mokraticko­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia