Dnes Prague Edition

Britka vězněná v Íránu zahájila hladovku

-

Britka s íránským pasem Nazanin Zaghariová-Ratcliffeo­vá, vězněná od roku 2016 v Íránu, včera zahájila třídenní hladovku. Chce si jí vymoci zájem íránských úřadů o své zdravotní problémy.

Žena pracovala pro nadaci společnost­i Thomson Reuters a byla zatčena v dubnu 2016, když do Íránu přicestova­la s dvouletou dcerou Gabriellou za příbuznými. Odpykává si pětiletý trest za údajné spiknutí proti íránskému režimu.

Manžel vězněné Richard Ratcliffe britským médiím sdělil, že jeho žena má bulky na prsou a věznitelé jí neumožnili konzultaci s lékařem. Doufá, že hladovkou je přesvědčí, aby její potíže brali vážně. Zaghariová-Ratcliffeo­vá prý protest prodlouží, pokud nedostane možnost sejít se s lékařem. Její muž řekl, že kromě uvedeného problému také potřebuje neurologic­kou péči. Ztrácí prý citlivost v nohách a rukou.

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt ocenil odvahu britské občanky a kritizoval Teherán za to, že „nevinnou matku“dohnal do situace, v níž má pocit, že si pomůže jedině hladovkou. (ČTK)

 ??  ?? TEHERÁN
TEHERÁN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia