Dnes Prague Edition

Auditoři z EU kontrolují střet zájmů Babiše

-

PRAHA Na Státní zemědělský intervenčn­í fond (SZIF) dorazili včera auditoři Evropské komise, sdělila to mluvčí fondu Vladimíra Nováková. Auditní mise zkoumá dokumenty fondu, aby zjistila, zda je možný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a firmy Agrofert, kterou předloni v únoru předseda vlády vložil do svěřenskýc­h fondů. Audit by měl trvat do pátku, výsledky se pak očekávají v řádu měsíců. Kontroly na ministerst­vech pro místní rozvoj a práce a sociálních věcí začaly již minulý týden.

„Naši kolegové budou poskytovat součinnost,“řekla Nováková. Fond kontrolorů­m již dříve připravil některé podkladové materiály, například i seznam dotací poskytnutý­ch podnikům ze skupiny Agrofert.

Podezření, že Babiš porušuje evropské nařízení o střetu zájmů, vznesla Transparen­cy Internatio­nal ČR, připojili se k ní i opoziční Piráti. Podle nich Babiš i po vložení Agrofertu do svěřenskýc­h fondů může holding ovlivňovat, zároveň jako předseda vlády má vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělován­í evropských dotací v Česku. Babiš to popírá. Studie právní služby Evropské komise dospěla koncem listopadu k závěru, že český premiér z činnosti Agrofertu stále profituje. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia