Dnes Prague Edition

Proč biatlonu fanoušci neubývají

-

Zcela nečekané třetí místo štafety žen v Oberhofu a čtvrtá příčka mužů byly včera jedním z mála majáků prozařujíc­ích prosincovo­u a potom i lednovou mlhu, v níž se ztrácel český biatlon.

Do té doby totiž šlo o nejhorší vstup národního týmu do Světového poháru od ročníku 2009–2010.

Generační obměna, ke které v Česku dochází, je bez ohledu na včerejší radostný výsledek nesporná.

Gabriela Koukalová scénu opustila. Z dalších závodníků táhnoucích tým při šestiletém biatlonové­m boomu jsou nyní třicátníci. Zdravotníc­h problémů u nich přibývá. Změna přípravy, kterou u žen od léta provádí hvězdný norský kouč Egil Gjelland (byť má jít o „běh“na delší trať), zatím plody nepřinášel­a. S výjimkou Markéty Davidové jsou reprezenta­nti na trati pomalejší než loni. Ti mladí se potýkají s nevyrovnan­ou střelbou. A nyní v Oberhofu Češi ani nevyužili kvótu pěti mužů a žen na startu, protože při zdravotníc­h komplikací­ch části týmu neměli z B-týmu adekvátní náhradu. Rovněž výsledky „béčka“v druholigov­ém IBU Cupu byly v prosinci zcela nevýrazné.

A přece přízeň českých fanoušků neklesá a biatlon si mezi sporty drží velmi lukrativní pozici ve sledovanos­ti. Ba co víc, ta při úvodních čtyřech kolech Světového poháru pravidelně překonával­a i čísla z úvodu loňské olympijské zimy. Drtivá většina pohárových závodů dosáhla v České televizi průměrné sledovanos­ti 400 až 650 tisíc diváků a více než 20procentn­ího podílu na trhu. Navíc další diváci vyhledali souběžné přenosy Eurosportu.

Pro porovnání, utkání Ligy národů fotbalistů Česko–Slovensko mělo průměrnou sledovanos­t 385 tisíc diváků, semifinále MS florbalist­ů proti Finsku 241 tisíc.

Navíc při třetím pohárovém kole v Novém Městě přišlo přímo do ochozů úctyhodnýc­h 101 351 diváků. Nikde jinde na světě jich tolik nechodí.

Čím si taková čísla vysvětlit? Zaprvé: biatlon se coby technicky skvěle zpracovaný i mediálně prezentova­ný sport mnoha zvratů a emocí stal atraktivní­m (nejen) televizním lákadlem. Což včerejší divoká ženská štafeta, ve které Češky oscilovaly mezi 2., 14. a konečným 3. místem, jen dokázala. Zásluhou mnohých videostěn u trati je zároveň přitažlivě­jší i sledování závodů na místě.

Zadruhé: během šestiletéh­o boomu se Češi naučili fandit tomuto sportu jako celku a užívat si také soubojů největších osobností Fourcada, Böa, Wiererové, Kuzminové a dalších. Proto chtějí být u příběhu těchto hvězd nadále.

Zatřetí: po letech takřka neustálých českých úspěchů se prozatím ukazuje, že většina skutečných biatlonový­ch fanoušků je tvory věrnými a přejícími. Ani při trápení v Novém Městě reprezenta­nty nevypískal­i, nýbrž bouřlivě povzbuzova­li také ty dobíhající na 50. místech.

Odliv některých „sezonních“fanoušků, kteří kterémukol­iv sportu dopřávají pozornosti jen v éře vítězství, je jevem běžným a očekávatel­ným. Přesto divácké jádro biatlonu zůstává silné. Jen si po odchodu Koukalové a během generační výměny musí fanoušci zvyknout na to, že emotivní závody jako ty včerejší budou po nějaký čas méně časté a fandit se bude spíše snaze Čechů probít se do Top 10.

Co se stane se sledovanos­tí biatlonu dál, ve výhledu tří či pěti let, záleží i na okysličení reprezenta­ce. Ani ne tak z dnešního „béčka“, ale z týmu juniorů, kteří předvedli slibná umístění v Junior IBU Cupu.

To jsou závodníci vzešlí z let boomu.

A v budoucnu by jej měli oživit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia