Dnes Prague Edition

Senior dostal čtyři roky za terorismus

- — Jan Bohata, Roman Šafhauser

PRAHA Soud uložil čtyři roky vězení Jaromíru Baldovi, který kácel stromy na koleje a způsobil dvě vlakové nehody. Na místě nechával letáky, které měly vyvolat strach z islámu a migrantů. Propadne mu pila a počítač s tiskárnou. Senior také musí nahradit škody a podstoupit ochranné psychiatri­cké léčení.

„Rozhodován­í o vině nebylo složité, to bylo rozhodován­í o adekvátním potrestání,“zdůvodnil verdikt předsedají­cí soudce Jiří Wažik. Podle soudce penzista nejednal v náhlém zatmění mysli. V jeho prospěch však uznal, že nejednal v přímém úmyslu usmrtit cestující ve vlacích.

„V nepřehledn­ém terénu pokácel stromy na železniční trať, přičemž ke škodlivým následkům nedošlo jen shodou okolností,“uvedl státní zástupce Martin Bílý. Podle něj se penzista skutečně dopustil teroristic­kého útoku a hrozeb. Vzhledem k posudku psychiatra a psychologa, podle nichž měl Balda sníženou příčetnost, navrhl penzistovi trest čtyř let vězení – tedy pod spodní hranicí sazby. Důchodci hrozilo až 15 let.

„Nelze zcela souhlasit s kvalifikac­í činu. I cestující považovali letáky za hloupou legraci. Nedošlo k naplnění skutkové podstaty teroru,“argumentov­al obhájce Aleš Tolnai. Ten argumentov­al duševním stavem svého klienta a vlivem, jaký na něj měly mimo jiné agresivní volební kampaně a souvisejíc­í debaty.

„Mám výčitky svědomí, nechtěl jsem komukoli ublížit. Bál jsem se, že jsme jako stádečko laní, které nevnímají ohrožení,“řekl na závěr jednání Jaromír Balda.

Radikální názory seniora k migrantům potvrdily nahrávky telefonátu Baldy s okresní koordináto­rkou SPD z Mladé Boleslavi. V něm navrhoval, aby se situace s migranty řešila podobně, jako se řeší škodná v lese.

 ??  ?? Pachatel Důchodce zavinil nehodu vlaků. Autor: Petr Topič, MAFRA
Pachatel Důchodce zavinil nehodu vlaků. Autor: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia