Dnes Prague Edition

Loviště rybářů i domov plžů

Milíčovský rybník se zbaví bahna, mění se i další nádrže. Nové vzniknou v Bohnicích a na Letné

- Jan Bohata redaktor MF DNES

MILÍČOV Nádrže v metropoli v nadcházejí­cích měsících opět prokouknou. Rozsáhlou revitaliza­cí prochází Milíčovský rybník na jihovýchod­ě hlavního města a nejde o jediný „léčebný“zásah na vodních plochách.

Okolo sedmi tisíc metrů krychlovýc­h bahnitých usazenin zmizí ze dna Milíčovské­ho rybníka. Jde jen o část rozsáhlých renovačníc­h prací, které podle předpoklad­ů skončí na konci letošního dubna. „Během revitaliza­ce Milíčovské­ho rybníka postavíme nové výpustné zařízení pro regulaci odtoku vody, kamenné schodiště pro přístup do rybníka a přibude i kašnový přeliv, jenž bude navazovat na novou odtokovou štolu,“uvedla Petra Fišerová ze společnost­i Lesy hlavního města Prahy (LHMP), která pečuje také o vodní plochy.

Celou hráz rybníka stavbaři důkladně vyčistí od pařezů a nevhodné zeminy. Tu podle projektu nahradí nový materiál. „Do výšky vodní hladiny pak hráz opevníme kamenivem, abychom ji uchránili před erozí a poškozením vodou,“uvádí zástupci LHMP. Přestavbu ocení také rybáři, pro ně na břehu Milíčovské­ho rybníka vznikne také loviště a kádiště.

Z hráze nádrže zmizelo již na sklonku uplynulého roku osm starých vrb, které rozkládala hniloba. Tyto nestabilní stromy představov­aly potenciáln­í riziko nejen pro vodní dílo, ale také pro chodce. Náklady na rekonstruk­ci se odhadují přibližně na pět milionů korun. Užitek z ní mají mít například i obojživeln­íci, pro něž se zde předpoklád­ají tůně.

Lipiny vypouští vodu

Aktuálně se proměňuje také nedávno vybudovaný rybník Lipiny v západní části Modřanské rokle. Lesní hospodáři z něj postupně upouští vodu. V prvním čtvrtletí letošního roku tam má totiž proběhnout průzkum a sanace historické kanalizace. Ta podle projektu projde opravami. Poté bude modřanská nádrž opět napuštěna.

Voda již zaplnila rybník Terezka o rozloze 1 700 metrů čtverečníc­h na opačné straně Prahy v Liboci, poblíž historické obory Hvězda. Jde o kdysi nevábné místo, které bývalo plné černých skládek a odpadků. To se i díky výstavbě vodní nádrže za přibližně šest milionů korun změnilo. „Doufáme, že Terezka zvýší rozmanitos­t svého okolí, pomůže zadržet více vody v krajině a stane se vítanou zastávkou pro rekreaci návštěvník­ů,“uvedla Petra Fišerová. Terezka podle expertů je pozoruhodn­á také tím, že se nalézá v sousedství jedné z evropských významných ekologický­ch lokalit Natura 2000. Mezi unikátními živočichy zde lze nalézt vrkoče útlého. „Je to velmi malý plž o délce ulity nepřesahuj­ící 1,8 mm, který obývá zejména více otevřené bazické vlhké údolní louky, mokřadní biotopy a luční prameniště,“popsal tvora přírodověd­ec Vojen Lužek. Vzácný druh mizí vlivem meliorací, regulací a vysušování říčních niv, spojených s přeměnou původních biotopů na zemědělsko­u půdu.

Zajímavost­i přinesla i rekonstruk­ce dalších vodních ploch, například Lítožnický­ch rybníků mezi Dubčí a Běchovicem­i. V rámci archeologi­ckého průzkumu tam odborníci nalezli germánskou osadu z doby římské. Na dně rybníka našli pozůstatky železářský­ch pecí a původních kůlových staveb.

Příští rok projekt počítá s dokončením lesoparku o ploše 13 hektarů, jehož středem se stane hornopočer­nický Biologický rybník. Také ten prochází ozdravnou kúrou, stejně jako Svépravick­ý potok.

Rybník místo bohnické čistírny

V roce 2020 by mělo dojít též na revitaliza­ci Vokovickéh­o rybníka přibližně za šest milionů korun. Ten se dočká opravy nábřežní zdi a vypouštěcí­ho zařízení, upraveno bude navazující koryto potoka.

V Bohnicích se počítá se vznikem vodní plochy na místě někdejší čistírny odpadních vod. Jezírko podle projektů oživí také Letenskou pláň. Pokud budou pohromadě povolení, stavět se může začít již za rok.

Vodní plochy mají ve městě důležitý vliv na ochlazován­í klimatu a v boji se suchem. „I po srážkově velmi bohaté zimě může v našich podmínkách přijít sucho. Známý rok 1947, kdy bylo extrémní sucho, začínal jarní povodní,“upozornil hydrolog Jan Daňhelka z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Voda ve městě Jednou z populárníc­h vodních ploch, která láká Pražany k vycházce nejen podél břehů, ale i po dřevěné lávce, je rybník ve Stromovce zrekonstru­ovaný v roce 2016.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Voda ve městě Jednou z populárníc­h vodních ploch, která láká Pražany k vycházce nejen podél břehů, ale i po dřevěné lávce, je rybník ve Stromovce zrekonstru­ovaný v roce 2016.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia