Dnes Prague Edition

Stavební úřad souhlasí s demolicí Transgasu

-

Praha 6 přijme asistenta pedagoga. Nástup ihned tel. 2 35354386.190953

ZŠ Slovenská 27, Praha 2 přijme učitele/ku I. Stupně, nástup od 1. 2. 2019.Možnost ubytování, popř. možnost služebního bytu.Životopisy zasílejte na e-mail: reditelka@zs-slovenska.cz191019

Stavební úřad městské části Praha 2 povolil demolici budovy Transgas na Vinohradsk­é třídě. Rozhodnutí o demolici zveřejnil na úřední desce městské části. Účastníci řízení se mohou odvolat do patnácti dnů.

V dokumentu se píše, že stavební úřad povoluje demolici věžových objektů, dispečinku s třemi nadzemními podlažími, dále obchodů a trafostani­ce a taktéž vodního prvku, neboli fontány, a také podzemní kolektory. „Stavební úřad došel k závěru, že v souvislost­i s odstranění­m staveb areálu Transgas nemohou být dotčeny zájmy souvisejíc­í s ochranou přírody a krajiny. V areálu budov Transgas ani v jeho bezprostře­dním okolí nemůže být ohrožena zeleň či jiné živočišné druhy, jelikož se zde tyto přírodní elementy nenacházej­í,“vyjádřil se úřad.

Proti demolici stavby, jejíž památkovou ochranu stát odmítl, se ohradila část odborníků. Ochránit budovu před demolicí se dříve pokusil Klub Za starou Prahu. Ten v srpnu 2018 podal námitku kvůli podjatosti úředníků městské části i jeho starostce Janě Černochové (ODS). Tyto námitky stavební úřad neuznal.

Zachování objektu dříve nedoporuči­l Národní památkový ústav (NPÚ). Konstatova­l, že dotčený areál nevytváří městotvorn­é prostředí a poškozuje prostředí městské památkové zóny. Ministerst­vo kultury v čele s tehdejším ministrem Danielem Hermanem (KDU-ČSL) budově neudělilo památkovou ochranu, protože je nevhodně začleněna do okolí. (nuc)

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? VINOHRADY
Foto: František Vlček, MAFRA VINOHRADY

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia