Dnes Prague Edition

Obránce Washington­u patří mezi nejlepší v NHL

Kladný Kempný

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Zhruba před rokem pochyboval, zda vůbec stačí na NHL. Smiřoval se s tím, že dokončí sezonu a vrátí se do Evropy. Jak raketových 12 měsíců ale pak Michal Kempný prožil!

V Chicagu odstrkovan­ý obránce se po trejdu ve Washington­u rychle vyšvihl mezi opory.

Capitals pomohl ke Stanley Cupu, vysloužil si setrvání mezi hokejovou honorací.

A nyní Kempný předvádí, proč mu Washington během čtyřleté smlouvy vyplatí 10 milionů dolarů.

Ve sledované statistice +/- hodnotící účast na ledě při vstřelenýc­h a obdržených brankách se vousáč z Hodonína pohybuje na úplné špici NHL, se 27 kladnými body mu o víkendu patřilo druhé místo.

„Je to super,“říká pro MF DNES. „Člověk ale musí být pořád na pozoru, když hraje proti nejlepším hráčům,“dodává jediný český bek, který pravidelně v NHL nastupuje v první pětce.

A důvěru Washington­u splácí víc než vrchovatě. Jak se z Kempného stal bodový klaďas? Reprezenta­nt kromě obvyklých formulek, kdy chválí spoluhráče i fungující tým, jednoduše vysvětluje: „Snažíme se co nejrychlej­i puky dostávat z obranného pásma.“

Puky ale 28letý bek jen bezhlavě neodpaluje, naopak dovede konstrukti­vně rozehrát. Kouč Todd Reirden i experti oceňují Kempného bruslařské přednosti, perfektně se navíc doplňuje s Johnem Carlsonem. „Jakmile zjistil, že v týmu zvládne důležitou roli, zvedlo se mu sebevědomí,“líčil Kempného parťák pro NHL.com. Carlson patří mezi nejlepší beky současnost­i a není sám, kdo na něj pěje chválu. „Díky výbornému bruslení dokáže napravit chybu z útočného pásma, dokáže se vrátit. Také hraje velmi zkušeně a dobře čte hru,“podotýká další z washington­ských obránců Matt Niskanen.

Kdo by to byl řekl, že takovou chválu Kempný uslyší v nejslavněj­ší lize světa?

Při jeho extraligov­ých počátcích na něj v Brně vlastní fandové pískali. Pamatuje si, že jeho počínání s kolegou Bičánkem regionální MF DNES přirovnáva­la ke kreslené dvojičce packalů Pat a Mat. Kempný se ale vypracoval mezi elitní beky Komety i celé extraligy, při ročním angažmá v ruském Omsku

si ho všimlo Chicago, za které v 26 letech debutoval v NHL.

Loni v ní už coby bek Capitals vystoupal na úplný vrchol. „A i letos se cítím výborně, všechno funguje podle představ,“říká. „Pořád se snažím každý den zlepšovat. Stále se učím něco nového, buduju vlastní hru a jsem na dobré cestě,“libuje si.

Ve městě na něj občas dýchnou loňské vzpomínky, všímá si plakátů a oslavných nápisů. Už se mu párkrát stalo, že jej místní lidé poznávali. „Je vidět, že je tady hokejový boom, na zápasy teď míváme vyprodáno.“Hlavní město Spojených států si oblíbil. „Bydlím kousek od Georgetown­u, což je moje nejoblíben­ější část města. Chodíme tam na oběd, je tam spousta hezkých restaurací a kaváren,“líčí Kempný. „Na známá místa, jako je třeba Bílý dům, se zajdu podívat, jen když za mnou přiletí rodiče. Nejsem moc turista a hlavně – jsem tady kvůli něčemu jinému.“

Kvůli hokeji. A i letos se Capitals daří. Tým kolem kapitána Ovečkina vede metropolit­ní divizi, před včerejšími nočními mači jen čtyři mančafty v celé soutěži posbíraly víc bodů. Kempný má z krajanů v NHL nejvyšší průměrný icetime (19:25 za zápas). Už nyní, v polovině základní části, si vytvořil bodový rekord (5+10). „Je vidět, že se v útočném pásmu začíná cítit velmi dobře,“všímá si kouč Reirden. „Snažím se řešit situace s klidem a nějaké body to přineslo,“říká Kempný. „Sám cítím, že jsem lepší hráč než v době, co jsem sem přišel. A stále věřím, že m á m pod svým herním stropem nějaké mezery a můžu se zlepšovat.“

Snad jediným drobným zádrhelem Kempného washington­ské pohádky byl otřes mozku, který utrpěl v přípravě a který ho připravil o úvodní dva mače sezony. „Ten zákrok nebyl čistý, možná až zákeřný (Bortuzzo ze St. Louis za něj dostal třízápasov­ou stopku). Naštěstí to nebyl silný otřes. A zranění se v hokeji stávají,“poví nevzrušeně. Kdo ví, kdyby Kempný nezmeškal start sezony, Česko možná mohlo aktuálně mít lídra sledované statistiky.

Stále věřím, že mám pod svým herním stropem nějaké mezery.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Pracuje na sobě Michal Kempný se z odstrkovan­ého obránce vypracoval ve stálici obrany Washington­u. A potvrzuje to i statistika.
Foto: Profimedia Pracuje na sobě Michal Kempný se z odstrkovan­ého obránce vypracoval ve stálici obrany Washington­u. A potvrzuje to i statistika.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia