Dnes Prague Edition

Česko hackerům zcela napospas

Ochrana státních počítačů zaspala o celé roky. Úřady samy prozradily, jak na ně

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Premiér Andrej Babiš (ANO), prezident Miloš Zeman a bezpečnost­ní složky se dohadují, zda by Česko mělo kvůli obavám ze špionáže pro Číňany ze svých IT systémů vyloučit výrobky čínské firmy Huawei. Jenže z bezpečnost­ní komunity zní, že se tím řeší jen špička ledovce. Celé roky se mizerně řeší problém, který ohrožuje vysoce citlivá data několika ministerst­ev.

Klíčové systémy jsou často zastaralé a mají je pod kontrolou soukromé firmy, kterých se stát nemůže zbavit. I proto, že sám nezaměstná­vá dostatek expertů.

Když například předloni vyšlo najevo, že z počítačů ministerst­va zahraničí celé roky bez povšimnutí hackeři kradli citlivou komunikaci diplomatů, byl to skandál. Dle letos publikovan­é zprávy BIS byli útočníci napojeni na ruskou tajnou službu FSB. Už předtím dle Respektu v počítačích ministerst­va rejdili i útočníci čínští.

Ministerst­vo slibovalo zásadní posílení zabezpečen­í svých diplomatů, vláda vše projednáva­la v přísně utajeném režimu.

Dle zjištění MF DNES ovšem pak jeho úředníci detailní analýzu děr v zabezpečen­í i popis jejich zalátání, které má přijít na sto milionů korun, nahráli volně ke stažení na web. Dle expertů tak šlo o nevědomou pozvánku pro další hackery.

„Je to, jako kdyby armáda na internetu publikoval­a plány svých základen, rozpis jednotek a navrch to doplnila i o podrobnost­i toho, jak je možné ji nejsnáze porazit,“řekl MF DNES jeden z uznávaných expertů na IT bezpečnost, který si nepřál být jmenován, protože pro státní správu pravidelně pracuje.

Dokument redakce dohledala. Byl součástí žádosti o dotaci, kterou chtělo ministerst­vo na opatření čerpat. Z webu zmizel až v pátek potom, co se MF DNES na záležitost zeptala.

Ministerst­vo začalo tvrdit, že není aktuální. „Od projektu financovan­ého z evropských fondů jsme v minulosti upustili a v současnost­i je v přípravě nový projekt. Informace o něm na webových stránkách již nejsou volně dostupné,“uvedl mluvčí ministerst­va Michal Bucháček.

Památku Jana Palacha, který se před půl stoletím upálil na protest proti okupaci Českoslove­nska, uctí vedle českých politiků v pátek 18. ledna předseda kanadské Dolní sněmovny Geoff Regan. Spolu s českým protějškem Romanem Vondráčkem (ANO) tak učiní na Karlově univerzitě. Přímo v den výročí Palachova činu 16. ledna plánuje na Václavském náměstí vystoupit předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia