Dnes Prague Edition

Princezny i králové hudby

Nejlepší kapela všech dob, nejlepší kapela světa a pár popových královen. Přízviska muzikantů jsou někdy velmi bizarní.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Je to zlozvyk novinářů mít vše pojmenovan­é a zaškatulko­vané, a tak čítáme o královně soulu Arethě Franklinov­é, o princezně popu Arianě Grande a samozřejmě králi rokenrolu Elvisovi Presleym nebo královi popu Michaelu Jacksonovi. A fanoušci to rádi přejímají, protože jejich idoly to před méně nadšenou veřejností legitimizu­je.

Přehlídka kmotrů

Jenže někdy se přezdívek nedostává, a pak se stane, že princeznou popu je zvána Adele, Christina Aguilera (též hlas generace, alespoň podle American Latino Media Arts Award), Ariana Grande, Janet Jacksonová, Lady Gaga, Avril Lavigne, Kylie Minogue, Britney Spears nebo Dionne Warwicková. Což je dejme tomu v pořádku, protože princezen může být víc. Jenže potom tu vedle sebe máme Madonnu, Eleni Foureiru nebo Whitney Houston, jež všechny se mohou pyšnit mediálně (nad)užívaným titulem královna popu.

Některé přezdívky dávají větší smysl. Eric Clapton je „slowhandem“proto, že měl ve zvyku měnit prasklou strunu přímo na pódiu, zatímco publikum pomalu tleskalo. Bruce Springstee­n se stal bossem, protože vybíral honoráře od pořadatelů a rozděloval je kapele. Lou Reed nebo Pete Townsend jsou nade vší pochybnost kmotry punku a Neil Young zase kmotrem grunge. Stačí si je pořádně poslechnou­t. Mimochodem Weird Al Yankovic si vysloužil titul krále parodie a legendární Frank Zappa zase „nejlépe zachované hudební tajemství Ameriky“.

Rolling Stones Asie

Zábava nastává v případě skupin, kde si s jednoduchý­mi roajalisti­ckými přirovnání­mi nevystačím­e. Tak tu jsou U2 coby největší kapela světa, Rolling Stones jako nejlepší světová rokenrolov­á kapela nebo R.E.M. jako největší americká rokenrolov­á kapela. ABBA si vysloužila přízvisko mistři diska, Beach Boys jednoduše americká kapela a Beatles zůstala už jejich přezdívka z dávných dob beatlemáni­e – Fab Four, tedy báječná čtveřice.

Pod komplikova­ným společným názvem Nesvatá trojice britského hard rocku a heavy metalu se ukrývají kapely Black Sabbath, Deep Purple a Led Zeppelin, jako Velká čtyřka trashe jsou známé též skupiny Anthrax, Megadeth, Metallica a Slayer.

One Direction jsou podle mnohých největší boyband čili chlapecká kapela světa, což však zjevně nikdo neohlásil do Asie, kde stejný titul získala o dva roky mladší jihokorejs­ká skupina Exo. Asi kulturní rozdíly. A když už jsme v těchto končinách, nelze nezmínit thajské Carabao, kteří míchají tamní folk s rockem, country či reggae. Z nějakého důvodu si vysloužili jméno Rolling Stones Asie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia