Dnes Prague Edition

„Občanku nám doručí jako kartu z banky“

- — Ondřej Leinert

Veškerý kontakt s úřady obstaráme z jednoho webu, plánuje vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla. V rozhovoru pro MF DNES mluví o tom, jak si to představuj­e i co všechno najdeme na loni spuštěném Portálu občana, o kterém zatím moc nebylo slyšet.

Co nového letos přibude na Portálu občana?

Určitě bude možné přihlašova­t se přes svoji bankovní identitu, jinými slovy, když máte dnes nějaké heslo do internetov­ého bankovnict­ví u svojí banky, budete moci stejné údaje využít i v Portálu občana. Nově v něm najdete živnostens­ký rejstřík, registr zbraní a další. Přibude platební brána, díky které bude moct občan zaplatit třeba i účet za elektřinu nebo odvoz odpadu.

A to všechno skutečně bude fungovat už letos?

Ano, mělo by to začít nabíhat. Je to v jednání, třeba u elektřiny by měla být možnost i sjednat si novou smlouvu.

Kdy bude možné online zažádat o stavební povolení, což je dnes proces, k němuž je potřeba získat třeba i sto razítek a Česko je v délce jeho trvání celosvětov­ě na chvostu?

To bude trvat déle, protože je to navázané na novelu stavebního zákona, kterou má ministryně Klára Dostálová předložit letos na podzim a platit by měla za několik let. Pan premiér na to tlačí, aby to bylo daleko dřív (Dostálová navrhuje změny od roku 2023, premiér chce, aby začaly platit už v roce 2021, pozn. red.), každopádně až bude platit novela, jejímž cílem je, aby stačilo jedno razítko, proběhne souběžně s tím i digitaliza­ce stavebního řízení.

A co je extrémně zajímavé, připravuje­me projekt pro digitální technickou mapu, která vám třeba v případě, že budete žádat o stavební povolení, ukáže, kdo kde má jaké sítě, takže to nebudete muset složitě zjišťovat na několika místech.

Bude časem možnost zažádat online i o nový občanský nebo řidičský průkaz?

Doufám, že se dostaneme do doby, kdy nebudeme muset ani žádat a budou nám prodloužen­y a zaslány automatick­y, jako to teď dělají banky s platebními kartami. Určitě o tom chceme letos diskutovat, ale na papíře to asi ještě nebude, protože s tím musíme řešit spoustu legislativ­ních a platebních věcí, kdy třeba města a kraje dostávají peníze za práci s doklady. Musíme vymyslet model, komu ty peníze připadnou, jen na to bude třeba nový zákon. A jak se sahá do přidělován­í prostředků obcím a krajům, není to žádná legrace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia