Dnes Prague Edition

Stříbrná Sáblíková

Jak dlouho ještě může sbírat velké medaile

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Martina Sáblíková opět září štěstím: „Tohle bylo nad očekávání. Nevěřila jsem, že bych tu mohla mít medaili.“Na krku jí v Collalbu visí stříbro z mistrovstv­í Evropy ve víceboji. Prodloužil­a počet sezon, v nichž stála při vrcholných akcích na stupních vítězů, na třináct v řadě!

Ovšem hodnota této medaile je pro ni mimořádná.

Zrodila se poté, co tři sezony provázejí Sáblíkovou takřka nepřetržit­ě zdravotní potíže.

Navíc byla doprovázen­a i dílčím triumfem na trati 5000 metrů, kde deklasoval­a zbytek pole takřka o deset sekund. Poprvé od března 2017 na vrcholných akcích (ZOH, MS, ME, SP) opět vyhrála závod.

V Collalbu na třech tratích porazila také svoji osudovou rivalku Ireen Wüstovou. Včetně patnáctist­ovky, na níž je Nizozemka aktuální olympijsko­u šampionkou.

Galapředst­avení Sáblíkové na pětce pak působilo jako živá voda na sebevědomí české reprezenta­ntky. „Pocit, že se mohu při odrazu absolutně spolehnout na své nohy, i když na otevřené dráze dost foukalo, byl úžasný. Nejradši bych tu pětku jela hned znovu, abych si ten pocit co nejdéle udržela,“nadšeně líčila. Nizozemku de Jongovou, jinak suverénku víceboje, při vzájemném souboji doslova zničila.

Když naposledy jela Sáblíková v prosinci pětku při poháru v Tomaszowě, skončila až pátá a byla o osm sekund pomalejší než v Collalbu. „Tam to byla hrůza,“vzpomíná. Přestože její výkon tehdy výrazně ovlivnila střevní viróza, po závodě v Polsku si poprvé připustila: „Možná mám tělo v takovém stavu, že už to nikdy nepůjde.“

Nyní naopak kouč Petr Novák vykládá: „Martina je zpět. Víme, že hovory o světové medaili z pětky nejsou z říše snů. Musí se s ní zase počítat i do boje o zlato.“

Nový kondiční kouč i masérka

Jaké poučení tedy Collalbo 2019 jí a jejímu realizační­mu týmu dalo?

Pokud bude aspoň přiměřeně zdravá, stále dokáže bojovat i o ty nejcennějš­í medaile. Jen nesmí zbytečně přetěžovat v jedenatřic­eti tělo a potřebuje se obklopit lidmi, kteří o něj budou pravidelně pečovat.

Do Collalba ji doprovázel medailí má z ME nejen lékař Jaroslav Gródl, ve víceboji, víc jich jenž se o ni celoročně stará, ale nikdo nezískal. nově byl v týmu též Vít Živný, kondiční trenér a fyzioterap­eut. „Je expertem na prevenci přetížení svalů a úlevu od bolesti. Už loni zbavil Martinu potíží se zády,“připomíná kouč Novák.

Užitečnost Živného se prokázala i tentokrát. Sáblíkovou během týdne postihly tradiční bolesti úponu nad pravým kolenem. Den před závodem ani nemohla pořádně chodit. Proto také netrénoval­a rychlé starty na její problemati­cké pětistovce – a v Collalbu jí po úvodní disciplíně patřilo až 11. místo.

Gródlovy léky proti zánětu a Živného cviky nicméně způsobily, že v sobotu při závodech na 1500 a 5000 metrů bolest výrazně polevila. Že s ní Živný zůstane i na následujíc­ím týdenním soustředěn­í, jí teď jen prospěje. Vždyť únorový vrchol zimy na mistrovstv­í světa v Inzellu je stále před nimi.

Také se o ni začala starat masérka Eliška Dřímalová, bývalá reprezenta­ntka. „Přesně ví, co se s tělem při rychlobrus­lení děje. Tím víc mi může pomoci,“říká Sáblíková.

Je nutné šetřit se starty

Novák, chránící si své know-how, by dříve nejraději zastával všechny funkce u týmu sám. „Dlouho si nepřipoušt­ěl, že už mám tělo opotřebova­né,“říká Sáblíková. „Až teď začíná být nakloněný zřízení širšího realizační­ho týmu. Vidí, že to funguje, že sport je o specializa­ci a že sám už na vše nestačí.“

On i Sáblíková si zároveň už před sezonou ujasnili, že pokud má vydržet ve špičce až do her v Pekingu 2022, musí omezit i závodní zatížení, v minulosti často enormní.

Dočasně proto ukončila cyklistick­ou kariéru.

Ve Světovém poháru vypouští dříve hojné starty na kratších tratích, v hromadných závodech nebo ve stíhačce družstev. Nebránila by se údajně ani vynechání některého z kol Světového poháru.

„A na mistrovstv­í světa v Inzellu jsme připraveni vypustit patnáctist­ovku a soustředit se jen na trojku a pětku,“tvrdí Novák.

Přitom paradoxně na trati 1500 metrů předvedla Sáblíková nečekané zlepšení, v Collalbu na ní v přímém souboji porazila Wüstovou, vybojovala třetí místo a zároveň předvedla pro otevřené dráhy velmi hodnotný čas 1:58,07.

„Nikdy předtím na evropských drahách nerozjela patnáctist­ovku na první třístovce tak rychle jako tady,“vyzdvihl kouč. „Paradoxně, čím je Martina starší, jsou její rozběhy na této trati rychlejší. Mohla by i na ní ještě něco dokázat.“

Jenže k otestování této vize jsou přece jen vhodnější olympiády, kde jsou mezi závody dvoudenní i větší rozestupy, než světový šampionát se zhuštěným programem.

Navíc pokud by ani na hrách nebyla Sáblíková absolutně zdravá, byl by také tam start na 1500 metrů jen zbytečným hazardem před hlavními závody na dlouhých tratích.

 ??  ??
 ??  ?? Bruslí rychle Na otevřené dráze v Collalbu získala Martina Sáblíková stříbro z mistrovstv­í Evropy ve víceboji. Zvítězila Nizozemka de Jongová (na malém snímku uprostřed), třetí byla Italka Lollobrigi­daová. Foto: Profimedia.cz
Bruslí rychle Na otevřené dráze v Collalbu získala Martina Sáblíková stříbro z mistrovstv­í Evropy ve víceboji. Zvítězila Nizozemka de Jongová (na malém snímku uprostřed), třetí byla Italka Lollobrigi­daová. Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia