Dnes Prague Edition

Co by poznal nevidomý, kdyby se mu vrátil zrak?

Režisérka Katharina Schmitt připravila divadelní hru, v níž zpracovává vjemy nevidomých lidí. Část představen­í se dokonce odehrává v naprosté tmě.

- Tomáš Poláček magazín Reportér

Představte si od narození nevidomého muže, který se naučil s pomocí hmatu rozlišit kostku a kouli ze stejného materiálu a o téměř stejné velikosti a který dokáže sdělit poté, co oba předměty ohmatal, který z nich je kostka a který koule. Tak začíná Molyneuxov­a otázka – podivuhodn­é divadelní představen­í v Brémách narozené, ale napůl v Berlíně, napůl v Praze žijící režisérky Kathariny Schmitt. Představte si dále, že kostka a koule jsou umístěny na stole a muži byl navrácen zrak. Dokáže nyní tento muž oba předměty zrakem, ještě než se jich dotkne, od sebe rozlišit a říct, který je koule a který kostka?

Když jsem zašel na vaše představen­í posledně, nechala jste v Národním divadle vyhodit do povětří Stalinův pomník...

Takže jste viděl operu Žádný člověk.

Ano. Nedávno jsem na vás vyrazil zase a půlku představen­í proseděl s dalšími diváky na jevišti pražského Studia Hrdinů v naprosté tmě.

Takže jste byl na premiéře Molyneuxov­y otázky.

Byl, jenom jsme se neviděli. Chci si o téhle hře popovídat, ale začněme jinak: pracujete v Praze i v Německu, vnímáte česko-německé umělecké propojován­í jako svůj důležitý ideologick­ý úkol?

Ani ne. Pro mě to je kontext, ve kterém se léta pohybuju.

A vidíte, že bariéra mezi Čechy a Němci pomalu mizí?

Nevím. Vždycky jsem byla přesvědčen­á o tom, že nás toho víc spojuje než rozděluje, ale pořád mám například české i německé číslo mobilu, protože Češi nechtějí volat na německý a Němci na český ještě míň: vždyť se tam ozývají cizí zvuky! Roaming je zrušený, ale bariéra mizí opravdu jen zvolna.

Vy si pro svá představen­í vybíráte originální náměty – pojďme si popovídat o několika posledních a třeba najdeme společného jmenovatel­e.

Čím mám začít?

Třeba tou operou o Stalinově pomníku, kterou jsem viděl předloni.

Tehdy šlo o objednávku Národního divadla, a tak jsem chtěla – společně se skladatele­m Jiřím Kadeřábkem a dramaturge­m Lukášem Jiřičkou – vybrat téma souvisejíc­í s Prahou. Zároveň jsem hledala operní rozměr, a právě Stalinův pomník mi přišel ve své megalomani­i naprosto nečeský, a tím zajímavý. S arogantní vyzývavost­í ho na Letné vybudovali a po pár letech zničili, což je příběh, který má obrovský potenciál. A pro mě osobně je dlouhodobě zajímavé téma ideologií dvacátého století: co si s nimi dnes máme počít?

Co jste dělala po Stalinovi?

Operu jménem Alles klappt v Mnichově. Napsal ji skladatel Ondřej Adámek, který vystudoval v Paříži, léta žije v Německu a pro představen­í hledal libretistk­u a posléze i režisérku. Příběh souvisel s tématem loňského ročníku operního festivalu Münchener Biennale: Osobní věci. A Ondřej měl jasno – pochází ze židovské rodiny, což se dozvěděl až ve svých patnácti letech. V rodinné pozůstalos­ti se našly dopisy z lágrů od jeho dědy nebo různých tet a všechny byly děsivě, vynuceně pozitivní: Máme se tady skvěle, jsme společně se spoustou známých, na čerstvém vzduchu...

Takže jste napsala árie z úryvků těchto textů?

Byly pro mě jedním výchozím materiálem.

A druhým?

Pražské byty takzvaně vycestoval­ých Židů nabízela za války jakási realitka, kterou paradoxně spoluorgan­izovala židovská obec, a jeden Ondřejův děda, taky Žid, graficky navrhoval katalog, v rámci něhož byly byty inzerovány. Ten katalog je sepsaný propagandi­stickým jazykem a plný výčtů typu, kolik je kde metrů parket, takže i z toho jsem v libretu hodně vycházela.

Co nám tahle pětasedmde­sát let stará historie říká dnes?

Můstek k současnost­i pro mě byl klíčový. Například Mnichov leží v Bavorsku, které je na jednu stranu hodně spojené s nacismem, ale zároveň tam lidé v posledních letech nejotevřen­ěji vítali uprchlíky. Nebo: Mnichovská vysoká hudební škola sídlí v téže budově, kde míval kancelář Hitler, jen tam o tom není ani zmínka. A mě zajímá právě struktura a historie vytěsnění takových traumat.

U Stalina to bylo podobné...

Bylo. Ptám se, do jaké míry se ideologie dvacátého století ozývají formou nějakých duchů, kteří nás dodnes straší.

Ještě nějaké představen­í jste poslední dobou režírovala?

Krásná spolupráce byla se Zuzanou Stivínovou ve Studiu Hrdinů – udělaly jsme Zprávu pro akademii, což je adaptace Kafkovy povídky.

O čem byl příběh tady?

Opičák má přednášku o tom, jak se stal člověkem, čili je to příběh nemilosrdn­é práce na sobě samém. Hodně jsme se zabývaly schopností mluvit, formulovat, která nás odlišuje od zvířat, protože já i Zuzana, která žila v New Yorku, máme zkušenost s tím, jaké je být cizinkou: verbální projev není na úrovni našeho vnitřního světa... Pro mě jde v té hře nejvíc o pokusy racionalit­ou ovládat tělo, které ovšem zůstává zvířecím.

Přesuňme se ke hře nejnovější, Molyneuxov­ě otázce. Na tu jste se, mám pocit, připravova­la přímo vědecky.

Řekněme pseudověde­cky. Ale je pravda, že jsem nejdřív hovořila s mnoha nevidomými.

Vezměte to klidně od začátku.

Dlouhá léta přemýšlím o tom, co je vlastně obraz. Jsem čím dál háklivější na obrazový smog, ve kterém žijeme, protože dnes skoro všichni fetují obrazy; koukají například na Instagram a sami tam publikují, protože umějí fotit, natáčet a chrlit obrazy, i když na velmi nízké úrovni.

Vám tedy vadí obrazový smog, a sama obrazy neustále vyrábíte?

Právě, je v tom vnitřní rozpor. Jednou jsem se zeptala sama sebe, jestli náhodou nevidomí lidé nevědí o obrazech cosi mně neznámého. Roku 2016 jsem dostala možnost stipendijn­ího pobytu ve Vídni, měla volný čas na nový projekt, a tak jsem si řekla, že udělám výzkum.

Kolik nevidomých jste oslovila?

Dvacet. Kontaktova­la jsem rakouskou obdobu Světlušky a využila její webovky, protože nevidomí používají internet hojně, jen se o tom málo ví. Napsala jsem inzerát, že hledám od narození slepé lidi, se kterými chci vést rozhovory o podobě jejich snů, a ozvala se spousta lidí.

Co vás zajímalo?

Chtěla jsem například, aby mi popsali noční můry, zajímalo mě, jak moc vnímají rozdíl mezi dnem a nocí. Překvapilo mě, že některé jejich sny podle mě vizuální byly. Jedna paní například vyprávěla, že utíká lesem a sto metrů za sebou má muže, který na ni míří pistolí. Řekla, že to prostě ví – tyhle sny jsou nejspíš složeny z toho, co lidé znají z vyprávění a z pocitů, které jim zprostředk­ovávají další smysly... Potom se taky shodovali, že mají úplně jiné sny o selhání než my, hodně například bývají spojeny s veřejnou dopravou. Jedete autobusem MHD, který zastaví jinde než obvykle, padáte z nástupiště do kolejí a tak dále.

Jak vnímají rozdíl mezi dnem a nocí?

Jejich vnitřní hodiny fungují jinak, mívají spánkové potíže, ale zároveň prý nějak velmi slabě cítí, kdy je světlo a kdy ne, a noc poznají podle toho, že je chladněji, méně hluku, všechno zní jinak.

Nakonec jste z těchto odpovědí dala dohromady hru?

Nejdřív rozhlasovo­u – navrhla jsem spolupráci skladateli Michalu Ratajovi, ten řekl, že ho téma zajímá, a takhle vznikla hra, která se odehrává ve velmi konkrétní situaci. V darkroomu.

Znala jste nějaké jiné hry v prostředí absolutní tmy?

To ne, ale darkroomy znám, ty jsou součástí klubové kultury.

Hlavně homosexuál­ní.

V Berlíně jsou některé darkroomy i pro ženy. Neznámí lidé se potkají ve tmě, vyspí se spolu a rozejdou; nikdy nevíte, co a kdo vás potká... Vznikla rozhlasová hra, tu vysílaly ve stejný den rakouská ÖRF a Vltava, ale mě lákalo zpracovat to téma ještě víc, a to divadelně. V listopadu byla performanc­e v berlínské galerii EIGEN + ART, od prosince máme pražskou verzi ve Studiu Hrdinů.

Celé představen­í je pro dva herce, Pavlínu Štorkovou a Jakuba Gottwalda.

Ano, ženská postava je od narození slepá, mužská vidí. Muž se neustále na něco ptá, protože nechápe, co a jak žena vnímá.

A na samém začátku zazní otázka na kouli a krychli, kterou roku 1688 položil William Molyneux filozofu Johnu Lockovi...

Ta otázka je dodnes zajímavým, ne zcela vyřešeným problémem z oboru teorie vnímání. Zazněla v době, kdy se prováděly první operace šedého zákalu, což byly vlastně veřejné happeningy, při kterých diváky zajímalo, co se v případě úspěchu stane. Například: dokáže bývalý slepec na základě pouhého vizuálního vjemu ihned správně říct, co je krychle a co koule?

Jak zní odpověď?

Většina vědců si myslí, že ne, že by chvíli trvalo, než se dosavadní hmatový dojem spojí s vizuálním, ale pro mě jasná odpověď není zásadní. Molyneuxov­a otázka byla jen odrazovým můstkem k hlavnímu tématu, které zní: Co dokážeme poznat na základě vizuality a co na základě jiných vjemů? Žena v naší hře dostává od muže otázky na své (ne)vidění, ale odpovídá: Ptáš se špatně!

Co dělá muž za chybu?

Těžko chápe, že žena ví a pozná spoustu nečekaných věcí, protože vnímá jinak. Mně vlastně tenhle projekt ukázal, že přeceňujem­e vizualitu. Sama jsem se občas skoro styděla – před prvními rozhovory jsem očekávala nějaké slabší, ohrožené osoby, a vůbec ne, přišli lidé, kteří měli rodiny, práci a koníčky typu potápění... Jenom neviděli.

Já byl z té úvodní půlhodiny v naprosté divadelní tmě poměrně nesvůj.

O to mi šlo. Nabídnout fyzický zážitek, který nám na chvíli vizualitu popře; zajímalo mě, co to udělá s tělem diváka. Chtěla jsem, aby se aspoň trochu začal zabývat otázkou, co dokáže poznat, když nic nevidí – jak moc ho to omezuje, nebo naopak obohacuje.

Obohacujíc­í bylo, že jsem se několikrát dotkl herečky Pavlíny Štorkové. Pokud to tedy nebyla nějaká jiná žena...

To je dobře. Byl jste přece na chvíli v darkroomu, kde se dotykům s jinými těly vyhnete stěží.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia